35. Régi Zenei Napok – 2019

Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

35. Régi Zenei Napok – 2019

június 29 - 08:00 - július 6 - 23:00

Régi Zenei Napok

A fesztivál páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régizenei tanulmányaikat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget. Fesztiválkoncertek világhírű közreműködőkkel. Ez évben Lax Éva, Bernahrd Forck, Nicholas Parle, valamint Vashegyi György tart mesterkurzust.

A további információkkal és kedvezményekkel kapcsolatban keressék a Régi Zenei Napok hivatalos weboldalát: www.regizeneinapok.hu

 

RÉSZLETES PROGRAM:

 1. június 29. 20:00

Vác, Fehérek Temploma

Nyitókoncert

Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus

Vezényel: Vashegyi György

Műsor:

 1. Buxtehude:

Der Herr ist mit mir, BuxWV 15

 1. Fischer:

Herzlich tut mir verlangen

 1. Buxtehude:

Fürwahr, er trug unsere Krankheit, BuxWV 31

Jesu, meines Lebens Leben, BuxWV 62

Nimm von uns, Herr, du treuer Gott, BuxWV 78

Herzlich lieb hab ich Dich, o Herr, BuxWV 41

 

 

Johann Fischer (1646-1717) német zeneszerző, hegedűművész, aki zenekari zenészként Európa-szerte több városban is dolgozott. Zenéje magában hordozza a kora barokk időszak stílusjegyeit. Így a Herzlich tut mir verlangen kezdetű korálfeldolgozása méltó nyitánya a 35. Régi Zenei Napoknak.

Dieterich Buxtehude (1637-1707) zeneszerző és orgonista, a kora barokk egyik legjelentősebb német komponistája. Orgonaművei az észak-német stílust követik, azonban vokális kompozíciói elsősorban az itáliai minták szerint íródtak. Buxtehude 128 fennmaradt vokális kompozíciója közül nyolc menyegzői, alkalmi darab, a többi egyházi szövegre íródott. Utóbbiak vagy prózák (főként bibliai vagy latin vallásos prózai szövegek), vagy német korálok, vagy egyéb német strófikus költemények.

 

 

 1. június 30. 17:00

Vác, Március 15. tér

Barokk táncház

 

táncoktató: Dr. Kovács Gábor

közreműködők: Silverstar Művészképző Iskola és Társulat növendékei

 

A barokk kor zenei életének elválaszthatatlan része volt a tánc, melyet e korban a legmeghatározóbb közösségi eseményként tartottak számon. Nem véletlenül találkozhatunk a barokk zenében tánctételekkel, kötött formákkal, melyekre egyaránt mulattak a fogadókban és a nemesi udvarokban. Ezt a hangulatot varázsoljuk Vác főterére, és táncba hívjuk közönségünket.

 

 1. július 1. 19:00

Vác, Adullám Kávézó

„Zenés irodalmi szurkapiszka”

Becze Szilviával és Für Anikóval

 

Madame Croche: Für Anikó, Jászai Mari-díjas színművész

Beszélgetőpartner: Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő műsorvezetője

Közreműködnek a Régi Zenei Napok kurzusainak résztvevői

 

„Vasárnaponként, amikor a jó Isten kedves hozzánk, semmilyen muzsikát nem vagyok hajlandó meghallgatni…” – írja Monsieur Croche, a Claude Debussy által kitalált nagyszájú zenekritikus. Ezért (is) találkozunk július 1-jén, hétfő délután. A régmúlt zeneműveit a ma irodalmával kötjük össze, és mindenbe folyton belebeszél – ezúttal – Madame Croche, akinek találó megjegyzései nem csak Debussy korában voltak időszerűek.

 

Az Adullám Kávézó jóvoltából az előadásra érkezőket egy pohár borral és frissítő limonádéval várjuk sok szeretettel.

Kép: Bencze Szilvia

 

 

 

 1. július 3. 20:00

Esztergom, (Ferences) Szent Anna-templom

Professzorok koncertje

 

Lax Éva – ének

Bernhard Forck – hegedű

Nicholas Parle – csembaló

közreműködik: Nagy Réka – cselló

Válogatás a barokk zene gyöngyszemeiből

A Régi Zenei Napok professzorai:

Lax Éva az idei ének kurzus professzora 1993 óta tanít magánéneket, 2015-től a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium régizene szakirányának magánének tanára. Rendszeresen tart régizenei kurzusokat énekeseknek, egyházzenészeknek, karvezetőknek. Az Affetti Musicali együttes alapító tagja, de számos más régizenei együttessel és zenekarral is fellépett hazánkban és külföldön. Számos CD-je jelent meg, Telemann, Hasse, Steffani, Vivaldi szólókantátáival, Händel, Caldara, Carissimi operáival és oratóriumaival.

 

Bernhard Forck a berlini Hochschule für Musik Hanns Eisler elvégzése után – ahol Eberhard Feltz tanította – a Berlini Szimfonikus Zenekar tagja lett. Ezzel egy időben kezdett érdeklődni a historikus előadásmód iránt, és tanulmányokat folytatott a szakterület számos elismert oktatójánál, többek között Nikolaus Harnoncourtnál a salzburgi Mozarteumban. Az Akademie für Alte Musik Berlinnel karöltve Bernhard Forck rendszeresen koncertezik Európa zenei metropoliszaiban, valamint turnézik a Közép-Keleten, Japánban, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában csakúgy, mint Észak- és Dél-Amerikában.

Nicholas Parle Ausztráliában született, a Sydney Egyetemen szerzett diplomát. Londonba költözését követően számos vezető régizenei együttessel dolgozott együtt. 1989-ben a belga bruges-i nemzetközi csembalóversenyen első lett. 2014-ben a Royal Hollowayben szerzett  zenei diplomát. Jelenleg a Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien bécsi magánegyetemen, a Hochschule für Musik und Theater lipcsei egyetemen, valamint a Guildhall School of Music and Drama londoni egyetemen tanít.

Képek Sorrendben: Bernhard Forck,  Lax Éva, Nicholas Parle

 

 

 

 

 1. július 4. 20:00

Vác, Püspöki palota kertje

„A certain misery” – szerelem és téboly a színpadon

Trio Sospiri

 

Bodrogi Éva – ének

Krommer Lúcia – viola da gamba

Kónya István – lant

Az európai zenekultúrában először a barokk kori zeneszerzők merték az emberi érzéseket, az élet drámáit a maga valóságában ábrázolni, és ehhez addig soha nem ismert kifejezési eszközöket vettek igénybe. Műsorukban a barokk korának, e zene- és kultúrtörténetileg is izgalmas időszak legjelentősebb komponistáinak műveiből válogattak oly módon, hogy azok bensőséges zenei világának egy változatos keresztmetszetét mutatják be Önöknek, és ezeken keresztül kicsit betekinthetnek az olasz, angol, francia és német udvarok szalon-életébe, kamara-kultúrájába, megmutatva azt is, hogy a régi és a mai kor embere ugyanúgy érez és gondolkodik szerelemről, örömről, bánatról.

Képek sorrendben: Bodrogi Éva, Krommer Lúcia, Kónya István

 

 

 

 1. július 6. 14.00- 19.00

Vác, Duna-part, Zenepavilon környéke

Barokk forgatag

 

11:00 – Vezetett séta a Püspöki palotában

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a budapest@filharmonia.hu e-mail címen.

14:00 – Szóljanak a fanfárok!

14:00 – 19:00 – Csipke és posztó – Viseletbemutató (Mare Temporis – Történelmi Hagyományokért Alapítvány)

Az előkelők túldíszített öltözéke mellett az érdeklődők megismerhetik a polgári szolgáló rétegek – egyszerűbb, ámde kényelmesebb – divatját, az öltözetek készítésének módját, és az öltözködés során használt praktikákat is.

14:00 – 19:00 – Játék a parton – kosaras körhinta és ügyességi fajátékok kicsiknek és nagyoknak

14:00 – 19:00 – nosztalgiafotózás – Öltse magára a korhű ruhákat és megörökítjük!

16:00 – 18:00 – Históriás Történeti Kalandozás – Barokk vigasság

Egy barokk vigasságra vagyunk hivatalosak Esterházy herceg kastélyába. A pompás kertet közösen díszítjük fel, antik szobrokat állítunk és felkészülünk a hercegi pár fogadására. Választható foglalkozások: barokk női és férfi paróka, legyező és árnykép készítése. Társasági játékokkal szórakoztatjuk egymást, használjuk a titkos legyező-nyelvet és közös tánccal zárjuk a mulatságot. A Históriás Kalandozás programja bő két óra időtartamú, amelyet valamennyi résztvevővel egyszerre kezdünk, s egyszerre fejezünk be, hogy mindannyian a történet részesei legyünk.

Ajánlott korosztály: 5-13 éves korig.

 

 

 1. július 06. 20:00

Vác, Székesegyház

Zárókoncert

 

Capella Savaria és a Purcell Kórus

Bernhard Forck – hegedű

Kalló Zsolt – hegedű

vezényel: Szokos Augustin

Műsor:

Vivaldi: d-moll Concerto, op. 3, No. 11, RV 565

Bach: d-moll Kettősverseny, BWV 1043

Bach: Es erhub sich ein Streit, BWV 19

Bach: D-dúr Magnificat, BWV 243

 

 

Antonio Vivaldi (1678-1741) hatalmas hangszeres és vokális életművének egyik gyöngyszeme a d-moll Concerto. A háromtételes mű megidézi egyben az olasz virtuozitást, és a keserédes múltba révedést.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) d-moll Kettősversenye a versenymű és kamarazene műfajának ötvözete, ahol az együttes és a két szólóhangszer áll szemben egymással.

Bach egyházi kantátái közül csendül fel a Mihály arkangyal ünnepéhez kötődő BWV 19 jegyzékszámú Es erhub sich ein Streit kantáta. A művet záró négyszólamú korálfeldolgozás hűen tükrözi a mester korálfeldolgozási módszereinek ezen típusát.  Gazdagon hangszerelt, telt és dicsőséges hangzással zárja a tételt.

A Tamás-templom kántoraként Bach rengeteg művet komponált egyházi szertartásokra. 1723 karácsonyán mutatta be azt az Esz-dúr Magnificatot, amely a későbbi D-dúr eredetije. Az 1728 és 1731 között átdolgozott kottába fuvola és trombitaszólamok kerültek be. Utóbbi hangolása indokolta a hangnemváltoztatást. Az ötszólamú kórusra és zenekarra írt mű változatos énekesi felállásai, színes hangulati palettája és ünnepélyes hangvétele által vált Bach egyik legszeretettebb és legnépszerűbb darabjává.

Részletek

Kezdés:
június 29 - 08:00
Vége:
július 6 - 23:00
Esemény címkék:
,
Honlap:
http://regizeneinapok.hu

Helyszín

Vác
Vác, 2600 Magyarország + Google Térkép