Blog

Dömös

Bomba jó hely Dömös!

Dömös népszerű kirándulóhely a Dunakanyarban, akik kedvelik a térséget, biztosan jártak már legalább egyszer a Rám-szakadékban. De mi van akkor, ha a kánikulában nem vágyunk túrázásra? Vajon érdemes a Duna-partra szánni egy egész napot?

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Örömmel mondhatjuk, hogy igen! Sőt, annyira csendes és árnyas Dömös vízpartja, hogy ha egyszer lehorgonyzunk itt, nem is jut eszünkbe elmozdulni innen. Hogy miért? A fülledt, párás időben az egyetlen dolog, ami jól tud esni, az a Duna vize. Persze szívesen sörözünk emellett az árnyékban, de a fürdés azért hosszú távon mégiscsak hatékonyabb megoldásnak tűnik.

Hogyan juthattok ide?

Mi a hajóállomásnál telepedtünk le, és autóval érkeztünk Dunabogdányból. Onnan persze csak néhány perces utat kellett megtennünk, de Esztergomból 20 perc, Budapestről pedig 50 perc alatt is ki lehet érni Dömösre a 11.-es számú főúton. Ha a fővárosból jönnétek, számolnotok kell az esetleges dugókkal, hiszen jó időben nagyon sokan jönnek kikapcsolódni a Dunakanyarba. A hajóállomás közvetlenül az út mellett van, a „dömösi nagykanyarnál”. A parkolóban bőven van hely autóknak, de akár kajakot, kenut is hozhattok magatokkal.Lehetőségetek van arra is, hogy hajóval érkezzetek Dömös hajóállomására, hiszen Visegrádról Nagymaros érintésével hétfő és csütörtök kivételével, rendszeresen, naponta több alkalommal indulnak hajójáratok ide.

Dömös - Duna-part

Dömös - Duna-part

Miért szeretünk ide járni?

A panoráma fantasztikus, Dömös Duna-partján pedig igazi piknik-hangulatot teremthettek, kockás pléddel, fonott kosárkával, és mindenféle otthonról hozott finomsággal. Mi minden alkalommal hosszan bámuljuk a túloldalról ránk néző Remete-barlangot, akárcsak gyerekkorunkban. Olyan kopár, sziklás a helyoldal, és a barlanghoz vezető út Nagymarosról, hogy egy zombi apokalipszisnél biztosan ez lenne a legjobb búvóhely számunkra. Szinte esélytelen más útvonalon megközelíteni, mert itt még a kőszáli kecskék is sírva könyörögnek néhány helyen némi kapaszkodóért. A barlangba kiránduló turistákat pontosan lehet látni a dömösi hajóállomásról, de be kell vallanunk, a nagy melegben nem szívesen cserélnénk velük helyet.Tudomásunk szerint a vízparton nincs kijelölt szabadstrand, ennek ellenére többen is szoktak itt fürdeni. Persze a sodrás miatt nem érdemes elhozni a nyár elején beszerzett színes, állatmintás, vagy pizza formájú gumimatracokat, de anélkül is jó mókának ígérkezik a strandolás.

Dömösi hajóállomás

Dömös - hajókikötő

Dömösi látkép

Aki szívesen enne egy lángost, vagy az otthonról hozott, megmelegedett sör mellé venne még néhány igazán hideget is, az felkeresheti a nemrégiben felújított hajóállomás büféjét. Leteszteltük, nagyon szuper a hely. A betévedt, fáradt kirándulóknak ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a háromórás vízilabdázás és úszkálás közben rojtosra ázott, tikkadt strandolóknak.

Gyakran Dömös partján kötnek ki az Esztergom felől érkező kenutúrások, akik meg szeretnének pihenni, ennének-innának, vagy fürdenének kicsit. Most ugyan hosszú ideje tűzgyújtási tilalom van, de tavasszal, vagy amikor engedélyezett, sokan sütnek szalonnát a fák között. Mi ezt még nem próbáltuk ki, de ami késik, nem múlik, mert nincs is jobb a szabad ég alatt sült szalonna ízénél és illatánál.Ugyan ez a partszakasz nem bővelkedik szórakozóhelyekben, árusokban és strandbüfékben, de nem is mindig vágyunk erre. Az előttünk elhaladó számtalan motorcsónak hangja mellett nem nehéz akár órákig bóbiskolni a pléden, és hatalmas römibajnokságot is rendezhetünk két fürdés közt. A gyerekek homokozhatnak, a horgászok pedig vérre menő csatákat vívhatnak a Dunakanyar harcos kedvű halaival.

Csak ajánlani tudjuk Dömös partjait (és persze kirándulóhelyeit), mindenképpen iktassátok be a nyári strandolós programjaitok közé!

Megosztás: