Blog

kötelező látnivalók Visegrádon

Kötelező látnivalók Visegrádon

Valószínűleg kevés ember él ma Magyarországon, aki nem járt még Visegrádon akár gyermekkorában egy iskolai kirándulás alkalmával, akár egy hétvégi kiruccanáson a családjával. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az ország egyik legkisebb és legrégebbi városa idén tavasszal is rengeteg programmal várja az ide látogatókat. Következzenek a „kötelező látnivalók Visegrádon”!

Fellegvár

Fellegvár március elsejétől a hét minden napján nyitva tart, így a Várostörténeti kiállítás, a Halászati, vadászati és gazdálkodási kiállítás és a Panoptikum is megtekinthető már. Remek családi program, amit a gyermekek is bizonyára élvezni fognak, hiszen számos falra fel tudnak mászni, és a falak között sétálva kicsit talán úgy érezhetik, mintha IV. Béla vagy Mátyás uralkodása alatt kis katonaként szolgálnának éppen.

A vár autóval is megközelíthető (parkolójegyet vásárolnunk kell), azonban nagy élmény, ha gyalogosan látogatjuk meg, hiszen eközben megismerhetjük a természet szépségeit, és friss levegőn lehetünk. A várból fantasztikus kilátás nyílik az egész Dunakanyarra, így mesés kirándulóhely lehet a fotósok, és a táj szerelmeseinek számára is. A belépőjegyekkel kapcsolatban a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján tájékozódhatunk.

Salamon-torony

Aki a várba ellátogat, annak nem szabad kihagynia a Salamon-tornyot sem, ám fontos tudni, hogy a torony csak április 30.-án nyitja meg a kapuit. Autóval és busszal is könnyen megközelíthető, és minden korosztály számára remek kirándulási célpont, azonban az idősebb korosztálynak problémát jelenthet a sok lépcső.

A tolóreteszes kapu, a zárható kaputorony és a lőrések bizonyára minden gyermeket lenyűgöznek, míg a felnőttek számára a legnagyobb élményt kétségkívül a torony tetején lévő tetőterasz tartogatja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a hegyekre. (jegyek: visegradimuzeum.hu)

Salamon-torony

Királyi Palota

Királyi Palota felkeresése szintén remek hétvégi program, és mivel a Dunához igen közel helyezkedik el, ezért autóval és busszal is könnyen megközelíthető. Az oly népszerű programok mellett, mint a nyári Palotajátékok, a tavasz is tartogat látnivalókat a turisták számára.

A palotában megtekinthetjük a Mátyás címereivel díszített Herkules kút rekonstruált másolatát, az első szinten kialakított loggiát, és a Duna felé nyíló teraszokat is. A kiállítótermekben szemügyre vehetjük a vár makettjeit, illetve a különböző korokból fennmaradt emlékeket is. A Palotakert a palota mellett terül el, lehetőség van ezt is körbejárni, csakúgy, mint a gyermekek körében annyira népszerű árnyékszékelőteret is. A belépőjegyek árának a visegradimuzeum.hu oldalon nézhetünk utána.

Visegrádi Palotaház

Ha már a Királyi Palotában járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a közelben található Palotaházat (régi Ágasház) sem, mely az elmúlt években épült, és arra szolgál, hogy a látogatók közelebb kerüljenek a város középkori életéhez.

A Mesterségek Udvara április elsejétől szeretettel várja azokat az érdeklődőket, akik szívesen megtekintenék a régmúlt idők mestereit munka közben, így megismerhetik a kovács, a kőfaragó, a kerámikus illetve a papírmerítő munkáját is. A Palotaházban az Étkek Háza pedig látványkonyhával várja az éhes kirándulókat.

Mogyoróhegy és a Telgárthy-rét

A város a természet szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket, hiszen egy kellemes kirándulással elérhető a Mogyoróhegy, és emellett a – talán kevésbé ismert – Telgárthy-rét is. A Mogyoróhegyen számos fajáték várja a gyermekeket, akik emellett jókat futkározhatnak, labdázhatnak a hatalmas füves réten, míg a szülők piknikezhetnek a fapadokon, vagy napozhatnak a tavaszi napsütés első erőtlen sugarai alatt.

A Telgárty-rét felé haladva egy kicsi halastó mellett megyünk el, ahol ugyan a karácsonyi menühöz nem találunk halakat, de a gyerekek kisebb merítőhálókkal számos apró halat kifoghatnak. A réten a fajátékokon kívül más érdekesség is csalogatja a gyerekeket, de talán még a felnőtteket is, ugyanis a patakban lévő hatalmas köveken ügyesen közlekedhetnek hosszú részen anélkül, hogy vizesek lennének. Aki autóval közelíti meg a helyet, annak azt ajánljuk, hogy vigyen magával bográcsot vagy nyársakat, hiszen a fák alatt tökéletesen megfelelő a hely főzőcskézéshez és szalonnasütéshez is.

Mogyoró-hegy Visegrád

Visegrádi Bobpálya

A sportok iránt érdeklődők mindenképpen látogassanak el a Nagyvillám-Kilátó mellett található, télen-nyáron nyitva tartó kétpályás bobpályához. A 700 méter hosszú lesikló szakasz egy részén rá lehet látni a Fellegvárra, miközben a nyári vagy az alpesi bobon száguldunk. Ajánljuk csoportoknak, fiataloknak és idősebbeknek is, hiszen minden korosztály számára ugyanolyan kényelmesen használhatóak a bobok.

A legkisebb gyermekeket elvihetjük a Palotaházzal szemben lévő – a Visegrádiak számára csak kreszpark néven ismert – parkba, ahol az elmúlt évtizedekben rengeteg gyerek tanulta meg, hogyan közlekedjen szabályosan biciklivel vagy akár lábbal hajtós kismotorral.

Visegrádi bobpálya

Élmények és kötelező látnivalók Visegrádon

A városban akár egy egész hétvégét is el lehet tölteni anélkül, hogy kétszer néznénk meg ugyanazt a látványosságot. Tökéletes kikapcsolódás mindenkinek, aki olyan programokra vágyik, ahol tiszta levegőn, gyönyörű környezetben lehet közben.

A Duna parton sokan töltenek el szívesen hosszú órákat a vizet nézve, kutyát sétáltatva, és a jó időnek köszönhetően hamarosan beindul a sétahajózás is, ami megkoronázhatja a kirándulásunkat. De a naplemente megnézését se hagyjuk ki a programból, akár a Fellegvárból, akár a Salamon torony tetejéről, akár a Duna partjáról.

Megosztás: