Blog

Nagy-hideg-hegy

Nagy-hideg-hegy – a Börzsöny csúcsán

Hosszú hétvége a Nagy-hideg-hegy környékén!
A nyár a pihenés, utazások, a kikapcsolódás ideje, mindazé, amire az év többi szakaszában vagy nincs módunk, vagy épp elveszi kedvünket a zord időjárás. Az éves szabadságok nagyrészét ilyenkor vesszük igénybe, és látogatjuk meg a teljesség igénye nélkül a Balatont és a környező vagy épp messzebb lévő tengereket és még sok olyan helyet, amelyek éppen rákívánkoznak a bakancslistánkra. Akad azonban az aktív pihenésnek másféle módja is, ami nem kevésbé szép, értékes, ami gyermeket, fiatalt, idősebbet egyaránt megmozgat.

Börzsöny

„Gondozzuk, óvjuk, védjük e tájat”

Az I Love Dunakanyar virtuális hasábjain már sokat, és sokszor írtam a természet szeretetéről, annak szépségeiről, amelyek színt vihetnek a dolgos hétköznapok szürke világába. A Dunakanyar sajátossága, csodás adottsága, hogy az iskola, munka kötelékében, zömében a városokban eltöltött dolgos napok után a hétvégén számunkra adott a lehetőség, hogy akár néhány kilométer megtételével olyan nyugalmat, békét, szépséget leljünk, amihez a kevésbé szerencséseknek órákat kell utazniuk.

Hirdetés

Ezért az ajándékért cserébe a jó Isten elvárja, hogy gondozzuk, óvjuk, védjük e tájat, és vigyük jó hírét mind hazánkban, mind pedig világszerte. Szerencsére napjainkban a túramozgalom, a természetjárás újult erőre kapott, így nem csoda, hogy a méltán híres-neves központi, Magas-Börzsöny is az egyre ismertebb helyszínek közé tartozik.

Börzsöny, Hegyes-tető

Királyrét a börzsönyi turizmus egyik ékköve

– fő központja, amely múltjával is tekintélyt parancsol magának. Már a nevében is benne található, hogy egykoron az Árpád-, majd vegyes-házi uralkodóink kedvelt vadászhelyei közé tartozott, amely e szerepe mellett gazdasági jelentőséggel is bírt, hiszen a Börzsöny fája és a köve ellátta a térséget az építkezéshez szükséges javakkal bőségesen. Trianonnal ez utóbbi szerep még inkább megnőtt, hiszen erdeink, hegyvidékeink túlnyomó többséggel veszítettük el a tragikus háborút lezáró egyoldalú békediktátum nyomán.

Csóványos, Nagy-Hideg-hegyet, a Magosfa

A 20-21. századi ember számára azonban mégsem e tényleg jelentős szerepe mellett ilyen fontos, hanem azért, mert békéje és szépsége lehetőséget ad a kikapcsolódásra, a relaxációra és a sportra egyaránt. A közelséget kihasználva magam is nagyon sűrű vendége vagyok ennek a büszke, patakok által megteremtett völgynek, amely a Magas-Börzsöny lábainál fekszik. Időről-időre innét indulva hódítom meg a Csóványos, Nagy-Hideg-hegyet, a Magosfát, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Béke és a nyugalom a Nagy-Hideg-hegy környékén

Ezen a július eleji szép hétvégén azonban egy új, igen kedves emlékű, romantikus oldalát ismerhettem meg a hegyvidéknek. Történt ugyanis, hogy feleségemmel úgy döntöttünk, hogy szakítva a rossz meggondolásokkal, hamis elvárásokkal, a mézes hetünket (esetünkben csak néhány napról volt szó) nem egy jól menő utazási iroda által kínált egzotikus úton töltjük, hanem a békét és a nyugalmat élvezzük a Nagy-Hideg-hegyi turistaház óvó kőfalai közt. A döntés azt hiszem, hogy kiválónak bizonyult, mert ezen a helyen igazán egymásra, az előttünk álló életre koncentrálhattunk egy olyan környezetben, amelynek értékei, szépségei emberi agyunk léptékeivel fel nem foghatóak. És bár kellett pár hét, hogy az élményt „feldolgozzam”, de ez az idő csak megerősítette bennem, hogy a helyet, a környezetet népszerűsítenem kell.

A feljutás alapesetben viszonylag egyszerű

A hegyre való feljutás alapesetben viszonylag egyszerű, hiszen az átlagos kondiban lévő természetjárók akár arra is vállalkozhatnak, hogy néhány napi felszerelésüket, ruháikat magukkal hordva tegyék meg a Királyréttől legrosszabb esetben is maximum 2-2,5 órás utat. Aki erre nem képes, vagy nem érez hajlandóságot, még mindig választhatja a hétvégenként naponta egyszer közlekedő turistabuszt (igény esetén különjárat is „előáll), amelyről a szállásfoglalással egyetemben információkat gyűjthetünk.

Fantasztikus panoráma a Dunakanyarra

A felérkezés után kedves szavak, nem szállodára vágyó turistaszemmel gondos, szép, barátságos környezet és szobák, valamint ételek és italok széles választéka várt ránk. Mindezt azonban zárójelbe teszi, felülírja az a csoda, amit magam már megszámolhatatlanul láttam, de megszokni sosem fogom: a magas-börzsönyi panoráma, a hegység vonulataival, távolabb a Naszály, a Duna és a kedvelt kanyarja(i), a Szentendrei-sziget, a Pilis, Szob, az Ipoly, Esztergom sziluettje a Garam befolyással, valamint a történelmi Felvidék távolabbi tájain látványa. Természetesen e felsorolás közel sem teljes, célom nem is egy földrajzi kisdolgozat publikálása, pusztán a látvány, a szépség kézzelfoghatóbb érzékeltetése, amelyet egyértelműen megkoronáz a szavakkal le nem írható isteni béke. A természet, a növények, állatok, és ehelyütt az ember harmonikus együttélésének élő példája.

Julianus-kilátó

Akár hetekig is túrázhattok a környéken!  

Fontos szempont, hogy itt a nem remeteségre, hanem aktív pihenésre vágyó ember is kellemes célpontra talál, hiszen emberi léptékű túrákkal akár hetek is eltölthetőek úgy itt, hogy a házból való indulással mindennap más és más természeti szépséget, történelmi emléket keres fel az ember. A nászút jellegéből fakadóan ezúttal a mi célunk nem ez volt, de a néhány napban magunk is átsétáltunk a Csóványosra, a nagyszerű kilátóba, a Börzsöny 938 m-es csúcsára, illetve közeli tisztásokat, réteket is felkerestünk a még teljesebb békét kutatva. E hosszú hétvégén a hegyek, patakok, erdők illatával, levegőjével, hangjával megtelve kisimultan, katartikus élményekkel gazdagodva távoztunk, közelebb kerülve egymáshoz, és a jó Istenhez is.

A házat, a vendéglátást és a szívemhez legközelebb álló hegységet így nyugodt szívvel ajánlom mindenki figyelmébe, aki vágyik arra az életérzésre, hangulatra, amit e néhány sor sugall!

Megosztás: