Korsók Háza – Sződliget

INFORMÁCIÓK

Cím

Sződliget, Táncsics Mihály u. 18.

Telefon

+36 30 932 9827

E-mail

korsokhaza@gmail.com

Korsók Háza – Szemere István söröskorsó gyűjteménye

A több mint 1000 korsót, kiöntőt, kelyhet, bólés tálat három szempont szerinti csoportosításban helyeztük el az erre a célra kialakított és megvilágított polcrendszerre: gyártók szerint, anyaguk szerint, a korsókon látható minták – a motívumok – szerint. Mindegyik kiállított darabhoz egy-egy leírás is tartozik, amelyen tartalmazza a korsó rövid ismertetését (ha rajta idegen nyelvű (német, angol, cseh) szöveg található, annak magyar fordítását), a gyártó megnevezését és a gyártás évét. Ezekben az ismertetőkben a csoportra vonatkozó információk is megtalálhatók. A kedvenc gyártóm a sajnos már nem létező Simon Peter Gerz GmbH, a kedvenc korsóim egy csoportja a 11-es §-t mutatja be. Nagyon szeretem a karakter korsókat és azokat a porcelán korsókat is, amelyekből – amikor kiisszuk a sört és az üres korsót az aljával felfelé a fény felé fordítjuk – a korsó aljából egy kép bukkan elő. Ezek a litofán korsók.

A Korsók Háza az érdeklődők számára – előzetes időpont egyeztetést követően – díjmentesen látogatható.
Az egyeztetés a 30-932-9827 telefonon, vagy a korsokhaza(kukac)gmail.com e-mail címen lehetséges.

Az első korsóm

1972-ben kezdtem el a korsókat gyűjteni. Az első korsómnak van egy szép és egy igaz története: Abban az időben a Fővárosi Gázműveknél, a gazdasági vezérigazgató helyettes titkáraként dolgoztam. Hozzá tartozott a vállalati reprezentáció. Az éves ajándék egy söröskorsó volt, amely nagyon megtetszett nekem. A szép verzió az, hogy amikor kértem tőle, egyet nekem adott. Az igaz verzió pedig az, hogy azt mondta, mindegyiknek gazdája van, tehát nincs felesleges példány belőle, ezért „más módon” jutottam hozzá.

A legrégebbi gyártó

A gyárat 1864-ben Simon Peter Gerz alapította a Rajna melletti Höhr városkában. A gyár két évvel később a wiesbadeni kiállításon már több aranyérmet nyert, és elnyerte a HOFLIERFERANT címet, azaz a Nassaui hercegség udvari beszállítója lett. A korsógyártás piacvezetője volt egészen az 1980-as évek végéig. Kivételes szaktudással és precizitással állították elő korsóikat, amelyek a legtöbb gyűjtő legféltettebb darabjai. Pótolhatatlan veszteség, hogy a gyár 2000-ben bezárt.

Korsók Háza – galéria

Képek: korsokhaza.hu

Település

Térkép

Szállások a közelben

Megosztás: