Pilisborosjenő

Pilisborosjenő

Teve-szikla Pilisborosjenő

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 284

Népesség

3 373 fő

Terület

9,27 km²

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő az egyik legközelebb fekvő település Budapesthez, nem véletlen, hogy egyre népszerűbb úti cél a fővárosiak körében. A kis zsákfalu a főváros északi részén, a Pilis délkeleti oldalán található. A völgyben elterülő Pilisborosjenőt több hegy öleli körbe: a Nagy-Kevély, a Kis-Kevély, az Ezüst-hegy, a Kő-hegy, a Fehér-hegy, és a Köves-bérc.

Őskori leletekből és kutatásokból kiderült, hogy a település barlangjait bizony már a jégkorszak óta lakták, emellett pedig római és Árpád-kori leletek is előkerültek a környékről. A mai napig német nemzetiségi településről 1949-ben a magukat német nemzetiségűnek valló lakosokat marhavagonokban elszállították, helyükre Felvidékről és Erdélyből telepítettek magyar családokat. Ennek is „köszönhető” a mai közösség sokszínűsége és összetartása.

Hirdetés

Egy kis érdekesség Pilisborosjenő nevének eredetéről:

A település nevébe a Boros már a római korban bekerült, mely a bortermelésre utalt. A Jenő a honfoglaló törzsek letelepedésekor került a névbe, mely egy honfoglaló törzs nevéhez kötődik. A Pilis előtagot később, megkülönböztetésül tették hozzá a falu nevéhez.

A falu közvetlen környezetében olyan könnyen és gyorsan megközelíthető, látványos természeti és épített úti célokat találunk, mint a Teve-szikla különleges kettős sziklaszirtje, az 1960-as években épült Egri vár másolata, vagy éppen a 4 méter magas, 3 méter mély Kevély-hegyi kőfülke, más néven Szódás-barlang. Azonban ha nagyobb kirándulásra indulnátok Pilisborosjenőre, a 10 km hosszú Kevélyhegyi Tanösvény bejárását ajánljuk, mely szintén érinti egy-egy állomással a Teve-sziklát, a kőfülkét és a vármásolatot is. Ezeken kívül elhalad itt az Országos Kéktúra és a Mária út egy része is.

Tipp!

Nyáron kihagyhatatlan program a Kevélyhegyi Levendulamezőn megrendezett „szedd magad” levendula szüret, amikor is az egész környék csodás levendula illatban úszik, a domboldal pedig lila tengerré változik.

Képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek

Szálláshelyek

Látnivalók Pilisborosjenőn

Megosztás: