Blog

Advent Szentendrén 2019

Advent Szentendrén – Múzeum Korzó

Művészeti, helytörténeti, régészeti séták szombatonként Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A macskaköves utcákon sétálva fedezhetjük fel a festők városának művészeti, építészeti hagyományait. Az adventi időszakban 6 tematikus program vár kalandozásra a belvárosban, Barcsay, Vajda, Ilosvai Varga, Modok, Czóbel és a római kori kincsek nyomában. A sétákon mindössze 1000 Ft-ért lehet részt venni, indulás a Ferenczy Múzeum adventi fényekkel díszített, hangulatos udvaráról (Kossuth L. u. 5.), ahol meglepetéssel várnak!

MÚZEUM KORZÓ | Festői Szentendre családi séta 1.0 – Rajzolj Szentendrét!

2022. november 26. szombat 14:00

Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Gyertek velünk, csatlakozzunk Czóbel Bélához, Vajda Lajoshoz és festőtársaikhoz! Barangoljunk együtt a városban: utcákon le, sikátorokon fel, patakon túl és tereken át, hogy megtaláljuk a legizgalmasabb kilátópontot! Ahonnan szétnézve természetesen megörökítjük, lerajzoljuk az elénk táruló városképi részletet. A sétán résztvevő gyerekek FMC vázlatfüzetet és ceruzát kapnak az alkotáshoz.

A program időtartama: 90 perc

A sétát vezeti: György Gabriella múzeumpedagógus és Sütő Tünde múzeumpedagógus

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczs Múzeumi Centrum

Vajda Lajos: Sikátor templommal, 1935, ceruza, papír, 313×224 mm, FMC

Török köz – Kilátás a Péter-Pál templomra, ismeretlen fotós, 1950-es évek, FMC archívuma

MÚZEUM KORZÓ | Festői Szentendre családi séta 2.0 – Fotózz Szentendrét!

2022. december 3. szombat 11:00

Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Családi sétánkon a belvárost és környékét fedezzük fel festmények segítségével. Képről képre, utcákról terekre, patakpartról folyópartra vándorolunk, és megfigyeljük, hol állhatott a festő, miközben Szentendre egyik jellegzetes helyszínét megörökítette. Kameránk segítségével fotókon újraalkotjuk a ma is látható városképi részleteket, hogy aztán a legfrissebb szentendrei képekből elkészítsük Festői Szentendre albumunk.

A program időtartama: 90 perc

A sétát vezeti: György Gabriella múzeumpedagógus és Sütő Tünde múzeumpedagógus

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Modok Mária: Kígyó utca Szentendrén, 1932, olaj, vászon

A Kígyó utca ma, fotó: Deim Balázs

MÚZEUM KORZÓ | Szentendrei ŐSTÉMÁK az utcákon és a képeken

2022. december 3. szombat 14:00

Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Érkezés: Malom utca, Bogdányi utca sarok – MűvészetMalom

Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává avanzsált. Az ide települő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.

Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.

Az egyes motívumok azonosításában Török Katalin hatalmas gyűjtőmunkája segített, másik forrása pedig Tóth Antal 2012-ben kiadott kötete, amelyben az író szisztematikusan összegyűjtötte a fényképeket, festményeket, plasztikákat, amelyek az ún. „őstémák” halmazát alkotják városszerte.

A találkozási pont a Ferenczy Múzeum épületében lesz, ahol a tervek szerint néhány festményt is megtekinthetnek a látogatók. A több ponton emelkedő városi túra útvonala a MűvészetMalom épületéhez, a Malom utca és a Bogdányi utca sarkára érkezik meg.

A séta időtartama: kb. 60-80 perc

A sétát vezeti: Muladi Brigitta művészettörténész

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ilosvai Varga István: Viharos szentendrei utca, 1933, o.v., 61×66 Ferenczy Múzeumi Centrum, ltsz: 81.23.

Kilátás a Templomdombról, fotó: FMC Deim Balázs, 2020.

MÚZEUM KORZÓ | VAJDA SZENTENDRÉJE | Művészet- és helytörténeti séta Vajda Lajos nyomában, Szentendre belvárosában

2022. december 10. szombat 14:00

Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.).

Érkezés: Szentendre, Kmetty tér

Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern művészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A séta során közösen fedezzük fel a város jellegzetes motívumait, építészeti és természeti örökségét, rejtett kincseit és „nagy látványait”, amelyek megtermékenyítően hatottak Vajda és kortársai művészetére. A Szamárhegy stanglis kútjai, a romantikus hangulatú szerb temető ódon sírkövei, Szentendre többszáz éves polgárházai, a Templomdomb akácfa matuzsálemei mind a város múltjának tanúi, Vajdai műveinek ősforrásai és a régmúlt beszédes emlékei. Fedezzük fel őket közösen!

A séta időtartama: 90-120 perc

A sétát vezeti: Szabó Noémi művészettörténész

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Motesiczky-ház, 2022

Vajda Lajos: Sárga ház, 1935, Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

MÚZEUM KORZÓ | Castrum séta – Szentendre római tábora

2022. december 17. szombat 11:00

Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Szentendre belvárosában a Pilisből kinyúló hegyláb lankáinak végén az észak felől a Bükkös-patak által határolt dombon helyezkedik el a római korban virágzó életet élő tábor, melyet Ulcisia Castra (később Castra Constantina) néven ismerünk. A 134×205 m nagyságú, a terephez alkalmazkodó romboid formájú erőd a pannoniai limes határvonal segédcsapatainak volt táborhelye a II. század végétől a V. század elejéig. A terület ma jórészt beépítetlen, nagyrészben önkormányzati tulajdonú telek, melyen múzeumi épületek is állnak. A Római Birodalom története Pannonia provinciában számos publikációból ismert, a szentendrei tábor korabeli élete az 1940-es és 2000-es években végzett feltárások alapján kezd kibontakozni előttünk.

A séta során bejárjuk a terület hozzáférhető részeit, a látogatók megismerhetik a feltárási eredményeket, a terület múltját, jelenét és a jövőre vonatkozó terveket.

A séta időtartama: kb. 60 perc

A sétát vezeti: Rajna András, az FMC osztályvezető régésze

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Városlátkép a Castrum felől

A Waczek-villa. Ferenczy Múzeumi Centrum, adattár

MÚZEUM KORZÓ | Barcsay Jenő nyomában

2022. december 17. szombat 14:00

Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Érkezés: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Szentendre, Pátriárka u. 7.)

Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai s számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. Egyedülálló életműve folyamatos festészeti kísérletezések mentén, a puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével formálódott. Barcsay Jenő művészete szervesen kötődik Szentendréhez.  A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. A szentendrei utcákon járva Barcsay szerzetesi elmélyültséggel és kitartással kutatta képeinek motívumait. Az épületek, kapuk alakzataiból formálódó egyenes és ívelt felületek kollázsszerű kompozíciókat, mozgalmas rendet teremtenek.

Fedezzük fel együtt Barcsay Szentendréjét!

A séta időtartama: kb. 60 perc

A sétát vezeti: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész

Részletek: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Barcsay Jenő Szentendrén 1980 körül, Ferenczy Múzeumi Centrum adattár, ltsz.: Ad. 9111.2005

Barcsay Jenő: Kapuívek pompei vörösben, 1971, olaj, vászon, 30 x 40 cm, ltsz.: SZFMK_78.200.

A programok díja: 1000 Ft

Jegyek: a helyszínen vagy online a jegymester.hu oldalon válthatók

Regisztráció: Katt ide

Múzeum Korzó Szentendre
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Borítókép: Deim Balázs

Megosztás: