Blog

Kirándulás a Dunakanyarban, erdei fejlesztések

Egynapos kirándulás toplista a Dunakanyarban

Ha rengeteg elfoglaltságotok van, de szívesen kilépnétek néha a mókuskerékből, jó ötlet lehet egy egynapos kirándulás szervezése a Dunakanyarban ahhoz, hogy elfeledkezzetek a hétköznapok szürkeségéről. Akár az aktív pihenés, akár a városnézés vonzóbb számotokra, mi tartogatunk a tarsolyunkban számotokra néhány olyan célpontot, ami egy egynapos kirándulás esetében a lehető legjobb választás lesz. Nézzük, mivel vár benneteket a Dunakanyar!

Egynapos kirándulás

Egynapos kirándulás Vácon

Az egyik legszuperebb célpont egy egynapos kiránduláshoz Vác. Nagyon könnyen megközelíthető a város biciklivel, autóval és tömegközlekedéssel is, úgyhogy biztosan nem utazással fog eltelni a fél napotok. Mi nagyon szeretünk vonattal érkezni, mert annyi kedvenc beülős helyünk van, hogy ilyenkor bizony szívesen megkóstolunk egy pohár bort vagy sört egy kerthelyiségben üldögélve a délután második felében, miután körbejártuk a várost.

Március 15. tér Vác

Városnézés Vácon

A múzeumok és kiállítóhelyek közül nem tudunk egyet-kettőt kiemelni, ezért azt tanácsoljuk nektek, hogy érdeklődési körötöknek megfelelően válasszatok nyugodtan többet is közülük, és fedezzétek fel Vác színes művészeti, kulturális és történelmi értékeit, gyűjteményét. Ezeket a múzeumokat és kiállítóhelyeket mindenképpen érdemes felkeresni, akár egy sokszor egynapos kirándulás sorozat alkalmával.

Tickless 2024
Hirdetés
 • Tragor Ignác Múzeum – Memento Mori
 • Hajótörténeti Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Ars Memorandi kiállítóhely
 • Pannónia Ház kiállítóhely
 • Váci Mosolyalbum, Sajdik Ferenc Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Középkori pince
 • Görög Templom Kiállítóterem
 • Nemzetiközi Mobil Madi Múzeum
 • „Aranyba kötött élet” – Váci György Könyvkötészeti Tárlat
 • Modern Művészeti Gyűjtemény
 • Tragor Ignác Múzeum – Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely

Dunakorzó Vác

Tipp!

A múzeumokkal kapcsolatosan még több információt olvashattok ide kattintva!

Ha az egynapos kirándulásotok célpontja Vác, nem hagyhatjátok ki a főtér körüli sétát, érintve a diadalívet, a székesegyházat, és a Fehérek templomát. Közben rengeteg fagyizó, pizzéria és étterem keresztezi majd az utatokat. Ha ránk hallgattok, közelebbről is megismerkedtek velük. A legjobb helyeket összegyűjtöttük nektek ITT.

Ugye semmi pénzért nem hagynátok ki a Duna-partot, ha a városban jártok? Biciklivel, babakocsival, kutyával is remek időtöltés végigjárni Vác partjait, bőven belefér a múzeumlátogatás mellett egy egynapos kirándulásba.

Váci főtér

Aktív pihenés Vácon

Ha már a biciklizésnél tartottunk, nem titok, hogy Vácon remek bicikliút halad át, tehát nyugodtan szervezhettek biciklitúrát a környéken. Akár Gödről is érdemes egy egynapos kirándulás keretében ide tekerni, és felfedezni akár a Ligeti-tó és a Váci Ártéri Tanösvény nyugalmát, akár a Duna-part teljes hosszát.

Ha inkább kirándulnátok, célozzátok meg a Naszály-hegy gyalogos túraútvonalait, ITT pedig még több információt találhattok a Naszály-túrákról. Érdemes még a Teraszkilátót is felkeresni, ami 300 méter magasan található, a Naszály-hegy lábánál. Innen álomszép panoráma nyílik a Dunakanyarra, semmiképpen ne hagyjátok ki egy egynapos kirándulásból. A Násznép-barlang, a Hétkápolna, és a Gombás-pataknál található Kőszentes híd szintén szuper hely, bármelyiket szeretettel ajánljuk.

Tipp!

Vonaton is elhozhatjátok a kerékpárokat Vácra, így nem kell aggódnotok amiatt, hogy hogyan bírjátok majd a tekerést egész nap. Ha elfáradtok, csak fel kell szállni egy vonatra, és biztonságban hazajutnak a kerékpárok is.

Váci Hétkápolna

Egynapos kirándulás Szentendrén

A városba Hévvel, biciklivel vagy busszal érdemes érkezni, mert a parkolás kisebb nehézséget okozhat, ám mivel a belvárosban minden kényelmes sétatávolságra található, ez nem jelenthet különösebb problémát. Kárpótol majd érte benneteket a kisváros bája, vendégszeretete, és csodálatos Duna-partja. Lássuk, merre érdemes menni Szentendrén, ha csak egy egynapos kirándulás szerepel a terveitekben.

Szentendre

Városnézés Szentendrén

Egynapos kirándulás Szentendrén? Hol is kezdjük? Először is kiemelnénk a város csodás múzeumait, melyeket talán nem lehet egy nap alatt körbejárni, de 2-3 bőven belefér egy napba úgy, hogy közben bejárjátok a városka macskaköves utcáit, és megpróbáljátok megjegyezni a kanyarodó utcák irányát. Az egész olyan, mint egy izgalmas városismereti játék, egy barátságos labirintussal. Bárhova lyukadtok ki, csak jó helyre érkeztettek. A Templomdombra mindenképpen másszatok fel, mert remek kilátás nyílik Szentendrére, és a város dunai szakaszára is.

És akkor következzenek a múzeumok, amelyek minden látogatás alkalmával igazán különleges élményt nyújtanak. A Ferenczy Múzeum Centrum honlapján bővebb információt találtok a kiállítóhelyekről és a nyitva tartásokról is.  Szentendre

 • Ferenczy Múzeum
 • Római Kőtár
 • Barcsay Múzeum
 • Kmetty Múzeum
 • Szentendrei Képtár
 • Helytörténeti kiállítóhely
 • Kovács Margit Kerámiamúzeum
 • Czóbel Múzeum
 • Vajda Múzeum
 • Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum
 • MűvészetMalom

Érdemes felkeresni a Skanzent is, de ügyeljetek rá, hogy a Skanzen önmagában is kitesz egy egynapos kirándulást, tehát mellette maximum már csak egy kis sétára, és falatozásra marad majd időtök a városban. Apropó, falatozás! A belvárosban rengeteg helyen megállhattok enni, a főtér környékén és a Duna korzón pedig több étterem kínál igazi magyaros ételeket.

MűvészetMalom Szentendre

Aktív pihenés Szentendrén

Szívesen kirándulnátok egyet Szentendre környékén? Ha kisebb kirándulás fér csak bele a napirendbe, vagy gyerekekkel érkeztek, sétáljatok egyet a Bükkös-patak mentén. Nagyon népszerű kirándulóhely a Lajos-forrás és a Dömörkapu vízesés is, ezekhez természetesen több időt vesz igénybe az út, mint a Bükkös-patakhoz, de csodálatosan friss a levegő, és a látvány is páratlan.

A Holdvilág-árok, a Sikárosi-rét és a Dömörkapu olyan helyek, amelyek külön-külön remek egynapos kirándulás célpontok, így kényelmesen sétálhattok, és nem kell kapkodva szedni a lábatokat. Vigyetek magatokkal az útra elemózsiát és fényképezőgépet is.

Biciklivel inkább a Duna korzóra érdemes menni, mert Szentendrén elég magasak az emelkedők, viszont révvel átmehettek a Szentendrei-szigetre, ahol akkora csend fogad majd benneteket, hogy haza sem akartok majd menni innen. Biciklikölcsönző található Szentendrén, tehát ha nem akarjátok a saját kerékpárotokat megutaztatni, érdemes őket felkeresni.

Dömörkapu vízesés Szentendre

Egynapos kirándulás Esztergomban

Esztergom mesés város, amely rengeteg látnivalóval vár benneteket. Nem állítjuk, hogy minden belefér majd egyetlen napba, de a számotokra szimpatikus helyeket egyszerűen muszáj felkeresnetek, mert fantasztikus élményeket szerezhettek, bármerre jártok. Mutatjuk, merre kanyarodjatok!

Tipp!

Nem tudjátok, mivel érdemes Esztergomba látogatni? Ide kattintva mutatjuk az összes lehetőséget!

Esztergom

Városnézés Esztergomban

Esztergom múzeumai és kiállítóhelyei ugyan nem mindig találhatóak egymástól kényelmes sétatávolságra, de a városban elég jól működik a helyi közlekedés, nyugodtan vegyétek használatba. Ennek ellenére minden korosztály számára jó szívvel ajánljuk, a gyerekek és az idősek is nagyon szokták élvezni a városi sétákat. Nézzük, milyen múzeumokat érdemes mindenképpen felkeresni:

 • Esztergomi Vármúzeum
 • Babits Mihály Emlékház
 • Esztergomi Bazilika
 • Balassa Bálint Múzeum
 • Duna Múzeum, Látványtár

A Széchenyi tér és a Rákóczi tér környéke felöleli a belvárost, itt érdemes betérni egy-két étterembe, fagyizóba vagy cukrászdába, a Széchenyi tér ráadásul gyönyörű felújítva. A központból a Bottyán hídon és a Táncsics Mihály utcán át könnyen elérhettek a Mária Valéria hídhoz, amelyen átsétálva már Párkányban is találjátok magatokat. Innen igazán szép látvány a város, megéri átkelni a Dunán.

Aktív pihenés Esztergomban

Ha szervezett túrára vagy programra mennének, az esztergomi Kökörcsin Ház mindig készül valamilyen izgalmas újdonsággal az érdeklődők számára, de érdemes őket előzetesen megkeresni, hogy biztosan jókor érkezzetek a városba.

Gyalogosan szuper célpont lehet még a Szent Tamás-hegy, ami Becket Tamásról kapta a nevét, és ahonnan remek panoráma nyílik Esztergomra, és a Bazilikára. A Szent István lépcsőn keresztül hamar felérhettek a tetejére. Ha hosszabb túrára indulnátok, akkor a Vaskapu-hegyet ajánljuk nektek, ami 50 perces sétára van Esztergomtól, de autóval is jól megközelíthető. Népszerű kirándulóhely, belátni innen egész Esztergomot és a Dunakanyart.

Tipp!

Ha csak ismerkednétek Esztergommal, sétáljatok végig a Kis Duna sétányon, amelyről végül a Kossuth Lajos hídon átkelve a Nagy Duna sétányra érkeztek majd.

Esztergom Szent Tamás-hegy

Egynapos kirándulás Nagymaroson

A Nagymaros a szívünk csücske. Kevés olyan kisváros van a Duna-parton, ami ennyire szívesen látja vendégül a fáradt turistákat, és ahol ennyire érezhető a helyiek vendégszeretete. Aktív pihenésre, városnézésre és egy kis falatozásra is remek helyeket találhattok, talán többet is, mint elsőre gondolnátok. Mutatjuk!

Nagymaros

Városnézés Nagymaroson

Gyalogosan érdemes felkeresni a Fő téren Kittenberger Kálmán Afrika kutató mellszobrát, illetve szintén a Fő téren áll Szent Márton szobra, ő Nagymaros védőszentje. A Szent Kereszt templomot szintén érdemes felkeresni, ugyanis ez az ország egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. Miközben a város központjában sétáltok, mindenképpen ismerkedjetek meg a kedves kis házakkal, a városka utcáinak bájos képével, és szombat délelőttönként a termelői piaccal, ahonnan biztosan ízletes helyi finomságokkal telepakolva indultok majd tovább.

Tipp!

Ha egy kicsit megpihennétek, keressétek fel a Sakura Cukrászdát, a Bor-Piacot, vagy a Piknik Manufaktúrát, mindegyik helyen garantáltan minőségi ételekkel és italokkal várnak benneteket!

Nagymaros strand

Aktív pihenés Nagymaroson

Na, ezt imádni fogjátok! Nagymaros közelében kisebb sétákat és nagyobb kirándulásokat is tehettek, mindkettő remek választás. Ha csak könnyed sétára vágytok a közelben, kiránduljatok el a Kálváriadombon található Kálváriakápolnához, ahova ugyan 167 lépcső vezet, de az élmény kedvéért igazán megéri egy kis lépcsőzés, nem igaz? Aztán természetesen a Duna-parton is muszáj végigsétálnotok a Béla sétányon, ahonnan remek képeket készíthettek a szemben fekvő Visegrádról, a Salamon-toronyról és a Fellegvárról is.

Egy hosszabb, egynapos kirándulás is belefér az időtökbe? Akkor kiránduljatok a Julianus-kilátóhoz, ami Nagymarosról csak 4 km-re található. Kicsit biztosan meg fogtok küzdeni a túrával, mert ez a 4 km azért egy közepesen nehéz túrát rejt magában, de a kilátóban állva már nem fogtok emlékezni rá, mert lefoglal majd benneteket a csodás panoráma a Dunakanyarra. Élelmet, vizet, és kényelmes cipőt érdemes hozni, de bespájzolhattok a termelői piacról is néhány termelői finomságot!

Tipp!

Ha szívesen eveznétek egyet Nagymaros partjánál, vagy örömmel horgásznátok egy csónakból életetek halára, keressétek fel a BTZ csónakkölcsönzőt! Nagyon szívesen fogadják a megkereséseket, és fantasztikus a hangulat a kölcsönző munkatársainak köszönhetően! Szállástipp: Kerge Mókus Vendégház.

BTZ Nagymaros

Egynapos kirándulás Visegrádon

Azt gondoljátok, hogy Visegrád nem fér bele egyetlen napba? Jól gondoljátok, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kirándulhatnátok a városba több alkalommal, hogy jobban megismerjétek a Dunakanyar egyik legszebb települését. Rengeteg programot tudunk nektek ajánlani városnézéshez és aktív pihenéshez egyaránt, csak győzzétek kiválasztani a számotokra legszimpatikusabb célpontokat!

Visegrádi vár - Fellegvár

Városnézés Visegrádon

Vannak olyan ikonikus helyei Visegrádnak, amelyet legalább egyszer egy életben mindenkinek látnia kell. Ilyen a Fellegvár, a Királyi Palota, a Salamon-torony, a Palotaház, a Fő utca, és a katolikus templom. Nem lehet rajtuk hamar végigrohanni, ezért fontos, hogy kiválasszatok közülük néhányat, és azokat ismerjétek meg közelebbről. A Fellegváron kívül minden sétatávolságra van egymástól, ami azért is jó hír, mert Visegrádon belül nincs tömegközlekedés.

Tipp!

Ha gyerekekkel érkeztek, a Fellegvár lehet talán a legjobb célpont, de a Salamon-torony lépcsőit is könnyedén meg szokták mászni!

Salamon-torony Visegrád

Aktív pihenés Visegrádon

Rajtatok van a túracipő? Akkor soroljuk a legjobb helyeket, ahova Visegrád környékén érdemes kirándulni. Érdemes autóval vagy biciklivel útnak indulni, de készüljetek fel rá, hogy pl. a Fellegvár környékén igen kemény munka a biciklizés, egyes helyekre viszont – ilyen a Kaán forrás is – nem lehet eljutni autóval.

 • Apátkúti-patak völgye
 • Ördögmalom vízesés
 • Magda forrás
 • Kaán forrás
 • Mogyoró-hegy
 • Telgárthy-rét
 • Bertényi Miklós Füvészkert
 • Fellegvár
 • Kálvária

A túrázás mellett kipróbálhatjátok a Visegrádi Bobpályát, a Visegrád Gokart és Kalandparkot, illetve a környéken található a Rám-szakadék is.

Kirándulóhelyek a Dunakanyarban

Egynapos kirándulás Zebegényben

Zebegény egy mesés kis gyöngyszem, ami annak ellenére, hogy nem nagy település, remek célpontja lehet az egynapos kiruccanásoknak. Sportoláshoz, és kikapcsolódáshoz egyaránt ideális hely, hogy a panorámáról már ne is beszéljünk. Vonattal és biciklivel is érkezhettek, minden könnyen elérhető távolságra van.

Zebegény

Városnézés Zebegényben

A településen található a Hajózástörténeti Múzeum, melynek Farkas Vince hajóskapitány az alapítója, illetve a Szőnyi István Emlékmúzeum is. Szőnyi István 1924-től haláláig Zebegényben élt, és alkotott, műterme 1957-től emlékmúzeumként működik. Szintén Zebegényben található az Országzászló és Trianon Emlékmű, melyet 2014-2015-ben állíttatott az önkormányzat ez eredeti tervek szerint a Kálvária-hegyen. A területről elképesztő panoráma nyílik a Dunakanyarra.

Tipp!

Szívesen ennétek-innátok egyet Zebegényben? Tárt karokkal vár a Füstölgő Sarok és az Élesztő Plázs is!

Trianoni emlékmű Zebegény

Aktív pihenés Zebegényben

Zebegény biciklizéshez, evezéshez és kiránduláshoz is kiváló hely. Már említettük a Julianus-kilátót Nagymarosnál, de tudnotok kell, hogy a kilátó Zebegénytől szintén csak 4 km-re található, a sárga jelzéseket követve. Elég nagy túra, de a Remete-barlang is varázslatos túracélpont, bár ide kisgyerekekkel nem érdemes útnak indulni. Egynapos kirándulás esetén készüljetek piknikezésre, így akár több időt is el tudtok tölteni a Szent Mihály-hegyen.

Tipp!

Szívesen részt vennétek egy szervezett biciklitúrán, evezésen, vagy csak tekernétek egyet a környéken? Keressétek a Turaprogram.hu oldalt, ahol örömmel segítenek nektek abban, hogy igazán élvezetes sportélményhez jussatok.
Szállástipp: Villa Idill, Sherpa Vendégház, Naphegy Vendégház.

Zebegény evezés

Egynapos kirándulás a Szentendrei-szigeten

Talán nem kell mondunk nektek, hogy a Szentendrei-sziget a Dunakanyar legcsendesebb része. Mivel nem tudunk kiemelni egyetlen települést a szigetről, ezért arra buzdítunk benneteket, hogy járjátok körbe egyetlen nap alatt Szigetmonostort, Kisoroszit, Pócsmegyert és Tahitótfalut! Persze ez nyilvánvalóan csak autóval lehetséges, de egynapos kirándulást szervezhettek kerékpárral is egy-egy településre.

Kisoroszi Sziget-csúcs

Városnézés a Szentendrei-szigeten

Kisoroszi legnépszerűbb része egyértelműen a Sziget-csúcs, télen-nyáron érdemes kisétálni a sziget elejére a csodálatos panoráma miatt. A falu kicsi utcái, barátságos házai lelkesen csalogatják a kirándulókat, a település hangulata miatt mindenképpen megéri ellátogatni ide. Pócsmegyeren a Pázsit-tó, és a településen található református templom érdekes látványosság, Szigetmonostoron pedig keressétek fel a római kori őrtorony maradványait, illetve a Vízbefúltak kopjafáját is, amely egy 1865-ös vízi tragédiának állít emléket.

Aktív pihenés a Szentendrei-szigeten

Mint ahogyan korábban már ajánlottuk nektek, biciklizzetek egy jót a sziget települései között, de a falvakon belül érdemes gyalogosan sétálni egyet. Így jobban megismerhetitek a helyi ízeket, és a lakosok vendégszeretetét. Tavasztól őszig sokan evezik körbe a Szentendrei-szigetet kajakokkal, kenukkal vagy katamaránokkal, nyáron pedig érdemes megcélozni a sziget fantasztikus szabadstrandjait is.

III. Kékevező Fesztivál

Ugye igazunk volt akkor, amikor azt állítottuk, hogy egy egynapos kirándulás a Dunakanyarban rengeteg lehetőséget rejt magában? Mielőtt útnak indultok, tervezzétek meg a kirándulás főbb útvonalát, nézzetek utána a múzeumok, kiállítóhelyek és vendéglátóhelyek nyitva tartásának, és öltözzetek a túrának megfelelő öltözetbe. Másra nem is lesz szükség egy felejthetetlen naphoz a térségben!

Drón videó: Drone Minutes by Zsolt

Témába vág

Megosztás: