Blog

Esztergomi macskalépcső

Esztergomi macskalépcső

Ottjártunkkor botlottunk az eldugott sikátorba, ami gyönyörű lépcsősorrá alakult, és a Bazilikáig vezetett minketaz esztergomi macskalépcső. Esztergom egyik egyedülálló élménye, a kevés turista által ismert középkori Macskalépcső vagy Macskaút, ami a Bazilikát és a Várat köti össze a hangulatos Vízivárossal. Ez egy több száz kőlépcsőből álló, alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út, ami már XVI. századi metszeteken is szerepelt.

Hirdetés

Az utat a XIX. század közepén, a Bazilika építésekor betemették, s ezután a ’90-es évekig a Macskalépcső használhatatlan volt. A sokáig elhanyagolt útvonalat szerencsére 2001. és 2002. között kibontották, felújitották és járhatóvá tették, így már semmi sem tarthatja vissza az idelátogatókat attól, hogy megmásszák.

A több száz lépcső durván hangzik, de az út közben elénk táruló látvány, a szomszédos Párkány, a Duna és a Mária Valéria Híd panorámája minden viszontagságért kárpótol minket. Kárpótol… de azért kicsit lihegtünk mire felértünk a tetejére. 😉

Edzésnek kiváló, a panoráma pazar, több érvünk nincs, beszéljenek a képek 🙂

Macskalépcső - Esztergom

Macskaút - Esztergom

Macskaút - Bazilika

Macskalépcső a Bazilikánál

Panoráma az esztergomi macskalépcsőről

Megosztás: