Blog

Dunakanyar viharzóna

Dunakanyar – Az ezerarcú

Tekintettel a jelenlegi körülményekre, a kijárási korlátozásra, és az egész vírushelyzetre, mindenképp ki szerettem volna találni valamit, ami kicsit kárpótol mindenkit, aki szereti a természetet és hiányzik neki a Dunakanyar.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Az Én egyik kedvenc hazai kilátóm a Prédikálószék kilátó, ahonnan az elmúlt néhány évben számtalan alkalommal készítettem fotót.
Ezekből a fotókból most összegyűjtöttem párat, ami remélem egy picit segít, és ha csak pár percre is, de a természetbe kalauzol majd titeket.
Minden fotónál található egy néhány mondatos leírás a kép készítésének körülményeiről. Jó nézelődést!


A Visegrádi-hegység

Dunakanyar
Fotó: Kaszás Gergő

A Visegrádi-hegység a Dunakanyarban fekvő vulkanikus eredetű hegyvonulat.
A hegyvonulatot a Pomázt Esztergommal összekötő Dera- és Szentléleki-patak völgye választja el déli szomszédjától, a Pilis-hegységtől. 
A hegység névadója a fotó jobb oldalán látható a Dunakanyar talán legfestőibb települése Visegrád. 

A fotó egy drónnal készült panoráma fotó amelyet 21 képből állítottam össze így hatalmas látószöget foglal magában.
Kommentben látható ugyanez a fotó bejelöltem rajta a kilátót, hogy könnyebb legyen betájolni a fotót!


Hömpölygő ködtenger, avagy fehér takaró a Dunakanyarban

Ködös Dunakanyar
Fotó: Kaszás Gergő

Amikor a Duna menti települések felett tej köd húzódik, akkor előfordul, hogy órákig szinte egyáltalán nem látni a napfényt.
A táj szürke arcát mutatja, és ez a sűrű tenger teljesen elzárja a fény útját.
A magasba emelkedve és kilépve ebből az egyhangú szürkeségből, abban a pillanatban, mikor a ködhatár fölé érünk, mintha egyszerre egy másik világba csöppennénk.
A táj színekbe borul, és a köd hullámai úgy folynak és csapkodnak mintha a tengerparton állnánk és néznénk ahogy mossa a víz a partokat.
Fura világ ez itt fenn, csend van és nyugalom, hiszen a magas ködből csak a hegyek csúcsai látszódnak ki.
Csúcsok, amik szüntelenül merednek egymásra, és a vastag fehér ködpaplantól semmit sem látnak a rohanó világunkból.


Ívek

Éjszaki fények a Dunakanyarban
Fotó: Kaszás Gergő

A fotó a Prédikálószéken található kilátóból készült december elején közel -10°C ban.
A fotó 40 percnyi expozíció eredménye, így látható, hogy a Szent Mihály – hegy lábánál közlekedő autók megvilágítják az utat, mozgásuk által pedig a hegy lába is kirajzolódik. A föld forgása miatt a csillagok a Dunakanyar ívéhez hasonló ívet húznak.


Fátyolos csúcsok a Dunakanyarban

Fátyolos Dunakanyar
Fotó: Kaszás Gergő

A fotó egy novemberi napkelte alkalmával készült amikor is a Visegrádi-hegység csúcsai között még hajnalban beállt a köd. A felkelő nap sugarai megvilágítják az őszi tájat így a domboldalak csodás őszi színekben pompáznak. Balra Pilismarót, a kép közepén Dömös, jobbra pedig Visegrád látható.


Baljós árnyak

Vihar a Dunakanyarban
Fotó: Kaszás Gergő

Egy júniusi napon a radart kémlelve láttam, hogy vihar fog érkezni a Dunakanyarba, így pár órával előtte nekivágtam, hogy már a helytetőn legyek mire megérkezik.  
A vihar két részletben gyakorlatilag 3 órán át tépázta a Dunakanyart brutális mennyiségű csapadék kíséretében.

Ez a fotó a Dunakanyarba éppen beérkező vihart ábrázolja prédikálószékről. A kép bal oldalán a Duna túloldalán egy lecsapó Szob környékén ért földet a Börzsönyt pedig szinte eltakarja a masszív esőfüggöny.


Viharzóna

Dunakanyar viharzóna
Fotó: Kaszás Gergő

A fotó egy meglehetősen erős éjszakai vihar utáni napkelte idején készült. A vihar távozásakor a még csapadékot tartalmazó felhők már szétestek.
A kép jobb oldalán látni, hogy a felkelő nap próbál áttörni a felhőkön ezzel brutális színjátékot létrehozva és aranyba borítva a folyót.


Első sugarak

Fények a Dunakanyarban
Fotó: Kaszás Gergő

A csapadékos estét egy nagyon felhős hajnal majd szeles reggel követte.
A fotón látható pillanat tényleg csak pár másodperc erejéig tartott hiszen a felkelő nap első sugarai jobb oldalról éppen úgy szűrődtek be a hegy és a felhő takaró között, hogy megvilágítják a kilátó előtti területet és a Szent Mihály-hegy csúcsát.


Az éjszaka fényei

Dunakanyar naplemente
Fotó: Kaszás Gergő

A fotón látható pillanat az amikor naplemente után Duna menti településeken felkapcsolják a közvilágítást. Így tökéletesen látható Pilismarót, Dömös, Visegrád majd a Duna túloldalán Szob, Zebegény, és Nagymaros által kibocsájtott fények is.


Megosztás: