Blog

Nagymarosi Zöld Napok – Kis lépések, napról napra!

Környezetünk megóvása közös érdekünk és feladatunk, és a leghatékonyabban akkor tehetünk érte, ha a különböző generációk közösen összefogva, együttes erővel, és hatékony szemléletváltással támogatják a nemes célt. A Nagymarosi Zöld Napok programsorozat keretén belül számos izgalmas kiállítás, verseny, és előadás hívja fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A Zöld Napok az egészen fiataloktól az idősebb korosztályig mindenki számára olyan hasznos és szórakoztató programokat sorakoztat fel, ami garantáltan segít abban, hogy ezután még hatékonyabban építsék be a környezetbarát megoldásokat a napi rutinjukba. Mutatjuk a programokat!

Nagymarosi Zöld Napok

fotó: Váradi András

Nagymarosi Zöld Napok

Annyit már biztosan állíthatunk, hogy a háromnapos rendezvénysorozat első napja osztatlan sikert aratott a látogatók körében. A nap mottója így hangzott:

„Elég ha meggyőzöd a gyermeket! Ő majd meggyőzi az egész családot!”

Főként a legkisebb gyerekekről szólt a nap, akik a számos színes és értékes program után a délutánt az évek óta méltán népszerű Alma együttes fergeteges koncertjével koronázták meg.

Attól féltek, hogy lemaradtatok a legjobb programokról? Nem ért még véget a Nagymarosi Zöld Napok, ugyanis február 23-án és március 9-én hasonlóan színes kavalkáddal vár benneteket Nagymaros!

Nagymarosi Zöld Napok – Programok

Azt elöljáróban muszáj elmondanunk, hogy ha nem vesztek részt a Zöld Napok rendezvényein, akkor utólag biztosan bánni fogjátok, hiszen számos kreatív foglalkozás, kiállítás, verseny, és gyermek program lesz, illetve emlékezetes fő attrakcióval is készülnek a szervezők.

Nagymaros, környezetbarát rendezvény

fotó: Váradi András

2019. február 23.

Délelőtt 9-11:30-ig bolhapiac lesz, ahol olyan kincsekre bukkanhattok, ami másnak talán már csak szemét. Alapvetően ezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a mai fogyasztói társadalomban értéket ne dobjunk ki, hanem hasznosítsuk inkább újra, kreatívan.

Egy bolhapiac – amellett, hogy nagyon izgalmas esemény – nagyon környezetbarát megoldás a tárgyaink beszerzésére. A bolhapiac közben interaktív gyerekfoglalkozás is lesz, amely a kisebbeket lefoglalja addig, amíg a szülők végigböngészik a kínálatot.

16 órakor megnézhetitek az igencsak rendhagyó Fölösleges tárgyak fóruma – kiállítást, méghozzá tárlatvezetéssel. A Humusz Szövetség kiállítását a gyerekek által készített fotókkal egészítik ki, amit általuk feleslegesnek ítélt tárgyakról készítettek.

Környezetvédelem, Nagymaros

fotó: Váradi András

17 órakor egy nagyon érdekes és hasznos előadást hallgathattok meg arról, hogy komposztálással hogyan lehet megszabadulni a háztartási hulladékunk egy jó nagy részéről. Ezután következik a Nagymarosi Zöld Napok Receptverseny eredményhirdetése, ahol megtudhatjuk, ki álmodta meg a legötletesebb és legizgalmasabb receptet maradék ételből.

Tipp!

A Receptversenybe mindenképpen nevezzetek be, hiszen amellett, hogy egy nagyon értékes konyhai robotkép a fődíj, kipróbálhatjátok magatokat a konyhában egy egészen más kihívásban. Megmaradt egy nagy adag fasírt, vagy tészta, amit nem szeretnétek kidobni? Túl sok gyümölcsöt vásároltatok, és nem szeretnétek, hogy kárba vesszen a sok alma vagy banán? Itt a remek alkalom, készítsetek egyedi, kreatív ételeket és recepteket, és legyen a kukába szánt – még ehető – élelmiszerből a vasárnapi családi ebéd megbecsült kincse! Részletek ITT!

A nap 18:30-kor egy Stand up esttel zárul, mely során Mogács Dániel a humor eszközeivel szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Ugye milyen remekül hangzik?

Környezetbarát program Nagymaros

2019. március 9.

A háromnapos rendezvénysorozat utolsó napja sem telik el eseménytelenül. A nap folyamán 9-17 óráig kipróbálhatjátok a „Pucolj ki!” – Újrahasznosítók szabadulószobáját, 10 éves kor felett, 2-6 fős csapatokba rendeződve. (Érd: 27/595-114)

9-11:30-ig részt vehettek a meglehetősen környezetbarát textilszatyrok dekorálásában, ahol olyan izgalmas technikákat próbálhattok ki, mint a textilfestés, a gyöngyrávarrás, vagy éppen a dekupázs. Készítsétek el a személyiségetekhez és a stílusotokhoz leginkább passzoló táskát, és viseljétek büszkén nap mint nap. A textilszatyrok napjainkban nagyon divatosak, és sokkal jobb velük sétálni az utcán, mint a műanyag társaikkal. (Az alapanyagokat a szervezők ingyenesen biztosítják.)

Ami szintén remek hír, hogy 15-17 óráig Ruha-cserebere is lesz, hasonló céllal, mint a februári bolhapiac. Járjatok nyitott szemmel!

Nagymarosi Zöld Napok

fotó: Váradi András

17:30-kor megtekinthetitek a szelektív hulladékgyűjtés témakörében meghirdetett pályázatra érkezett képeket, majd ezután egy előadásnak köszönhetően mélyebbre áshatjátok magatokat a hulladékmentes vásárlással kapcsolatos tudnivalókban, és gyakorlati tippeket kaphattok a hulladékmegelőzésről.

Kár lenne kihagyni!

Nagymarosi Zöld Napok rendezvény

A programokon a nagymarosi Művelődési házban (Nagymaros, Fő tér 14.) vehettek részt, és bár a rendezvény látogatása díjtalan, van olyan program, amelyen csak előzetes regisztrációt követően vehettek részt. A rendezvénnyel kapcsolatban Nagymaros honlapján is tájékozódhattok.

És most már nincs más hátra, mint hogy azt mondjuk, találkozzunk Nagymaroson február végén és március elején, és tegyünk együtt ezért, hogy minden korosztály számára hasonlóan fontosak legyenek a zöld megoldások, és környezetünk értékeinek megóvása.

Reméljük, hogy ráéreztek a programok során arra, hogy milyen felszabadító élmény az, ha nem dobtok ki azonnal mindent a szemétbe, amit nem tudtok első nekifutásból felhasználni.

Jövünk, Nagymaros!

Borítókép: Váradi András

Megosztás: