Blog

Vadálló-kövek, 50 év 50 célpont

Prédikálószék túra: A Vadálló-kövek különleges sziklái

Számtalan gyönyörű fotó készül a Dunakanyarról nap mint nap, de kétségtelen, hogy a Prédikálószékről csodálhatjuk meg a lehető legszebb dunai panorámát. A Prédikálószék és a Vadálló-kövek nehéz, fáradtságos túrával közelíthetők meg, de kétségtelenül a legizgalmasabb úti célok a térségben. Gyertek velünk, hódítsuk meg együtt a Visegrádi-hegységet!

Prédikálószék – Kirándulás a Pilisben

A Prédikálószék az egyik legnépszerűbb turista célpont a térségben, annak ellenére, hogy igen nehezen közelíthető meg. Igazi kihívás azok számára, akik nem jártasak a túrázásban, de a kilátás garantáltan mindenkit kárpótol a tartós és kitartó baktatásért, és az emelkedőkért, amiket csak masszív túrabakancsban érdemes megmászni.

A Prédikálószék és a Prédikálószék-kilátó tehát az egyik legnagyobb büszkeségünk, és úgy tartják, nem is hódította meg igazán a Dunakanyart az, aki nem járt még a Vadálló-kövek szikláinál.

A Vadálló-kövek sziklái

A Vadálló-kövek érdekes alakú sziklái a Prédikálószék oldalában találhatóak, és sokak bánatára csak gyalogosan lehet őket megközelíteni. Ám a természeti kincseket csak így lehet igazán megőrizni. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, tilos a virágokat leszedni, és a turistaútról letérni!A Vadálló-kövek szikláinak nem csak a látványa, de a neve is különösen érdekes: a Nagytuskó, a Széles-torony, a Bunkó, a Függőkő, a Felkiáltó jel és az Árpád trónja büszkén pózol a környéken kiránduló fotósok kamerája előtt.

A Vadálló-kövek vulkáni törmelékes kőzetből áll, a Visegrádi-hegység földtani felépítésének különleges sajátosságait jól példázza. A sziklák egyedi alakzatába sokan sokféle mintát látnak bele.

Vadálló-kövek, Prédikálószék

Vadálló-kövek megközelítése

A túra kezdőállomása Dömös. A falu Esztergomtól 15 km-re, Budapesttől 50 km-re, a 11-es út mentén helyezkedik el. Ha autóval érkeztek, ingyenesen parkolhattok a dömösi Hajóállomás melletti parkolóban.

Amennyiben busszal érkeztek, az Esztergom – Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszról a katolikus templomnál kell leszállnotok.

Hirdetés

A dömösi templomtól a piros sáv, a Polgármesteri Hivatal melletti parkolótól pedig a zöld sáv jelzést követve érhetitek el a Király-kúti utcát, amely a túra kiindulópontja.

Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Szentfa-kápolnát követően a piros háromszög jelzés balra ágazik le, ez vezet a Vadálló-kövek irányába, majd a Prédikálószékre.

Egy Prédikálószék túra esetében azt mondhatjuk: egy túra nem túra. Ide nem elég egyszer kirándulni. Ha az ember beleszeret a látványba, legszívesebben felköltözne a hegyre egy sátorral, hogy a kilátástól soha ne kelljen elszakadnia. Jól mondjuk?

Fotók: parkerdo.hu

Megosztás: