Blog

Dreher Vadászkastély - Szentendre

Folytatódik a szentendrei Dreher vadászkastély története

A Lajos-forrás mellett álló Dreher vadászkastély végre visszakapja méltóságát, és újra turistaházként működhet 2019-től. Közel 3 milliárd Forint értékben újulhatnak meg turistaházak a következő két évben a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési programnak köszönhetően. Szeretitek a Lajos-forrás környékét? Nemsokára még több időt fogtok itt eltölteni!

A Dreher vadászkastély története

A második világháború előtt, valamikor a harmincas években a Dreher család egy vadászkastélyt építtetett a Bölcső-hegy oldalában fakadó, Dobra voda néven is ismert forrás mellé. A monda szerint Nagy Lajos királyunk vadászatai alkalmával szintén szívesen tanyázott e helyen, a kitűnő, bővizű forrás miatt. A világháború alatt a Dreherek gyárát államosították, a Bölcső-hegy oldalában 587 méter magasan álló, pilisi kastélyt a nép vette használatba, később pedig megnyílt a 85 férőhelyes Ságvári Endre menedékház. A többször átépített, bővített házat 1955. május 1-től a Szentendréről közlekedő menetrendszerinti buszjárattal is el lehetett érni.

Pizsi
Hirdetés

A hatvanas évek elején a Budapesti Állami Erdőgazdaság lett a vagyonkezelő, az üzemeltető pedig – forrásaink szerint – a Turistaházakat Kezelő Vállalat lett. Mikor felszámolták 1975-ben, az üzemeltetők sorra váltották egymást, és az egykor tündöklő vadászkastély közben sajnálatos módon egyre rosszabb állapotba került. A rendszerváltás idején az épületet már azok sem látogathatták, akik korábban szerették a turistabüfét. Egy ideig kulcsosházként üzemelt, és előzetes foglalást követően osztálykirándulások kedvelt színhelye volt, de sajnos ez sem tartott sokáig. Olykor működött, máskor sajnos nem. Aztán 2005-ben végleg bezárt.

Dreher Vadászkastély

A Dreher vadászkastély felújítása

Jó hír minden kirándulónak, hogy a Dreher vadászkastély felújítása a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program keretében 2019 elejére várható, vagyis újra élvezhetjük a Lajos forrás közelében álló épület minden előnyét. Az idősebbek nosztalgiázhatnak majd az épületben, míg a fiatalok megismerkedhetnek vele. A Lajos-forrás környékénél nem kevesebb, mint 8 turistaút találkozik, de népszerű kirándulóhely a közelben található Holdvilág-árok, a Janda Vilmos-kulcsosház és a Sikárosi-rét is.

Dreher Vadászkastély

A következő két évben közel hárommilliárd Forint értékben újulhatnak meg turistaházak, erdei szállások országszerte, a fejlesztések hat erdőgazdaságot érintenek. Reméljük, egyre több kirándulóhely környékén találkozunk majd hasonlóan szép, felújított régi épülettel!

forrás: mti.hu, fotó: Cseke Csilla

Megosztás: