Csővári vár

Csővári vár

Csővári vár
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Csővár

Csővári vár

A Csővári vár a 333 méter magas Várhegyen, a Cserhát délnyugati részén található. Kisebb-nagyobb megszakításokkal az építése az 1200-1450-es évekre tehető.

Csővári vár története

A tatárjárás után, a 13. század végén, valamikor az 1280-90-es években kezdte el építeni a várat a környező vidéket uraló Timót bán, a Csői-Nézsai nemesi család őse, vagy az ő fia. Az Árpád-ház 1301-ben bekövetkezett kihalása utáni hatalmi harcok során Csák Máté, a trencséni kiskirály csapatai megostromolták és lerombolták a „Castrum nostrum Cheewar” néven említett várat, és csak majd’ egy évszázad után építették újra. 1954 és 1961 között állagmegóvás történt a vár romjain és környezetében, megerősítették a leomlani készülő tornyot. Kitisztították a területet és feltárták a ciszternát is. Később sajnos a munkálatok abbamaradtak.

Hirdetés

Csővári vár megközelítése

Váctól nagyjából negyed órányi autóútra, de Budapestről is csupán 54 km-re, a Váci járásban található Csővár. Vonatközlekedés nincs a településen, azonban a Volánbusz járatainak köszönhetően a környező településekről Csővár könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is.

A településen tábla jelzi, hogy a helyi lakosok nyugalma érdekében lehetőség szerint a településen kívül parkoljanak a Csővári vár latogatói. Ez alapvetően nem jelent problémát, hiszen a Rákóczi út végén több autó is kényelmesen parkolhat, ráadásul innen közelíthető meg legegyszerűbben a vár.

Kirándulás a várhoz

A kiindulópont tehát a Rákóczi út vége, ahol is 3 túraútvonallal fogunk találkozni (balra, egyenesen, jobbra).
Amennyiben egyenesen indulunk, úgy egy meredek útvonalat fogunk találni, mely száraz időben is nehezen járható, sáros talaj esetén pedig kifejezetten kerülendő. Ennek tudatában mi jobbra tartottunk, a Sinkár patak irányába. A piros „rom” jelzést követve érhetünk fel a várhoz, melyet néhány helyen külön tábla is jelez, tehát az útvonal egyértelmű, nehéz eltévedni.

A nyitott patakátfolyáson való áthaladást követően, kb. 300 méter után az erdészházhoz érkezünk. Az erdészháztól 500 métert északnyugat felé, majd egy öreg fasoron 400 métert nyugati irányba kell haladni a folyamatosan emelkedő, jelzett úton. Innen mintegy 300 méter erdei út vezet a rom előtti tisztásig.

A túra nem hosszú, körülbelül 4-5 km oda-vissza, azonban 130 méter szintkülönbséggel és kaptatós úttal kell számolni. Tudni kell, hogy a várrom csak saját felelősségre látogatható!
Kisgyerekekkel fokozott óvatossággal ajánlott a vár megközelítése, egyrészt a lehullott kövek csúszóssága miatt, másrészt az igen meredek, szakadékos hegyoldal miatt.

A vár területén és közvetlen környezetében kevés a sík terület, így rövid piknikezésre is csak kevés látogató esetén van lehetőség.

Ivóvízzel és étellel a hátizsákban érdmes nekivágni a túrának, mert az út során vízvételi lehetőség nincs.

Csővári vár – galéria:

Fotók: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: