Blog

Örs, a kígyászölyv

Megkezdte vándorlását Örs, a fiatal kígyászölyv

Október 1-én kelt útra Afrikába Örs, a kígyászölyv. Magyarországon kevesebb, mint 50 pár költ ebből a ritka madárfajból, ám szerencsére Örs vándorlásának útvonalát még nyomon is követhetjük, és pontosabb képet kaphatunk a táplálkozási szokásairól. Mutatjuk, hogyan.

Hirdetés

Az ölyv egyetlen fiókát nevel, erdei és feketefenyőre épített fészekben. Főleg siklókkal táplálkozik, de időnként gyíkokat, békákat, kisebb emlősöket és madarakat is zsákmányol. A levegőben vitorlázva kutat zsákmány után, ha kinézett egy zsákmányállatot, a levegőben szitálva lebeg felette. Akár 2 méteres kígyókat is megtámad, szárnyaival csapkodva körbetáncolja azokat, így a kígyó nem talál biztos célpontot halálos marásához.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Kígyászölyv Munkacsoport munkatársai idén júliusban jeladót helyeztek a fokozottan védett madárfaj fiókájára, aki végül október 1-én kelt útra Afrikába. A következő hetekben feltehetően a kelet-európai régióban jelölt fajtársaihoz hasonlóan a Boszporusz – Szuez útvonalon fog haladni és remélhetőleg sértetlenül éri el a Száhel-övezetet.

Kígyászölyv

A Turjánvidék LIFE+ projekt által támogatott GPS-GSM jeladó segítségével nyomon követhető a vándorlás útvonala, illetve pontosabb képet kaphatunk a faj táplálkozási szokásairól. Ezek az adatok hosszú távon elősegítik a madárfaj védelmét és fény derülhet eddig ismeretlen veszélyeztető tényezőkre is.

A madár vonulását az alábbi oldalon követhetitek nyomon.

forrás: dunaipoly.hu/Árvay Márton

Megosztás: