Esztergom

Terület
100,4 km2
Népesség
29 768 fő
Alapítva
972

Esztergom

Esztergom kivételes történelmi és kulturális jelenőséggel bír, a város építészete és múzeumai több évszázadnyi emléket tárnak elénk.

A Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára kétségtelenül Esztergom. A településen annyi látnivaló akad, hogy érdemes egy egész hétvégét eltölteni itt, de mivel másfél óra alatt iderepít minket Budapestről a piros Desiro vonat, akkor sem kell kétségbeesni, ha csupán egy napunk van. Érdemes egyébként ezt a formáját választani az utazásnak, mivel hazánk egyik legszebb vasútvonala vezet Budapestről Esztergomba, így már maga a vonatozás is különleges élmény a folyton változó pilisi tájat kémlelve.

Esztergom a Magyar Királyság koraközépkori fővárosa, érseki és a tatárjárásig királyi székhely volt, nem csoda hát, hogy rendkívül gazdag történelmi és kulturális látnivalókban. A várossal való ismerkedés megkezdéséhez a Várhegy a legjobb kiindulópont, ugyanis itt található a feltárt királyi vár és Esztergom legnevezetesebb épülete az Esztergomi Bazilika is. Ráadásul a panoráma sem utolsó, a Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre.

Méltóságteljesen trónol a Várhegyen a 19. században épült, klasszicista stílusú bazilika, az ország legmagasabb épülete. Kincstárában pedig a leggazdagabb itthoni liturgikus műkincs gyűjtemény bújik meg. A bazilika baloldali kápolnája a híres Bakócz-kápolna – eredetileg Bakócz Tamás érsek sírkápolnájának készült 1507-ben –, ami csodával határos módon túlélte a török megszállást. A Bakócz-kápolna Európa legészakibb, épen maradt reneszánsz kápolnája. Az altemplom több száz sírfülkéjében a bazilika építői és főpapjai nyugszanak, végakaratának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra a hősiessége miatt világszerte elismert hercegprímást, Mindszenty Józsefet. A Várhegyen magasodik az Esztergomi Vár is, Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. A várban üzemelő Vármúzeumban a Várhegy történetét bemutató kiállítást lehet megtekinteni.

Ha megunva a magaslati levegőt, lesétáltunk a Várhegyről, érdemes egészen a Prímási palotáig baktatni. A neoreneszánsz épület az esztergomi érsek rezidenciájának készült, jelenleg északi részében a Keresztény Múzeum működik, illetve itt található a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. A palotával szemben helyezkedik el a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Emlékmúzeuma, ha pedig irodalmi hangulatba kerültünk, meglátogathatjuk a Babits Mihály Emlékházat is.

Esztergom kiváló hely az egyszerű andalgásra, ideális helyszín egy romantikus sétára a gesztenyefasorral szegélyezett Kis Duna sétány, de érdemes végigjárni a bazilikát és a várat összekötő Macskalépcsőt vagy Macskautat is. Ez az alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út már a középkorban is létezett.

Ha nemcsak kulturális, hanem gasztro élményekre is vágyunk, Esztergomban biztosan megtaláljuk a számításunkat, a városban rengeteg vendéglátóhely akad. A szállásárak is igen széles palettán mozognak, a 3300 forint/fő/éj ártól egészen a 14 000 forint/fő/éjig.

 

Programok

2018 júl 20

PokolgéP koncert

Esztergom
Bővebben
2018 máj 18

Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál

Esztergom
Bővebben
2018 júl 06

IV. Főtéri Sörfesztivál - Esztergom

Esztergom
Bővebben
2018 jún 23

Múzeumok Éjszakája a Duna Múzeumban

Esztergom
Bővebben
2018 máj 20

Kováts Péter orgonaművész pünkösdi koncertje

Esztergom
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre