Blog

Szigetmonostor PirosLábos fesztivál, élmény a Dunakanyarban

10 élmény a Dunakanyarban, amit a térségnek köszönhetünk

Billboard

Amikor az ember lánya elgondolkodik azon, hogy mit szeret a legjobban a Dunakanyarban, akkor rájön arra, hogy tulajdonképpen mindent. Hogyan is lehetne egyetlen dolgot kiemelni, amikor 3 évig megállás nélkül tudnám sorolni a legizgalmasabb látnivalókat, a legszebb barlangokat, vagy éppen a legszuperebb strandokat. Szerencsére nem szűkölködünk fesztiválokban és emlékezetes kalandtúrákban sem, így bátran mondhatom, hogyan élmény a Dunakanyarban élni (és felnőni). Sőt, még kirándulni és nyaralni is!

Most következzen 10 olyan szabadidős elfoglaltság/helyszín, amely egyértelmű érv amellett, hogy miért is olyan jó felfedezni magunknak a térséget (és akár lehorgonyozni itt).

Búbánatvölgy - piknik

 

Amiért élmény a Dunakanyarban lenni

 

Talán a listát kezdhetném azzal, hogy felsorolom, mely települések a legszebbek, hol töltöm legszívesebben az időmet. Igen ám, akkor viszont véget nem érő listát kapnék. Hiszen hogyan lehetne választani a visegrádi történelmi séta, a verőcei kirándulás, vagy éppen a váci Duna-part között? No és persze ott a Szentendrei-sziget mesés, egyedi világa, Nagymaros vendégszeretete, Szentendre macskaköves utcáinak látványa, és az élmény, amikor a szemünk elé tárul a dunai panoráma.

Talán egyet fogtok velem érteni abban, hogy mindenkinek az a település a legszebb, amihez a legszebb emlékek kötik. Nekem ilyen Dunabogdány, nektek talán Dömös, Pócsmegyer, vagy Sződliget. Nézzük, mi köt össze mégis bennünket!

Búbánatvölgy

1. A Duna-part szeretete

A Dunakanyart felkaroló hegyek között folydogáló Duna az egyik legjobb házigazda. Minden évben készül számunkra meglepetéssel. Van, hogy hatalmas jégtáblákat csodálunk meg a folyón, és előfordul, hogy a szokatlanul alacsony vízszint miatt térünk folyton vissza a partra.

A fürdés mellett nagy élmény építeni iszapból néhány(száz) homokvárat a gyerekekkel, és a kacsák is örömmel fogadnak minket a Pócsmegyeri révnél minden alkalommal. Télen-nyáron visszavágyódunk újra és újra a Duna-partra, ki ezért, ki azért. A lényeg, hogy a folyó összeköt bennünket.

Duna-part Vác

2. A hajózás élménye

Maradjunk még egy kicsit a vízi élményeknél. Remélem, ti is pontosan tudjátok, milyen izgalmas egy hajókirándulás a MAHART járatain. Teljesen mindegy, hogy szárnyashajóval, vagy kirándulóhajóval utaztok, biztosan örökre emlékezni fogtok arra, hogy mennyire más arcukat mutatják a teleülések a víz közepéről nézve, mint amikor az utcákat járjátok.

A hajózás mindig feltölt energiával. Gondoljatok csak a menetszél jellegzetes “Duna illatára”, vagy akár arra az érzésre, amikor a hajóról először megpillantjátok a visegrádi fellegvárat, vagy a szentendrei Duna korzót. Ugye, hogy kihagyhatatlan élmény? És a zebegényi kilátás? Mondtam én, hogy sokáig tudnám sorolni!

hajózás a Dunakanyarban

3. A véget nem érő túrázások

Mindenki számára élmény a Dunakanyarban élni, aki szeret túrázni. Hiszen ki ne használná ki az összes adandó alkalmat arra, hogy végigjárja a Rám-szakadékot, felkapaszkodjon a Szent Mihály-hegyre, vagy akár a Naszály magasabb részeire, hogy a természet szépségében és a panorámában gyönyörködjön? Biztosan nagy kedvencetek a Prédikálószék, és a Vaskapu is, de a Mogyoró-hegy sem maradhat ki a sorból.

Egy szó mint száz, nincs nap, hogy gondolnánk arra, hogy munka helyett leginkább egy hátizsákkal vetnénk bele magunkat az erdei kalandozásba.

Dunakanyar látnivalók, Rám-szakadék

4. A kilátók és a panoráma

Bizony, számos kilátó van a Dunakanyarban, amely csak arra vár, hogy megmásszátok a lépcsőit, hogy meghódítsátok a legmagasabb részeket. A Prédikálószék-kilátó, a Julianus-kilátó és a Rezső-kilátó tárt karokkal vár, de a rövidesen megépülő Csipkerózsika-toronyból is páratlan lesz a panoráma. Kirándulhattok a gyerekekkel, vagy baráti társasággal is, rossz döntést nem tudtok hozni.Ugyanilyen szép a kilátás például a Dömössel szemben található Remete-barlangból is, a bátor és kitartó túrázóknak pedig a Csóványosi-kilátót is muszáj legalább évente egyszer felkeresni. Ugye ti is úgy érzitek, hogy jogosan kerültek fel a kilátók a listánkra?

kilátó a Dunakanyarban

5. A tavak és a horgászhelyek

Akár úsznátok, akár pecáznátok, nem férhet hozzá kétség, hogy a térség bővelkedik mesés tavakban (no és persze ott van erre maga a Duna is). A horgászok nagyon szeretik Búbánatvölgy tavait, de a gödi Szakáts-kertet is, vagy éppen a Bánki-tó partját. Meg sem tudnám számolni, hogy hány horgászkalandon vettem részt, apukám peca tudományát ellesve pedig hamar megtanultam, hogy a tuttifrutti és a vanília bizony a vattacukron kívül a csali-kukoricáknál is gyakori ízesítés.

Szívesen mártóztok meg a legnagyobb melegben egy-egy tóban? És vajon melyik a kedvencetek, a pócsmegyeri Pázsit-tó, vagy esetleg a divatosabb Lupa-tó?

Pócsmegyer - Pázsit-tó

6. A városnézések

Tapasztalatból mondom, hogy annyira könnyű hozzászokni a Dunakanyar vendégszeretetéhez, hogy én dunabogdányi gyerekként alig jártam annak idején mondjuk Szobon, Kemencén, vagy az Ipoly-parton fekvő településeken. Pedig ha tudtam volna, hogy Márianosztra, vagy éppen Nagybörzsöny milyen szép, biztosan addig nyaggatom a szüleimet, amíg meg nem ismerem a környék minden látnivalóját.

Tipp!

Ha ilyen túrára készültök, jól jöhet, ha megálltok a szobi OIL! benzinkútnál,  amely nem csak szuper ár-érték arányú üzemanyagot kínál ahhoz, hogy felfedezzétek autóval a Börzsönyt, de egy kávézás után feltankolhattok szendvicsekből is az útra. Ja, és a szuper kedves kiszolgálásnak köszönhetően hazafelé is megállhattok inni egy kellemes teát, hogy picit megpihenjetek az egész napos mászkálás után. Próbáljátok ki!

Szob, OIL! benzinkút

A Börzsöny mellett biztosan ti is szívesen fedezitek fel újra és újra Visegrád, Esztergom, vagy éppen Vác nevezetességeit, hiszen ki ne szeretné többször is látni a Babits Emlékházat, a Salamon-tornyot, vagy akár a diadalívet? Ezután pedig jöhet egy Skanzen túra, vagy egy zebegényi élmény gyűjtés!

Babits Mihály Emlékház Esztergom

7. Biciklizés, evezés, kalandparkok

Nem is lehet kérdés, hogy egy kellemes futás a Duna-parton, egy kiadós biciklizés vagy evezés mennyire jól esik a friss levegőn. A térségben több helyen bérelhettek kajakot, kenut és sárkányhajót is, de a bicikliket sem kell otthonról elhozni, ha mondjuk Ceglédről szeretnétek kiruccanni a Dunakanyarba.

Vegyetek részt a számos szervezett túra egyikén, ha pedig szívesen ismerkednétek meg inkább magatok a térséggel, azt tanácsoljuk, hogy tájékozódjatok előzetesen a főbb látnivalókkal kapcsolatban. Gödön például a Feneketlen-tó, Vácon pedig a Március 15. tér kötelező állomás kell, hogy legyen!

Ha pedig kalandparkot kerestek, esetleg szívesen boboznátok, csak kattintsatok IDE, ezeken a helyeken garantált a felhőtlen kikapcsolódás! Inkább eveznétek egy jót Visegrád környékén? Keressétek a BTZ csónakkölcsönzőt! A srácok nagy segítőkészek, remek móka velük az evezés!

BTZ Nagymaros

8. Kisvasúttal a Börzsönyben

A Börzsönyben közlekedő kisvonatoknak köszönhetően minden korosztály számára élmény lehet a vonatozás, amit érdemes összekötni egy kellemes sétával, esetleg egy nagyobb kirándulással. Ha gyakran jártok erre, akkor biztosan tudjátok, hogy Királyrét, Nagybörzsöny és Kemence is remek úti cél, nem beszélve a köztes megállókról, ahonnan szintén rengeteg helyre juthattok el gyalogosan.

Van olyan vonatos élmény a Dunakanyarban, ami abszolút kedvenc nálatok? Osszátok meg velünk, kíváncsiak vagyunk rá, nektek mi tetszett legjobban a kirándulás során!

Királyréti erdei kisvasút

9. Fesztiválok és vásárok

Emlékeztek, hogy az írás elején azt mondtam, hogy akár 3 évig is tudnám sorolni, mit szeretek a legjobban a térségben? Nos, a fesztiváloknak egyértelműen rabja vagyok, de biztosan ti is. A szigetmonostori PirosLábos Fesztivál, a Váci Világi Vigalom, és a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválok nagy kedvenceim, de nem is lennék igazi Duna-imádó, ha a Kékevezőt kihagynám a sorból.A fesztiválok mellett a kézműves vásárok, adventi vásárok és a termelői piacok is egyértelműen toplistás helyek, nehéz lenne választani közülük. Na jó, azért a nagymarosi termelői piac tényleg nagy kedvenc!

Piroslábos fesztivál

Fotó: Kovács Attila

10. Bográcsozás és szalonnasütés

A végére hagytam azokat az élményeket, amelyek a hétköznapjainkat is színesítik. A térségben laktok? Akkor biztosan tudjátok, milyen hihetetlenül jó a vízparton vagy a kertben szalonnát sütni. Tudjátok, milyen felejthetetlen élmény kavargatni a bográcsban rotyogó babgulyást, miközben a szomszédok, a barátok vagy a család körülöttetek pihen a nyugágyakon.

Igazi “víkendesek” vagytok, akik alig várják, hogy kisüssön a nap tavasszal, és máris birtokba veszik a hétvégi házat? Akkor ti biztosan élvezitek a csendes estéket, a napozással töltött órákat, és a keresztrejtvény fejtést a Duna-part árnyékos részein.

Ismerős Arcok – Szentendre
Hirdetés

Ezek mind-mind egytől egyik olyan közös élmények, melyek összekötnek minket egymással. Még akkor is, ha nem a te kertedben ülve sütöm a szalonnámat. Még akkor is, ha nem találkozunk a kirándulóhajókon, és nem együtt másszuk meg a Szamárhegyet. Mégis, ott vagyunk mindannyian a Dunakanyar egy-egy szegletében, mert tudjuk, hogy a térségnek köszönhetjük ezt a rengeteg élményt!

Borítókép: Kovács Attila

Billboard

Témába vág

Bodza Vendégház – tornácos parasztház Verőcén! Több hónapja, talán egy éve is van már, hogy először beszélgettünk Lacival és Ágival, a verőcei Bodza Vendégház megálmodóival. Idő közben többször is leveleztünk, ill. telefonon is egyeztettünk, de a találkozót csak nem sikerült összehozni. Egészen n...
Fedezd fel a római limes vonalát a Dunakanyarban! A Római Birodalom határán haladó limes magyarországi szakasza a Duna mentén vezetett. A római limes őrtornyainak maradványaival számos helyen találkozhattok a Dunakanyarban, hiszen a folyó mentén épített őrtornyok fontos stratégiai helyek álltak. Ha ...
Fekete-fehér szentendrei emlékek – Élmények képekben! Számtalan alkalommal írtunk már arról, hogy Szentendre egyszerűen utánozhatatlan. Kiránduláshoz, városnézéshez, hajózáshoz és egy egyszerű hétvégi kiruccanáshoz is tökéletes úti cél a város. A helyiek és az ide érkező turisták egyaránt odavannak az e...
Skanzen élmények – egy tökéletes nap Szentendrén! Előfordult már veletek, hogy milliónyi feladatot felhalmozva néztetek egy hétvége elé, végül pedig a Szentendrei Skanzen 46 hektáros területén találtátok magatokat? 🙂 Nos, velünk megtörtént! - méghozzá múlt pénteken, a 4 napos hosszú hétvége kell...
Nagymarosi vendégház, ahol átértékeled a reggel fogalmát! Egy nagymarosi vendégház, 3 fő, egy éjszaka, és az a bizonyos pillanat, amikor átértékeled a "hétfő reggel" fogalmát! - erre mindjárt visszatérünk, de előtte nézzünk be egy kicsit a színfalak mögé. Az utóbbi 1-2 évben valami furcsa és megmagyará...
Régi hajó új köntösben! – A Hunyadi vízre bocsátása és felújítása... Ki ne ismerné azt a felemelően szabad érzést, amikor a Hunyadi elindul a Dunán? Reméljük, tudjátok milyen csodás élmény, mert ez azt jelenti, hogy hajózhattatok a Hunyadin az elmúlt évtizedekben. Remek hírünk van számotokra! A hajó felújítása után au...
Vác nagyító alatt – Hihetetlen váci legendák nyomában! Gondoltátok volna, hogy Migazzi püspök idején tilos volt a pipázás a városban? Tudjátok, hogy honnan kapta nevét a Naszály? Ismeritek a váci remetéhez kapcsolódó történeteket? Olyan váci legendák és történetek nyomába eredtünk, amelyek többsége egy k...
Csónakkölcsönző Nagymaroson – Evezz az élményekért! Képzeljétek magatok elé, hogy lesétáltok Nagymaros Duna-partjára, és ott egy hangulatos csónakkölcsönző vár benneteket. Beleszimatoltok a friss dunai levegőbe, bepattantok egy kenuba, és boldogan eveztek egyet a környéken, a legnagyobb nyugalomban. U...
Leányfalu: strandolj és nosztalgiázz éjjel-nappal! A környéken élők által csak „leányfalusi strandként” emlegetett Termálfürdő Leányfalu nem véletlenül nagy kedvenc a helyiek és a kirándulók körében, retró hangulata és az a tény, hogy az év minden napján nyitva tart, sokak számára csábító lehet. Irá...
Szabadstrandok a Dunakanyarban – Csobbanj egyet! Ha a „szabadstrandok a Dunakanyarban” tétel szerepel a Dunakanyar bakancslistátokon, vagy csak megbolondultok a hőségben, akkor bizony itt az alkalom, hogy szépen sorban egymás után kipipáljátok a térség legjobb szabadvízi élményt nyújtó strandjait. ...
5+1 pörgős nyári gyermekprogram a Dunakanyarban 5+1 pörgős nyári gyermekprogram a Dunakanyarban. Szívesen körbeutaznátok a gyerekekkel a Dunakanyart, és ehhez olyan programot kerestek, ami számukra is kellően izgalmas és szórakoztató? Számos múzeum, szabadtéri koncert és fesztivál kínál jobbnál jo...
Vácnak még a fekete-fehér képek is jól állnak! Akár Vácon nőttetek fel, akár nemrégiben költöztetek a városba, biztosan láttatok már régi képeket Vácról, melyeken nyomon tudtátok követni a város fejlődését és alakulását. Most mutatunk nektek néhány olyan fotót, amelyek Vác emblematikus helyeit, k...
10 dolog, amiért imádtuk a Lepencei Strandfürdőt! A Lepencei Strandfürdő vidám, varázslatos, különleges és egyedi. Volt. Ma már csak egy romhalmaz a Dunakanyar legszebb részén, üres, lerobbant épületekkel, hatalmas gazzal és sok emlékkel. Gyertek, nosztalgiázzatok velünk egy kicsit, idézzük fel együ...
Vácon vagy Gödön strandolsz inkább idén nyáron? Létezik egy strandolási anomália a Dunakanyarban, miszerint a váciak inkább Gödön, a gödiek viszont inkább Vácon strandolnak a hőség beköszöntével. Utánajártunk kicsit a dolognak, hiszen mindkét strandnak vannak előnyei és hátrányai. Váci Strandfürd...
Tudod mi volt a menü Mátyás király esküvőjén? Az igazságos uralkodó, a reneszánsz kultúra felvirágoztatója Magyarországon, az, aki álruhában járta az országot. Ő volt Mátyás király, aki ezer szállal kötődött Visegrádhoz. Kíváncsiak vagytok, hogy mi volt a menü Mátyás király esküvőjén? Járjunk eg...
Pestisűző Fesztivál: borzongj velünk Szentendrén! Mit gondoltok, belefér a forró nyári napokba egy kis borzongás? Szerintünk nagyon is, annál is inkább, mert egy rendhagyó fesztivál keretein belül elképesztően sok programon vehettek részt, és még Szentendre legendáiba is betekintést nyerhettek. Irán...
Ilyen volt, ilyen lett – Leányfalu képekben! Bezzeg a régi szép időkben minden más volt! Lemernénk fogadni, hogy már több százszor mondtátok ti is ugyanezt, amikor arra gondoltatok, hogy mennyit változott a Dunakanyar az elmúlt évtizedekben. Most emléket állítunk a régi szép időknek, és megmuta...
6+1 termál-, gyógy- és élményfürdő a Dunakanyarban 6+1 menő fürdő élményfürdő a Dunakanyarban! Ha semmi másra nem vágytok a rekkenő hőségben, mint egy kis úszásra, pihenésre és kikapcsolódásra, emellett pedig szívesen csúszdáznátok és lubickolnátok egy népszerű strandfürdőben, ne várjatok sokáig, ugo...
5+1 népszerű kemping a Dunakanyarban Hétvégi kikapcsolódáshoz, és hosszabb nyaraláshoz is remek választás egy kemping a Dunakanyarban, ami közel van a vízhez és számos szórakozási lehetőséget biztosít a fiatal és az idősebb korosztály számára is. Azt hiszitek, hogy ilyen idilli hely nem...
Különös krónikák – Görgey Artúr, a visegrádi remete A Dunakanyar mindig is kedvelt nyaralóhely volt az ide látogató híres magyar írók, költők, színészek és politikusok körében, nem egy közülük ide is költözött a Duna mellé, és beilleszkedett a települések színes életébe. Most Görgey Artúr tábornok nyo...