Blog

Dunakanyar fotó - Prédikálószék, Dunakanyar 7 csodája

A Dunakanyar 7 csodája – Ismered őket?

Amikor elkészítettük a Dunakanyar bakancslistát, rengeteg üzenet és komment érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy ti mit tennétek fel még a listára. Természetesen lehetetlen felsorolni a Dunakanyar összes szépségét, ráadásul mindenki számára más és más látnivaló, vagy túraútvonal kedves igazán. A Dunakanyar 7 csodája valószínűleg pontosan ilyen érzéseket vált ki belőletek, a mi listánkon most ezek az elképesztő történelmi és természeti értékek szerepelnek. Ti milyen listát készítenétek?

A Dunakanyar 7 csodája – Az I love Dunakanyar kedvencei

1. Bakócz-kápolna, Esztergom

A Bakócz-kápolna az ország egyetlen épségben fennmaradt reneszánsz épülete, fontos történelmi emlékünk. Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére építtette 1506 és 1511 között Bakócz Tamás, akit 1721-ben a kápolnában helyeztek örök nyugalomra.

A kápolna különlegessége, hogy belső terét vörös márványból készítették, az oltár készen érkezett Itáliából. A vörös márvány kápolnabelsőt a Bazilika újjáépítésekor 1600 darabra fűrészelték, megszámozták, majd oldalkápolnaként az új székesegyházba építették.

Bakócz-kápolna
Fotó: Bakócz-kápolna

2. Prépostsági romok, Dömös

A Dömösön található prépostságot 1107-ben Álmos herceg, Könyves Kálmán király öccse alapította, ekkor épült fel a bazilika, főszentélye alatt a csarnokkriptával. A prépostság a középkor végéig működött, később valószínűleg felégették a tatárok, a 18. században pedig a köveit is széthordták. A romokat jelenleg sajnos csak kívülről lehet megtekinteni.

Dömösi prépostság
Fotó: dömösi prépostság

3. Diadalív, Vác

A Vácon található diadalívet Migazzi Antal váci püspök építtette Mária Terézia tiszteletére 1764-ben. A magyar királynő fogadásán a királynő nem mert a kocsijával elhajtatni a mindössze 2 hét alatt megépített kőhíd alatt, mert félt, hogy rádől az építmény. A diadalív azonban még ma is áll, szabadon megtekinthető Vác belvárosában.

Váci diadalív
Fotó: váci diadalív (fortepan.hu)

4. Királyi Palota, Visegrád

A palota Károly Róbert uralkodása idején csak néhány lakóházból állt, és bár később Zsigmond kibővíttette, az épület valójában Hunyadi Mátyás aragóniai Beatrixszal kötött 1476-os házassága utána virágzott. A régi épületeket átalakították, és elkészült a Királyi Palota leghíresebb dísze, a Herkules-kút is.

Tickless 2024
Hirdetés

A palotát a török-kor idején elhanyagolták, és a XVIII. századra szinte teljesen a föld alá került. Ma is csak az 1/4 része látogatható, további részeinek feltárása még várat magára.

Királyi Palota Visegrád
Fotó: Királyi Palota

5. Prédikálószék, Dömös

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, tetejére felkapaszkodva páratlan panoráma fogad bennünket. Nem csak Nagymaros és Visegrád látható a Prédikálószéken emelt kilátóból, de a Szent Mihály-hegy, a Remete-barlang, a Naszály és Dömös is előttünk fekszik, körbeölelve a csendesen csordogáló Dunát.

A Prédikálószék népszerű kirándulóhely, évente több ezer turista keresi fel a 639 méter magasan álló, 12 méter magas kilátót.

Prédikálószék - Dömös
Fotó: Prédikálószék

6. Sátorkőpusztai-barlang, Esztergom

A Sátorkőpusztai-barlang az egyik legkülönlegesebb hazai barlangunk annak ellenére, hogy hihetetlen rongálás ment végbe benne az elmúlt évtizedek során. A barlangtúra mindössze 1,5 óra, de felejthetetlen élmény.

A Kővirágok-termében a falakon megmaradt gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok látványát nem felejti el, aki egyszer járt itt. A 10 méteres függőlétra megmászása pedig igazi kalandokat tartogat.

Sátorkőpusztai-barlang
Fotó: Sátorkőpusztai-barlang

7. Remete-barlang, Nagymaros

Ha jártatok már a dömösi Szent Mihály-hegyen található Remete-barlangban, tudjátok, miért került fel a listánkra. A barlanghoz számos legenda kapcsolódik, de az biztos, hogy az Árpád-kori jelenlét teljességgel bizonyítható.

A terület folyamatosan látogatható, de kirándulás előtt célszerű figyelni az út-, és időjárási viszonyokat, mert a túra amúgy is próbára teszi az állóképességeteket!

Remete-barlang
Fotó: Remete-barlang

Egyetértetek velünk abban, hogy ez a hét történelmi és természeti érték a Dunakanyar 7 csodája? Vagy másképpen alakítanátok a listát? Írjátok meg, kíváncsiak vagyunk rá!

Borítókép: Kaszás Gergő Photography

Megosztás: