Blog

GaBko Chili - Nagy Gábor

A nagymarosi srác, akinek a nevére felszisszen a világ – GaBko Chili

Hogyan lehetséges az, hogy valaki egy zsebkendőnyi nagymarosi földdarabon olyat termel, amitől New York-ban is megvesznek? – mutatjuk a GaBko Chili mesebeli történetét!

Amikor gasztronómiáról beszélünk, sokan szakértőnek képzelik magunkat, hiszen nézik a Konyhafőnököt, isszák Fördős Z. szavait, olyakor fennhangon jelezik a TV-nek hogy „azt nem is így kell, előbb pirítsd le te…!” – Neked is ismerős? 🙂

Hirdetés

Van egy nagymarosi fiatalember, akit Nagy Gábornak hívnak és a megszokott magyar konyhán nevelkedett, azonban egy 2011-es külföldi nyaralás alkalmával találta meg új hivatását, melyhez egy 880 nm2-es nagymarosi földdarab szolgáltatja az alapot.

GaBko Chili – a kezdtek:

az említett nyaralás alkalmával tapasztaltam meg, hogy egy igazán erős chilipaprika mennyivel más élményt tud nyújtani, az itthon megszokott termékekhez képest. Mivel akkoriban idehaza még sehol nem lehetett hasonlót sem találni, így saját célra belevágtam a chilitermesztésbe, egyből a rekorder erősségű fajtákkal, hogy olyan fűszerként használható terméket készíthessek magamnak, amire szükségem volt. Sok olvasásnak, tanulásnak hála, már az első évben olyan sikerrel termeltem a kiskertemben a paprikát, hogy barátoknak és ismerősöknek is bőven jutott belőle, sőt a hírének hála, egyre többen kezdték keresni…

Hogy mit lehet kihozni egy ekkora területből fiatal nagymarosiként? – sorolom:

–  a New York-i 10. Hot Pepper Awards kétszeres világbajnoka 2016-ban a Jalapeno with Tequila termékkel (Pepper based és Pepper specific kategóriákban)
–  #Hunhot2016 első magyarországi chiliszósz versenyén az Év Chiliszósza díj nyertese (Hot Pepper szósszal)
–  2013 óta minden évben megrendezésre kerül a Nagymarosi CsípősFesztivál

Ilyen egy igazi kézműves termék: 

A termékek felesleges adalékot, kápiát, paradicsomot nem tartalmaztak, csak töményen a rekorder paprikákat, így azok íze és ereje a Gábor (GaBko Chili) által használt különleges eljárásnak hála, teljes egészében megmaradt. Az extraerős szószok főzés nélkül, hordóban történő érleléssel készülnek, így jobban megőrzik természetes aromájukat. Az enyhébb szószok főzéssel készülnek, titkos receptekalapján. Rendelési információkért keressétek fel a GaBko Chili weboldalát.

A Csípős Fesztiválról bővebben:

Ahogy fentebb írtuk 2013-ban került megrendezésre az első Nagymarosi CsípősFesztivál a termelői piacra építve.

Fel akartuk rázni picit és kitaláltuk, hogy aznap a piac árusai készüljenek erre az alkalomra csípős termékekkel. Akkor még nem volt ennyi chilitermesztő az országban, így még csak pár barátot tudtunk elhívni, akikkel egy asztalnál mutattuk be csípős szószainkat a csípősbe öltözött piaccal közösen. Azóta évről évre növekszik a fesztivál és egyre többen foglalkoznak az országban is chilitermékekkel. Ennek köszönhetően 2016-ban már kb. 20 kisebb és legnagyobb termelő állította ki termékeit nálunk. A piac mellett már a város vendéglátóhelyei is csatlakoztak a Csípős Fesztiválhoz és az éttermekben is erre az alkalomra készített csípős ételekkel várták a látogatókat. A programok kínálata is egyre bővült. Az erős gasztronómiai kínálat mellett egyre több gyermek és kultúrális programot nyújtunk. A célunk, hogy a folyamatos növekedés mellett a rendezvény továbbra is megőrizze családias hangulatát, ahol minden korosztály jól érezheti magát.

Az V. CsípősFesztivál 2017.08.26-án kerül megrendezésre, amiről közvetlenül is tájékozódhattok az esemény Facebook oldalára kattintva. A 2016-os Fesztivál pedig ilyen volt:

A tanulság számunkra az, hogy ha valaki igazán eltökélt és szorgalmasan halad a célja felé, akkor gyakorlatilag semmi sem állíthatja meg, hogy a legjobb legyen abban, amit csinál. Gábor a GaBko Chilivel (@GaBkoChili) egy (itthon) ismeretlen terepen lett úttörő, így ha majd 50 év múlva valaki ebben a témában könyvet ír, valószínűleg az első fejezetben említi a nevét.
Amikor ezt olvassátok, mi már leporoltuk a kis kapát és lapátot, kesztyűt húztunk hogy megdolgozzuk kicsi konyhakertünket. Hátha… 🙂

Megosztás: