Csővár

Csővár

Csővári vár panoráma

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1460

Népesség

597 fő

Terület

17,17 km²

Csővár

A Váci Járásban, Váctól 20 km-re, északkeletre található település egy gyönyörű, erdőkkel körülölelt völgyben fekszik. A falu nyugati határában, a 349 méter magas Várhegyen ma is büszkén magasodik az egykori Csővár nagytornya és lovagtermének két impozáns ablaka. A falut körülölelő vonulatok közül, a Várhegy mellett a másik legmagasabb pont a Vashegy, mely 358 méter magas. Erről a kilátópontról tiszta időben megfigyelhetjük a Cserhát, a Börzsöny, a Pilis, a Mátra, de még a Kárpátok vonulatait is.

Hirdetés

A település és környező területei már az őskor óta lakott vidékek voltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Várhegy alatt, a hegy Ördögárokra néző oldalán található barlangokban és környékükről kőkori és bronzkori leletek kerültek elő.

Csővár és a Csővári vár

Csővár várának megépítése szorosan összefügg a tatárjárással, hiszen a támadások ellen egy nehezebben megközelíthető, erődítményre volt szükség. A vár valamikor 1250-1400. között épült, mely a nógrádi várrendszer legdélibb fekvésű erőssége lett. A vár történetéről ide kattintva olvashattok bővebben!

Tipp! A Csővári vár felfedezését érdemes összekötni két, a közelben található látnivaló meglátogatásával is. Az első egy gyönyörű környezetben található horgásztó, a Sinkár-tó, mely a Csővári-Rögök, a Nagy-Szór és az Ecskendi hegytömbök között fekszik, ahol könnyed sétát tehetünk. A környék másik izgalmas látnivalója az acsaújlaki Prónay – Patay-kastély, mely 1907-1910 között épült, külsejét tekintve olyan, mint egy középkori vár, mely egész évben várja a kíváncsi látogatókat.

Fotók: I Love Dunakanyar

Térkép

Csővári látnivalók

Megosztás: