Blog

Helemba-sziget

Tudod, milyen kincseket rejt a Helemba-sziget?

Ha hajóztál vagy eveztél már Esztergom dunai szakaszán, akkor biztosan nem ismeretlen számodra a több mint 7000 éves Helemba-sziget, amely a Szamár-hegytől északra, körülbelül 1,5 kilométeren terül el. A sziget nem csak az elhelyezkedése miatt nyújt érdekes látványt, a története is igazán különleges, főként azért, mert elképesztő legendák kapcsolódnak hozzá.

Tudod, honnan kapta a Szamárhegy a nevét?

A Szamár elnevezéseket a pogányok megszégyenítésére a középkori hittérítő barátoknak köszönhetjük. Az eredetileg Bálvány-nevű helyeinket ők nevezték át szamárrá.

A sziget pedig a szlovák Helemba község nevét viseli a mai napig, bár Magyarországhoz, közigazgatásilag pedig Esztergomhoz tartozik.

A Helemba-sziget gazdag régészeti leletekben!

A Dunakanyar történelmi kincsekben gazdag térség, a visegrádi és az esztergomi emlékek mellett a környéken a dömösi prépostság, és a Duna mentén húzódó egykori római őrtornyok maradványai is számos érdekességet tartogatnak számunkra ma is.

Hirdetés

A Helemba-szigeten az ásatások alkalmával őskori földházakra, középkori emlékekre, egy Árpád-kori templom maradványaira, egy temetőre, egy érseki nyaraló alapjaira, valamint egy gyümölcsös kert nyomaira bukkantak a régészek. A már említett kertet Róbert érsek gyümölcsöse néven is emlegetik, a 800 évvel ezelőtti gyümölcsösről a talajban talált pollenek vizsgálata közben derítették ki, hogy valószínűleg őszibarackot termesztettek a területen.  

Az Árpád-kori temetőben feltehetően azok a helembai halászok nyugszanak, akik a dömösi prépostságnak dolgoztak 1108 körül. A szigetet, amelyen királyaink is megfordultak, ennél jóval később, 1234-ben említik írásban először, ám ez az oklevél valószínűleg hamis.

A sziget érseki nyaralóként vált ismertté a történelem során, de leprások szigeteként is ismert, igaz kissé szűkebb körben. A titokban terjesztett történet szerint ezen a szigeten 123 sírt tártak fel, amelyek elhalt leprások testét rejtették.

A szemben lévő szikla csúcsnál található a Hideglelős – Lázár – Járványkereszt, amely fentről tekint le a szigetre. Egyes adatok szerint a Lázár kereszttel szemben Szent Lázár leprakórháza állt.

Gyakran evezel a sziget környékén?

Ha sokat jársz evezni, biztosan közelebbről is megnézted már magadnak a szigetet. Itt található a Dunakanyar egyetlen gémtelepe, ahol nagy számban szürke gémek és kárókatonák fészkelnek, de vannak, akik kabasólyommal és jégmadárral is találkoztak már.

Tudtad?

A Helemba-sziget kapta a legtöbb szavazatot egy internetes szavazáson, ezzel elnyerte a 2014-es „Az év dunai szigete verseny” első helyét!

A sziget mellett az Esztergomig közlekedő szárnyas-, és kirándulóhajó járatok is elhaladnak. Ha legközelebb erre hajózol, figyeld meg alaposabban a legendás helyet!

Borítókép: Csonth László

Megosztás: