Blog

Őszi Dunakanyar

Az őszi Dunakanyar csodái

Az eseménydús nyár végeztével, az iskolaév kezdetével az ember hajlamos arra, hogy bizonyos értelemben téli álomba vonulva egysíkúan, programszegényen élje az életét addig, míg a jó idő újra be nem köszönt. A szeptemberi „napfényfürdőzés” után e hirtelen átmenetet az idei évben elősegítette az időjárás egyik napról a másikra történő drasztikus lehűlése valamikor a hónapunk elején. Mégis azt mondom, hogy a relatív hűvös dacára „útra fel”, fedezzük fel az őszi Dunakanyar csodáit, valamint élvezzük a dunakanyari pezsgő kulturális életet!

Hirdetés

A Vénasszonyok Nyara után szinte azonnal késő őszies idő köszöntött be

– amely bizonyára néhány napra mindnyájuk lelki, illetve fizikai állapotát erősen befolyásolta. Azóta az idő nagyjából állandósult és kezdetét vette a természet nagy változása, az érett „felnőttkor” csodálatos színei és illatai mind-mind megjelenőben vannak. A Börzsöny és a Pilis vegyes erdeiben lombjukat lehullató fák szép lassan betakarják a talajt szépséges „hímzett” dunyhájukkal, hogy meg ne fázzon, akár a szerető anya gyermekét. Az állatok is készülnek már a télre, kialakítják, „csinosítják” kicsiny vackaikat.  Valami másnak, újnak a hamisíthatatlan jelei ezek, az elmúlásé, amelytől ugyan minden élőlény retteg, mégis csodálatos jelenség, hiszen mindig magával hozza a megújulás, az újjászületés lehetőségét.

Börzsöny télen

Érdemes visszalopni magunkat ilyenkor is a természetbe

A modern ember a természettől való eltávolodás, és a relatíve nagy komfort „jóvoltából” mind kevésbé érti, illetve inkább érzi át ezeknek az eseményeknek a jelentőségét. A civilizáció teremtette biztonság megfoghatatlanabbá tette számunkra a halál jelenségét, mert már nem szükséges mindenkinek és mindennap együtt élni vele.

Ezért is érdemes, ha csak röpke órákra, de visszalopni magunkat ilyenkor is a természetbe, elmélkedni, gyönyörködni a színekben, és magunkba szívni az erdő-mező-víz minden illatát. Ilyenkor nem szükséges monumentális csúcsokat támadni, vagy épp a Duna melletti szeles gerinceket járni, hiszen a kilátás úgysem feltétlen azt nyújtja, mint a tisztább egű tavaszi, nyári napokon.

Itt aztán kezdetét veheti az elmélkedés

Bőven elég, ha az ember egy közeli, barátságos és ismert erdőszakaszt választ párjával, gyermekeivel, barátaival, vagy épp magányában, ki-ki igénye szerint. Itt aztán kezdetét veheti az elmélkedés, a felfedezés, amely során olyan momentumokat vehetünk észre, amik a pezsgő élettel teli hónapokban bizonyára elkerülik a figyelmünket.

A kedvenc időszakom ez, amely kapcsán az elmúlt években számos igazán mély és személyes élményt gyűjthettem. Elég csak e honlap „hasábjain” is a születéskor megénekelt magányos Csóványos túrára, vagy a tavalyi igencsak kalandosra sikeredett Börzsöny Vándortúrára gondolni, amelyen akkori párommal, azóta feleségemmel mérettük meg magunkat.

Kiváló időszak túrázásra

Mindezeken túl, a túrázást kevésbé kedvelők, vagy az időjárás viszontagságait nehezebben viselők kihasználhatják az alkalmat arra, hogy megismerjék tájegységünk történelmi, kulturális értékeit, amiket az I love Dunakanyar is időről-időre górcső alá vesz, és amelyeket sajnos sokszor hajlamosak vagyunk hanyagolni, mert inkább a távolabbit, az egzotikumot keressük.  A teljesség igénye nélkül a jobb parton Szentendrétől Leányfalun át egészen Visegrádig, Dömösig és Esztergomig, míg a bal parton vissza Szobon át Zebegény, Nagymaros, Kismaros, Verőce, és Vác szolgáltat számos feledhetetlen emléket, a tágabb kitekintésű Dunakanyarról, Dél-Börzsönyről nem is szólva!

Az ősidők óta lakott terület a környék, központi jellegéből fakadóan pedig a királyi Magyarország emblematikus városai, várai helyezkednek el itt. Vác püspöksége, az Esztergomi érsekség, a visegrádi és a nógrádi várak, melyek közül az előbbi királyi központ is volt. Dömös szakrális jelentőségű helysége, amelyhez szomorú események is kötődnek. Hiszen itt történt 1063-ban az a barátok közt is furcsa baleset, mikoron I. Béla királyunkra (Szent László és a váci templomépítő I. Géza apja) ráborult a trón és életét vesztette.

Ilyen az őszi Dunakanyar

Látható hát, hogy a szebb és kevésbé szép –de mégis fontos- emlékeket őrző helyek hihetetlen koncentrációja található meg a Dunakanyarban, ami mellett időről-időre elsétálunk. A melankolikus időjárás tán alkalmat ad arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk, megköszönjük a sok csodát, amit elődeink ezredévi megfeszített munkával hagytak ránk.  Egy esős hétvégi nap is tökéletes alkalmat jelenthet arra, hogy kocsiba ülve, vagy vonatra, buszra pattanva meglátogassunk egy-két emblematikus emlékhelyet, múzeumot, templomot, ahol pedig már csak a képzelet szab határt. Nem szólva az élő Dunakanyar számos őszi programjáról, a szüreti mulatságoktól a Márton-napi bálokig, amelyek az elmélkedés után az önfeledt, felszabadult szórakozást és vidámságot nyújtják számunkra.

A Dunakanyar ősszel és télen is „él”. Ha pedig ebben a szellemiségben tekintünk e környékre, úgy bizonyos, hogy függetlenül az időjárás viszontagságaitól, igazán izgalmas, nem téli álomnak tűnő hónapok elébe nézhetünk.

Megosztás: