Nagymaros

Terület
34,39 km2
Népesség
4 679 fő
Alapítva
1 002

Nagymaros

Nagymaros a Duna bal partján, a Börzsöny lábánál fekszik, szemben Visegráddal és a visegrádi várral. Történelme, története szorosan összekapcsolódik Visegrádéval.

Nagymaros az uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás korában. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmasnak számított lovagi játékok megtartására, melyek főleg Mátyás korában virágoztak.

Nagymarosra menet már az utazást is különleges élménnyé lehet tenni, Budapestről vagy Esztergomból kiránduló- és szárnyashajóval is megközelíthetjük a települést. Nagymarosra érve mindenképpen érdemes megnézni a 14. századi katolikus, gótikus stílusú templomot. A főbejárattal szemben csúcsívben záródó kapukeret-zárókövén 1509-es évszám látható. A templom északi oldalán 14. századi vörös márvány sírkőlap volt, mely a visegrádi Mátyás király Múzeumba került. Érdemes megnézni a Kittenberger Kálmán emlékházat, a híres Afrika kutató és vadász egykori lakóházát is, a Duna parti korzózást pedig már-már bűncselekmény volna kihagyni.

Kellemes séta a Kálvária domb megmászása, melynek tetején egy kedves kis kápolna helyezkedik el, a szakrális élmények után pedig a XIV. században telepített szelídgesztenye erdőbe is betérhetünk. Ha további aktív kikapcsolódásra vagyunk, felkaptathatunk a Julianus-kilátóhoz. A Nagymaros mellett található Hegyestető 482 méter magas csúcsáról, a Julianus-kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, a kilátótól pedig továbbvezet a turistaút a remetebarlangokhoz. A nagymarosi remetebarlangokat a XI. században vájták, a csatlakozó kőépületek is középkoriak, a XIV-XV. századból valók.

Szerencsére vendéglátóegységekben sincs hiány Nagymaroson, ehetünk a révállomásnál, vagy nyalhatunk kézműves fagyit is. Szálláslehetőség vendégházakban van, átlagosan 4600 és 9000 ezer forint fő/éj áron.

Programok

2018 aug 25

VI. Nagymarosi Csípős Fesztivál

Nagymaros
Bővebben
2018 aug 18

Szent István Napi Borünnep

Nagymaros
Bővebben
2018 aug 19

Radio Live koncert

Nagymaros
Bővebben
2018 szept 01

Sörtúra 2018

Nagymaros
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre