Blog

Örs, a kígyászölyv

Megkezdte vándorlását Örs, a fiatal kígyászölyv

Október 1-én kelt útra Afrikába Örs, a kígyászölyv. Magyarországon kevesebb, mint 50 pár költ ebből a ritka madárfajból, ám szerencsére Örs vándorlásának útvonalát még nyomon is követhetjük, és pontosabb képet kaphatunk a táplálkozási szokásairól. Mutatjuk, hogyan.

Lilla Roadblock 2024. február
Hirdetés

Az ölyv egyetlen fiókát nevel, erdei és feketefenyőre épített fészekben. Főleg siklókkal táplálkozik, de időnként gyíkokat, békákat, kisebb emlősöket és madarakat is zsákmányol. A levegőben vitorlázva kutat zsákmány után, ha kinézett egy zsákmányállatot, a levegőben szitálva lebeg felette. Akár 2 méteres kígyókat is megtámad, szárnyaival csapkodva körbetáncolja azokat, így a kígyó nem talál biztos célpontot halálos marásához.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Kígyászölyv Munkacsoport munkatársai idén júliusban jeladót helyeztek a fokozottan védett madárfaj fiókájára, aki végül október 1-én kelt útra Afrikába. A következő hetekben feltehetően a kelet-európai régióban jelölt fajtársaihoz hasonlóan a Boszporusz – Szuez útvonalon fog haladni és remélhetőleg sértetlenül éri el a Száhel-övezetet.

Kígyászölyv

A Turjánvidék LIFE+ projekt által támogatott GPS-GSM jeladó segítségével nyomon követhető a vándorlás útvonala, illetve pontosabb képet kaphatunk a faj táplálkozási szokásairól. Ezek az adatok hosszú távon elősegítik a madárfaj védelmét és fény derülhet eddig ismeretlen veszélyeztető tényezőkre is.

A madár vonulását az alábbi oldalon követhetitek nyomon.

forrás: dunaipoly.hu/Árvay Márton

Megosztás: