Blog

Strázsa-hegyi barlang

Az esztergomi Strázsa-hegyi barlang kincsei

Úgy érzitek, hogy megismertétek már a Dunakanyar összes természeti kincsét? Már nem lehet újat mutatni nektek? Legbelül biztosan ti is tudjátok, hogy ez nem lehet igaz, hiszen a térség mindig tartogat számotokra újabb izgalmas történeteket, felfedésre váró helyeket és csodás tájakat. A Strázsa-hegyi barlang története például pontosan ilyen lebilincselő. Lépjetek át velünk a Tündérkapun!

A Strázsa-hegyi barlang

A Strázsa-hegyi-barlang fokozottan védett barlang, a Nagy-Strázsa-hegy délnyugati részén, Esztergom területén található. A Sátorkőpusztai-barlangtól körülbelül 40 méterre fekvő, 285m tengerszint feletti magasságban nyíló barlang bejáratát Tündérkapunak és Angyalszájnak is hívják.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található hévizes eredetű barlang bejárata hét–kilenc méter magas és hét méter széles, maga a barlang kívülről sajnos elég romosnak látszik. A bejárati terem igen nagy, körülbelül 200 négyzetméter az alapterülete. Az ásatások során a barlangban cseréptöredékekre és tűzhelynyomokra bukkantak.

Tudtátok?

A Strázsa-hegyi-barlangot több néven is emlegették az évtizedek során, ilyen a „második Sátorkői barlang”, Második Sátorkőpusztai barlang, Strázsa-barlang, Strázsahegyi-barlang, Strázsahegyi barlang és Sztrázsa-barlang is.

Strázsa-hegyi barlang, Tündérkapu
Fotó: Vilmos Patatics – photograph

A barlang kutatása

A fennmaradt adatok szerint 1913-tól ismerték a barlangot, de csak később, 1920-ban és 1921-ben végeztek benne régészeti és őslénytani próbaásatást, illetve az alaprajzi térkép és a hossz-szelvény térkép is ekkor készült el.

1922-ben és 1923-ban került sor az ásatására, ekkor bukkantak rá a már fent említett cseréptöredékekre és tűzhelynyomokra, illetve 42 fajból álló, gerinces faunát is találtak. Bár ez a szám nem pontos, mert a madárcsontoknak csak kis része lett meghatározva. 1959-től újabb járatokat fedeztek fel, és egy csillepályát is építettek a barlanghoz.

Hirdetés

Sajnos az 1960-as évek közepétől gyakran feltörték a barlangrész bejáratát, ezért a barlangkutatóknak el kellett azt torlaszolni a kíváncsi szemem és kezek elől.

1976-ban országos jelentőségű barlangnak nyilvánították, 1982 óta pedig a tájképi, a genetikai, a morfológiai és az ásványtani értékei, valamint a veszélyeztetettsége miatt fokozottan védett barlang.

Érdekesség!

A 2003-ban megjelent, „Magyarország fokozottan védett barlangjai” című könyv szerint körülbelül 100 méter hosszú, 35 méter függőleges kiterjedésű, 10 méter magas és 25 méter mély a Strázsa-hegyi barlang.

Egy részét szabadon is lehet látogatni, ide még lámpát sem kell hozni, a barlang lezárt részei azonban kizárólag a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogathatók.

Borítókép: odakintblog.blog.hu/

Megosztás: