Blog

PirosLábos Fesztivál

Kezdődjék a várva várt PirosLábos Fesztivál!

Mesetáncház, író-olvasótalálkozó, cipóban sült csülök, elfeledett mesterségek, lepcsáng sütés és Menyegző udvar vár titeket ezen a hétvégén, ha ellátogattok Szigetmonostorra, a PirosLábos Fesztivál területére. Nem érdemes kihagyni, idén is felejthetetlen élményekkel gazdagodhattok!

Nem kellett sokáig várnunk az emlékezetes horányi lecsófőző verseny után egy újabb izgalmas programra a Szentendrei-szigeten, a PirosLábos fesztivál 2017-ben is rengeteg programmal, látnivalóval és finomsággal várja az érdeklődőket Szigetmonostoron. Ha még nem jártatok a rendezvényen, idén ki ne hagyjátok! Talán nem is gondolnátok, mennyi érdekes eseményt lehet belesűríteni egyetlen napba. Október 7-én, több helyszínen, párhuzamosan futnak majd a programok, és bizony sokadszorra is nehéz lesz kiválasztani, hogy miben ne vegyünk részt.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Nagyszínpadon különleges előadókkal lép fel a Blue Danube Bluegrass Band, aki a country muzsika kedvelőinek biztosan felejthetetlen perceket szerez majd, akárcsak a Kossuth téren fellépő, jazz zenét játszó Vers Dóra, Morvai Tamás duó. A Nepomuki Szt. János szobornál a Szigeti Veszedelem zenekar előadásában főszerepet kap majd a versek, verszenék, a népzene- és a költészet dicsérete. Aki szívesen megismerné a település templomának történetét, az több alkalommal is részt vehet a templomtúrán, amely során Attila atya vezetésével megismerheti az épületet, annak berendezési tárgyait, ahogy azokat évszázadok óta használják az istentisztelet céljára. A református templomban pedig Richly Zsolt Luther-rajzfilmje tekinthető meg.

PirosLábos - SzigetmonostorA PirosLábos Fesztivál utcáin kétségkívül a különféle udvarok felfedezése az egyik legizgalmasabb kihívás, ezért ezt semmiképpen ne hagyjátok ki. A Kertbarátok udvarában különleges növényekkel, terményekkel és helyi ízekkel találkozhattok, de vásárolhattok dísznövényeket, találkozhattok kézművesekkel, és megismerkedhettek a komposztálás technológiájával is, mely során kézbe vehettek elfeledett régi kerti eszközöket is. (Aki szeret bridzsezni, az 12:30-kor mindenképpen kukkantson be az udvarra!)

Mesterségek udvarában a régmúlt idők mesterségeinek bemutatóját tekinthetitek meg, egy fafaragó, egy szövő műhely és egy régi sómalom titkai lesznek megtekinthetők, ahol a mesterek beavatnak a szakmák rejtelmeibe. Apropó! Tudjátok mi az a Zsíros Deszka Workshop? Akár igen, akár nem a válasz, ne hagyjátok ki! Várhatóan ugyanilyen népszerűségnek örvend majd a Levendula udvar, ahol szüretelt levendulából készített kézműves termékek, házi levendula szörp, tea, rozéfröccs és édes finomságok várnak benneteket. Ugye milyen jól hangzik? Tudjuk még fokozni!

Nyitott kapuk udvarában a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából a legegyszerűbb nyomtatási technikával az érdeklődő gyerekek szövegeket és képeket tudnak majd nyomtatni, amelyeket összefűzve egy saját füzetet készíthetnek. Akik pedig már régóta vágynak egy karikatúrára, azokat Dobrovolszky László szigetmonostori alkotó ajándékoz majd meg egy saját példánnyal. A Helyi termék udvarban megtudhatjátok, hogy más-e a tavaszi és az őszi fokhagyma, hogy kerül az aszalt szilva a parenyicába, mennyivel édesebb lett a barack a sok napsütéstől és megkóstolhatjátok a „fantaszeletet” házi bodzaszörppel! A Könyvudvarban eközben a nyugdíjasok idén könyvszobrokkal lepnek meg titeket, és természetesen lesz a már hagyományos és mindig sikeres könyvturkáló is.

PirosLábos Fesztivál

Képes udvar ismét Magyarország legnépszerűbb vándorfényképésze, a pócsmegyeri Laczkó Péter mozgó látványlaboratóriumát fogadja be, míg a Meseudvarban valóra válnak a mesék! A legkisebbek sem maradnak feladat nélkül, hiszen a nap folyamán piros lábosokban főzőcskézhetnek, de részt vehetnek egy mesepróbán, és meghallgathatják a Molnár Réka, Gável Gellért duó gyermekdal feldolgozásait is.

Minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabbnak ígérkező esemény a Menyegző udvarban a helyi menyegzők különleges szokásainak, és hagyományainak megismerése mellett az lesz, hogy az ide látogató párok kimondhatják a boldogító igent egy szertartásvezető előtt. Egy komplett esküvői helyszínt rendeznek be az udvarban, így akiknek (hozzánk hasonlóan) a szíve csücske az esküvői téma, az bátran nézzen körül itt 12 és 16 óra között.

A PirosLábos Fesztivál területére való belépés idén is ingyenes, és ennyi jó program után már csak egy dolgot ígérhetünk nektek. Ha ellátogattok a fesztiválra, megtudhatjátok, milyen egy valódi, hamisíthatatlan szigetmonostori szittya pita!

Fotó:piroslabosfesztival.hu

Megosztás: