Blog

Kaán-forrás

3 népszerű forrás a Pilisben, elérhető sétatávolságra!

A körülbelül kétszázféle palackozott ásványvíz helyett mi még mindig a friss forrásvízre szavazunk, főleg akkor, ha azzal mi tölthetjük meg a saját kulacsunkat. Mutatjuk, melyik az a három forrás a Pilisben, ahol „harapnivalóan friss” vízhez juthattok!

Azt fontos tudni, hogy a jelentősebb kirándulóhelyeken lévő források vízminőségét a Pilisi Parkerdő tájékoztató jelleggel általában évente bevizsgáltatja, de a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően gyorsan változhat. Ezért a bevizsgálás eredményeitől függetlenül a források vizét mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja!

Tickless 2024
Hirdetés

Kárpát-forrás, Pilisszentlászló

A Kárpát-forrást Pilisszentlászló határában találjátok, a forrás Szentendréről és Pilisszentlászlóról is megközelíthető. Tavasszal és nyáron ez a hely lesz a kedvenc célpontotok családi és baráti kiruccanásokhoz, mert a forrás környékén padokat, és asztalokat is találtok. Sütögetnétek? Az is megoldható!

Hasznos infó!

A forrás gyalogosan, melegebb napokon pedig kerékpárral is elérhető, de babakocsival is útnak indulhattok, a terep nem vészes. A kisebb gyerekek számára szintén tökéletes ez az úti cél, útvonal szempontjából a Kárpát-forrás a Pilisben nem tartogat kellemetlen meglepetéseket.

Kaán-forrás, Visegrád

Az egyik kedvenc forrásunk a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán-forrás, amely a Telgárthy-réttől kényelmes sétatávolságra fekszik. Az út idáig betonút, tehát kerékpárral is meg lehet közelíteni Visegrádról, és a környező településekről is. A padoknak, asztaloknak, tűzrakóhelyeknek, és épített mosdónak köszönhetően a réten egész napos programot is szervezhettek.

Hasznos infó!

A Kaán-forrás vize csekély ásványi anyag tartalmú, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz. A forrás helyét információs táblák jelzik. Évtizedekkel ezelőtt a közeli Magda-forrásból is vehettünk vizet, mára azonban a forrás elapadt, de vize már egyébként sem volt fogyasztásra alkalmas.

Lajos-forrás, Szentendre

A Szentendre közelében található Lajos-forrás a Pilisben, az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában fakad, ez a legbővebb vízhozamú és a legismertebb forrás a város környékén. A forráshoz bátran elindulhattok gyerekekkel is, a közeli parkolóhoz nagyon közel fekszik, ráadásul nem csak autóval, de busszal is meg tudjátok közelíteni.

Hasznos infó!

Ha a forrás környékén más látnivalót is szívesen felkeresnétek, remek úti cél lehet a Dömörkapu-vízesés, amelyhez a túrát a zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni. Ez már közepesen nehéz túra, apróbb csemetékkel ne induljatok útnak.

Fontos!

Tartsátok szem előtt, hogy a nagyobb mennyiségű forrásvíz otthoni fogyasztásra történő vételezéséhez, a víz szállításához úthasználati engedély kiváltása szükséges. Az úthasználati engedélyeket a Pilisi Parkerdő illetékes erdészetei, illetve a Pilisi Parkerdő Zrt. központja adja ki.

Kiválasztottátok a kedvenc forrásotokat? Netán sorban haladnátok és felkeresnétek az összeset? Szuper döntés, kulacsot vigyetek magatokkal!

Megosztás: