Blog

Őszi bakancslista – 9+1 kihagyhatatlan program a Dunakanyarban

Csak azért, mert már nincs 40 fok, nem kell otthon ülni hétvégenként a négy fal között. Kerekedjetek fel, és járjátok be a Dunakanyar településeit, sportoljatok, egyeket jókat, hajózzatok, és kiránduljatok a friss levegőn. Itt van máris egy őszi bakancslista, amivel biztosan gazdagabb és színesebb lesz az év hátralevő része a térségben. Gyerünk, próbáljátok ki mindegyik programpontot!

Gyalogtúrák Budapest környékén

Őszi bakancslista

1. Hajózás a Dunakanyarban

Bár már vége a nyárnak, a hajózás továbbra is olyan program a térségben, amit akár hétköznapokon, akár hétvégéken beiktathattok a napotokba. Érdemes megismerni a Dunakanyar településeit a Duna közepéről, higgyétek el, teljesen másként fogtok ezután tekinteni rájuk. Ha pedig legalább annyira imádtok hajózni, mint mi, csak azt tudjuk tanácsolni, hogy használjátok ki az utolsó meleg napok egyikét arra, hogy egy kirándulóhajó fedélzetén élvezitek ahogyan a menetszél szétborzolja a hajatokat!

Tipp!

A hajók menetrendjéről a MAHART honlapján találtok bővebb információt!

Dunakanyar - Mahart

2. Szentendre Jazz- és Borfesztivál

Szeretitek a jó borokat, a remek hangulatot és a Duna közelségét? Akkor ezt a fesztivált bizony nektek találták ki! A  belváros macskaköves sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban szeretettel várják a borászat iránt érdeklődőket. Sőt, borkóstolók, borvacsorák, és a Borjour mesterkurzusai mellett jazz koncerteken vehettek részt. Tematikus városi séták is lesznek, így megismerhetitek a kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait!

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

3. PirosLábos fesztivál

A térség egyik legnépszerűbb fesztiválja kétségkívül a szigetmonostori PirosLábos fesztivál. Koncertekkel, gyermekprogramokkal, vásári forgataggal és kézműves finomságokkal vár benneteket az ősz egyik leghangulatosabb rendezvénye. Bebarangolhatjátok a Menyegző vagy a Régimódi udvart, kicsik és nagyok egyaránt fantasztikus élményekkel térhetnek haza a Szentendrei-sziget apró településéről. Ugorjatok fejest az igazi, hamisíthatatlan, fűszeres falusi életbe!

Tipp!

A fesztivál időpontja: 2018. szeptember 29., még több infót a rendezvény Facebook oldalán találhattok!

V. Piroslábos fesztivál

Fotó: Kovács Attila

4. Kisvonatozás

Szeretitek a vonatozást, de még nem utaztátok körbe a Börzsönyt erdei kisvasúttal? Akkor itt az ideje, hogy megtegyétek. Kisgyerekeknek, időseknek és túrázni vágyóknak is jó szívvel ajánljuk a programot, hiszen a királyréti állomástól pl. a Csóványosi-kilátóhoz is kirándulhattok. A gyerekeknek a hajtánypálya szinte 100%, hogy hatalmas kedvenc lesz, Kemencénél pedig egy múzeum is várja azokat, akik imádják a vonatokat.

Apropó! Királyréten érdemes felkeresni a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontot, ahol rengeteg programon vehettek részt. Több infó: dunaipoly.hu

Tipp!

A kisvonatok menetrendjéről a kisvasut.hu oldalon tájékozódhattok bővebben!

Királyréti kisvasút

5. Túra Visegrád környékén

Jártatok már a Sibrik-dombon, a Mogyoró-hegyen, vagy a Fellegvárnál gyalogosan? Bizony, Visegrád környékén nem csak autóval lehet kirándulni, rengeteg olyan hely van, ahova érdemes akár egy egész napos túrát is szervezni. Gyerekekkel, kutyákkal is remek időtöltés, közben megállhattok piknikezni egyet az erdőben egy tisztáson.Tipp!

Ha lovagolnátok, arra is van lehetőség, csak nézzetek utána a Pilis Ride útvonalainak a Visegrádi-hegységben!

Pilis Ride

6. Rám-szakadék és prépostsági romok

Dömös környékét szeretnétek jobban megismerni? Keresve sem találhatnátok jobb programot annál, mint hogy bejárjátok a Rám-szakadékot, és megnézitek a dömösi prépostság romjait. Érdemes egy egész napot szánni a programra, hogy ne kelljen sietni, és hogy minél több időt tölthessetek el a természetben. A túrához vigyetek magatokkal folyadékot, bakancsot és térképet, a kutyákat azonban ez alkalommal érdemes otthon hagyni!

Tipp!

A Rám-szakadék túráról bővebben olvashattok ide kattintva! A prépostsági romok történetét pedig ITT találjátok!

Rám-szakadék

Fotó: Schült Annamária

7. Biciklitúra Gödön

Ha van olyan település a Dunakanyarban, amit biciklivel a legszuperebb felfedezni, akkor az Göd. Járjátok be a Kincsem istálló, vagy akár a Feneketlen-tó környékét, biztosan imádni fogjátok az utat. Egyáltalán nem megterhelő, tehát az idősebb korosztálynak is szeretettel ajánljuk, ráadásul a gyerekek is nagyon fogják élvezni, ha közös kirándulásra mentek.

Tipp!

Kölcsönözni szeretnétek néhány biciklit? Esetleg érdekelnek a szervezett biciklitúrák is? Keressétek a Dunakanyar kerékpárkölcsönzőt, ők biztosan tudják, merre érdemes Gödön bicajozni!

Dunakanyar kerékpár

8. Andalgás Szentendrén

Bizony, Szentendre kétszer is szerepel a listánkon. Egészen más a kisváros fesztiválok idején, és akkor is, ha a csendesebb napjain keresitek fel. Sétáljatok egyet a Duna korzón, nézelődjetek a kicsi utcák boltocskáiban, és sétáljatok fel a Templomdombra is, ahol fantasztikus panorámafotókat készíthettek. Érdemes beülni egy-két helyre, hogy megismerjétek a helyi ízeket, és ha belefér, nyomjatok be egy fagyit is, biztos, ami biztos.

Szerb séta Szentendrén

9. Séta a váci Ligeti-tónál

Természetesen Vác sem maradhat le a listánkról. Akár gyalogosan, akár biciklivel szeretnétek bejárni a Ligeti-tó környékét, mindenképpen jól fog esni, ha a szabad levegőn töltitek az időtöket. Vácnak remek éttermei vannak, így ha megéheztetek, betérhettek egybe, hogy megtömjétek a hasatokat pár jó falattal. Aztán irány ismét a természet, sétáljatok le a Duna-partra, és szippantsatok magatokba egy kis dunai levegőt!

Ligeti-tó Vác

+1. Gasztroélmény Zebegényben és Nagymaroson

Zebegény és Nagymaros környékén töltenétek a napot? Ha túráznátok, akkor irány a Remete-barlang vagy a Julianus-kilátó! Jobban vágytok olyan programra, ahol jókat ehettek, ráadásul még egy kis sütemény is részese lesz a napotoknak? Akkor a legjobb helyen jártok!

Tipp!

Zebegényben szuper hely a Füstölgő Sarok és az Élesztő Plázs is, akár egymás után is érdemes őket felkeresni.

Nagymaroson pedig célozzátok meg a Sakura Cukrászdát, a Bor-Piacot, vagy a Piknik Manufaktúrát, és számoljatok be nekünk arról, hogy mivel tömtétek meg a hasatokat!

Füstölgő Sarok

Ugye, hogy mennyi szuper programot találhattok, ha kimozdultok otthonról? Mi előre szóltunk!

Borítókép: Kovács Attila

Megosztás: