Zebegény

Terület
9,63 km2
Népesség
1 257 fő
Alapítva
1 295

Zebegény

Zebegény – Budapestről nézve – az egyik legtávolabbi, a Dunakanyarban fekvő település. Ha csak kirándulni készülünk, akkor pozitívumként is tekinthetünk erre, hiszen tovább gyönyörködhetünk a magával ragadó tájban. Ugyanakkor a főváros közelsége több szinten is érezteti magát: vonattal is kényelmesen elérhető, valamint a szolgáltatások is minden igényt kielégítenek. A vidéki árakkal működő kiskocsma ragyogóan megfér a fine diningot kínáló étteremmel, ahol azért már mélyebben a pénztárcánkba kell nyúljunk.

Ez történik éppen Zebegény főterén:

Zebegény népszerűségét nem kell magyarázni, hiszen a természet szépsége mindenkit magával ragad, ennek köszönhetően az épített környezet is kiemelkedő. A fővárosi polgárság a századfordulón esett szerelembe a település adottságaival, melynek eredménye több szemet gyönyörködtető villa, itt a Ferencz József Gyermektelep épületét kell megemlíteni, valamint a Dőry-kastélyt, mely a Sauska család nyári rezidenciájaként szolgál.

Kós Károly gyönyörű szecessziós temploma mellett sem szabad elmenni, be is kell térni, hiszen a freskókat a korszak másik nagy mestere, Körösfői-Kriesch Aladár tervezte. Az Országzászló is egyedülálló, ahogyan a hétlyukú vasúti híd is, melyet még az 1800-as évek közepén építettek.

Akik nem érik be egy kis városnézéssel, azok több túraútvonal közül is választhatnak. A legkézenfekvőbb célállomás a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátó, de a kiruccanásnak tényleg csak felkészültségünk szab határt. A kerékpár szerelmesei is hódolhatnak az aktív pihenés örömeinek, a térséget remekül kiépített bicikliúthálózat szövi át. A legtöbb vendéglátóhely fel van készülve a sportemberek fogadására, sőt vannak kifejezetten a biciklistákra építő egységek is szép számmal.

A szálláshelyek árain is érződik a pesti hatás, tízezer forint környékén kezdődik fejenként (főszezonban), ez egyébként hasonló a szomszédos településeken is. A legfelsőbb kategóriáit is megtaláljuk, mely 25 ezer forint felett kezdődik, igaz, így a Dőry-kastély medencéjébe és teniszpályájára is bejuthatunk.

 

Programok

2018 szept 22

5. Panorámafutás® Zebegény

Zebegény
Bővebben
2018 máj 27

Családi nap a Szőnyi István Emlékmúzeumban

Zebegény
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre