Blog

Esztergomi macskalépcső

Esztergomi macskalépcső

Ottjártunkkor botlottunk az eldugott sikátorba, ami gyönyörű lépcsősorrá alakult, és a Bazilikáig vezetett minketaz esztergomi macskalépcső. Esztergom egyik egyedülálló élménye, a kevés turista által ismert középkori Macskalépcső vagy Macskaút, ami a Bazilikát és a Várat köti össze a hangulatos Vízivárossal. Ez egy több száz kőlépcsőből álló, alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út, ami már XVI. századi metszeteken is szerepelt.

Tickless 2024
Hirdetés

Az utat a XIX. század közepén, a Bazilika építésekor betemették, s ezután a ’90-es évekig a Macskalépcső használhatatlan volt. A sokáig elhanyagolt útvonalat szerencsére 2001. és 2002. között kibontották, felújitották és járhatóvá tették, így már semmi sem tarthatja vissza az idelátogatókat attól, hogy megmásszák.

A több száz lépcső durván hangzik, de az út közben elénk táruló látvány, a szomszédos Párkány, a Duna és a Mária Valéria Híd panorámája minden viszontagságért kárpótol minket. Kárpótol… de azért kicsit lihegtünk mire felértünk a tetejére. 😉

Edzésnek kiváló, a panoráma pazar, több érvünk nincs, beszéljenek a képek 🙂

Macskalépcső - Esztergom

Macskaút - Esztergom

Macskaút - Bazilika

Macskalépcső a Bazilikánál

Panoráma az esztergomi macskalépcsőről

Megosztás: