Teve-szikla, Pilisborosjenő

Teve-szikla

Teve-szikla Pilisborosjenő

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisborosjenő

Teve-szikla, Pilisborosjenő

Budapesthez közeli, könnyen megközelíthető és igen látványos úti cél a Pilisborosjenőn található Teve-szikla. Nevét kettős sziklaszirtjének jellegzetes alakjáról kapta. A dolomitból álló, kalcittal cementálódott sziklaformáció több száz millió évvel ezelőtt, a triász korban képződött. A puhább, könnyebben porló dolomit folyamatos kopásának és az egykori bányász tevékenységnek köszönhetően jól elkülönül a különleges kiemelkedő szikla a környezetéből.

Tickless 2024
Hirdetés

A kettős sziklaszirt környezetében, az egykori kőfejtő falában található bemélyedések és üregek mesterséges eredetűek. Ezen a sziklafalon jól megfigyelhetőek a különböző földtörténeti korokban egymásra rakódott kőzetrétegek, mint a fehér dolomit, amire kavicsos törmelékes réteg telepedett, majd legfelül a homokkő, mely lerakódott kvarchomokból és kavicsokból épül fel.

Tipp! A Teve-szikla látogatását érdemes naplementére időzíteni, ugyanis ilyenkor gyönyörű vöröses színben pompázik a szikla.

@greffzsofi A Mesevölgy Óvoda mellett kialakított parkolótól indulva nagyjából 15 perces könnyű sétával, elenyésző szintkülönbséggel érhető el a pilisborosjenői Teve-szikla. A sziklafal az egykori kőfejtő fölött igen meredek, az út pedig apró törmelékes, így kicsi gyerekekre fokozottan oda kell figyelni! 😘 #ilovedunakanyar #dunakanyar #pilis #pilisborosjenő #pilisborosjeno #teveszikla #budapest #budapestkörnyéke #kirandulastipp #uticel #konnyutura #kirándulás #családiprogram #családikirándulás #családikiruccanás #túratipp #programtipp #welovebudapest #fyp #nekedbe ♬ I Must Be Dreaming – Global Genius

Nyitva tartás:

Folyamatosan látogatható, minden évszakban könnyedén megközelíthető

Teve-szikla megközelítése:

A Mesevölgy Óvoda mellett kialakított parkolótól indulva nagyjából 15 perces könnyű sétával, elenyésző szintkülönbséggel érhető el a Teve-szikla. A Kevélyhegyi Levendulamező mellett elhaladva, széles földút vezet ehhez a különleges látnivalóhoz. A Nemzeti Park táblát elhagyva, balra kanyarodva, lentről tudjuk megcsodálni, megmászni a sziklaképződményeket.

Ha azonban egy kicsit tovább sétálunk egyenesen a kereszteződésnél, szintén baloldalon egy fenyvessel szegélyezett mezőre, majd egy sziklateraszra érkezünk, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk a dolomit sziklákra. Innen fentről jól kivehetően látszik a jellegzetes kettős sziklaszirt, és gyönyörűen kirajzolódik az eltéveszthetetlen teveforma. A sziklafal azonban itt, az egykori kőfejtő fölött igen meredek, az út pedig apró törmelékes, így kicsi gyerekekre fokozottan oda kell figyelni!

Tipp! Ide kirándulva érdemes felkeresni a közelben található Egri vár másolatát is, mely könnyű, rövid sétával elérhető a Teve-sziklától. A Teve-szikla és a vármásolat meglátogatását pedig összeköthetjük a 2008-ban elkészült, 10 km hosszú Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény bejárásával is. A tanösvény a település és környékének természeti és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be.

Kevélyhegyi Tanösvény állomásai:

  • Vendel emlékmű
  • Kálvária
  • Teve-szikla
  • Egri vár
  • Kevély-hegyi kőfülke
  • Mészkőfal
  • Mackó-barlang
  • Nagy-Kevély
  • Ezüstkevély
  • Ezüsthegyi bánya

Teve-szikla galéria

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés
Megosztás: