18. Kaleidoszkóp VersFesztivál

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

18. Kaleidoszkóp VersFesztivál

2018-11-24 - 10:00 - 22:00

részletes program:

10 óra Versmondó szalon – vers- és prózamondó verseny

13.30 óra: Versszínházi versenyprogram, Verszenei sarok

15 óra: Karinthy Színház / Borbély Sándor – Petőfi Sándor: Az apostol

Egy a 60-as évei elején járó értelmiségit, egy lázadó, de érzékeny, a műre fogékony 30-as fiatalembert látunk a színpadon, akik együtt fejtik meg Petőfi hajlíthatatlan etikai és erkölcsi tisztaságát, forradalmi lendületét, költői nagyságát felmutató művét! Reflektálnak a mai kor erkölcsi és politikai kérdéseire. Vitatkoznak, érvelnek egymással és közben a közönség, mint befogadó, és mint aktív résztvevő az előadás több pontján, megismerheti Petőfi Sándor ezen kevésbé ismert remekművét.

Szereplők:

Borbély Sándor

Az előadás a Karinthy Színházban vált ismertté, annak felújított változata.

„1972 őszén a győri Arrabona Amatőrszínház-ban 17 évesen, – szinte gyerekként – eljátszhattam Petőfi Sándor: Az Apostol című művében a főszerepet, Szilveszter szerepét. Meghatározó élményem volt akkor. Azt éreztem, „hogy én is egy sugár vagyok, amely segít a földet megérni.”

Mit tudunk elmesélni a mai kor emberének általa, hogyan tudjuk a színpadon élővé ezt a nem színpadra írt költeményt? Ezt éreztem kihívásnak!  Segítségül hívtam fiatal színésztársam, Blazsovszky Ákost és belevágtunk.

Sok év telt el és „be másnak látám e világot, mint egykor képzelém!”

A világ, világunk állandóan változik, alakul. Ezért is választottam előadásom címéül: AZ APOSTOL 1848-2018 Tehát az előadás is változik, alakul, ahogy 2018-19 –ben a világ körülöttünk!

Azóta is színészként élem életem és most, újból szeretném Önöknek átadni ezt a költeményt!

Borbély Sándor

Az előadás időtartama 60 perc

Jegyár: 800 Ft

16.30 óra: Verszenei sarok – koncert

17 óra: Escargo Hajója, Pécs – Babits Mihály: Jónás könyve

„Bejön. Leül. Elmondja.

És?

És mihez kezdjen a történet végén Jónás?

Menjen vissza Ninivébe? Minek? Kiröhögik. Maradjon a pusztában? De hiszen küldetése van…

Te mihez kezdenél? Vagy köszi, nekem nincs küldetésem és ne is legyen? Na jó, de akkor most vétkesek közt cinkos, aki néma, vagy azért annyira nem?

És ha igen, akkor most mit? Kezdjek neki pampogni, hogy helló, gáz van? Kiröhögnek.

És egyáltalán: Minek mondja el bárki a Jónás könyvét?

Ezek a kérdések kezdték el mozgatni bennem szöveget. Ezért úgy gondoltam, teszek egy kísérletet és megpróbálok beszélgetni erről. Diákokkal és felnőttekkel is. Iskolában és azon kívül is.

A kísérlet része az is, hogy lehet ezt ma? Szóba állunk még egymással?

És hogy hol van erre lehetőség? A színházban? Kocsmákban? A nappali melegedőkben? Hová lehet eljuttatni egy művet, ha tényleg nem kell hozzá szinte semmi?

Kísérlet.”

Játssza és rendezte: Fábián Gábor

Az előadás időtartama 30 perc

Jegyár: 600 Ft

 

18 óra: A Rubra Színpadán a Soproni Petőfi Színház/ Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból – a Rubra Art Lounge-ban, vacsorával!

Színpadi játék

A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Az előadás emblematikus kérdése:

Elmegyünk étterembe?

És mit vacsorázunk?

Tatárbifszteket és sört.

És tényleg…

A Rubra Színpadon a Soproni Petőfi Színház két színésze, akik az életben is egy házaspárt alkotnak, a házasság mindennapi, mégis különös jeleneteit tárják a színházra és az ínycsiklandó ételekre kíváncsi közönség elé!

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből: az első jelenet látszólagos felhőtlen boldogságától jutnak el az egymás ellen forduláson, a teljes felbomlás folyamatán át a megbékélésig, egy újfajta szeretet kialakulásáig, ahol a két ember, Marianne és Johan már nem kiszolgáltatottjai egymásnak, hanem őszinte megértéssel tudnak közeledni a másik felé.

Ön jó ízlésű?

Akkor itt a helye!

Színház és étterem egyben, a Kaleidoszkóp VersFesztivál Rubra Színpadán, ahol a séf megfőzi, amit a színészek eljátszanak!

Rendező: Pataki András

Főszerepben:

Gál Tamás, Kiss Szilvia

Az előadás időtartama 100 perc

Az előadás a Rubra Art Lounge Étteremben (Dr. Csányi László körút 52.) kerül megrendezésre, a belépés díjtalan.

Az előadásra vacsorajegy váltható!

 

20 óra: Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: Arany-metszés

 

“Mi a tűzhely a rideg háznak, / Mi a fészek kis madárnak, / Mi a harmat szomjú gyepre, / Mi a balzsam égő sebre; / Mi a lámpa sötét éjben, / Mi az árnyék forró délben,… / S mire nincs szó, nincsen képzet / Az vagy nekem, oh költészet!”

 

Ismerjük a fekete mappás irodalmi megemlékezéseket. De még mennyire! Talán még az ifjú Rák Zoltánnak is egy fekete mappával kezdődött a pályafutása szülővárosában, Nagyszalontán, vagyis ugyanabban a városban, ahol uszkve 200 esztendővel ezelőtt napvilágot látott a máig ünnepelt költő: Arany János.

 

Bár csak mindenki emlékezetében ott él egy-egy Arany-idézet és ismeri a költő életútjának főbb állomásait, az életmű gazdagságának köszönhetően olyan árnyalt portré is rajzolható, amely újdonság erejével hathat. Erre a lehetőségre alapozta rendezői koncepcióját Rák Zoltán. Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről? Mit jelentett számára a kor “rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést? – Csupa olyan kérdés, amelyre a válaszokat talán nem a nagy sikert hozó Toldi-trilógia sorai között érdemes keresni. Ezért az előadás rendezője olyan metszeteket (vers-és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és Arany-rajongók ismernek. De talán még ők is meg fognak lepődni. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló “humoristája” is.

 

A dramatizált, élőzenével kísért, egymással lazán összefüggő jelenetekről a rendező egy alkalommal ezt nyilatkozta: “Arra vagyok kíváncsi, mit ad ez a szöveg, ez a stílus, ez a hangulat nekünk MA. Nem AGY, amit én keresek a színházban, hanem ÉRZET.”

 

Szereplők:

Rák Zoltán

Pregitzer Fruzsina (Jászai Mari-díjas)

Dézsi Darinka

Gulácsi Tamás

Zenéjét szerezte: Olajos Gábor és Karap Zoltán

Irodalmi munkatárs: Karádi Zsolt

Rendezőasszisztens: Tanyik Zsófia

Rendezte és a szövegeket színpadra alkalmazta: Rák Zoltán

Az előadás időtartama 80 perc

Jegyár: 1900 Ft

Részletek

Dátum:
2018-11-24
Időpont:
10:00 - 22:00
Esemény címkék:

Helyszín

Vác
Vác, 2600 Magyarország + Google Térkép