Blog

börzsönyi túraszakosztály

Egy börzsönyi túraszakosztály krónikája

A természetjárás szeretetéről, hivatásukról, 2017-es és későbbi terveikről Sztankó Dáviddal, a börzsönyi túraszakosztály alapítójával beszélgettem. 2015 őszén alakult meg a Verőcei Ifjúsági Diáksport Egyesület Természetjáró Szakosztálya, amely igen hamar „villámrajtot vett”.  Túráikkal már korábban is megjelentek az I love Dunakanyar felületén, azonban látva a fiatalos lelkesedésüket, professzionalizmusukat, aktívitásukat úgy gondoltam, hogy tevékenységükhöz közelebb kell vinnem olvasóinkat.

Hirdetés

Mit jelent a túrázás, a túramozgalom számotokra, amely aztán arra késztetett, hogy a szervezésében is jelentékeny részt vállaljatok?

Mind itt nőttünk fel a Börzsöny kapujában, ezért már egészen kisgyerekkorunk óta járjuk a hegység jelzett és jelzetlen ösvényeit. Kezdetben szüleink vigyázó szemei előtt, majd az egykori 1030. számú Néri Szent Fülöp cserkészcsapat kötelékében, hiszen a túrarendezők közül többen tagjai voltunk a csapatnak. Cserkészekként pedig sok dolgot megtapasztalhattunk és szinte minden csínját-bínját megtanulhattuk a természetjárásnak.

Az évek alatt sokszor átélhettük akár tudatosan akár tudat alatt az erdő áldásos hatását. Kiszakít a falanszter-szerű hétköznapokból. Egyszerűen megtisztít, kiüresít és kimos az emberből minden olyan dolgot, aminek lehet, hogy az otthoni vagy munkahelyi körülmények között nagy feneket kerítünk, holott igazából semmi jelentőségük nincs.

Wass Albert: Mese az erdőről című gyermekeknek szóló művében, amit felnőtteknek is bátran ajánlok olvasásra, az angyalok tisztására lépve az angyalok különféle kézzel nem fogható kincseket tesznek annak az embernek a szívébe, akinek fogékony a szeme és a füle az erdő szépségeire. Szeretnénk, ha a többség, akik az erdőket járják, ilyen emberek lennének, és tisztelnék az erdőt, megélnék az ott tapasztalható ősi nyugalmat. Mivel az általános tapasztalat az, hogy az emberek többsége eltávolodott a természettől és a természetességtől, rendezvényeinkkel szeretnénk hozzásegíteni őket ahhoz, hogy újra kialakulhasson az a harmónia, ami egykor vitathatatlan volt természet és ember között.

Börzsöny - panoráma

Hogyan jellemeznéd a kezdeti lépéseitek, az első túráitokat? 

2014-ben Kiss Péter teljesítménytúrázó, barlangász, terepfutó és hegymászó emlékére rendezett túrán a Mátrában beszélgettünk Benke Zsomborral egy esetleges börzsönyi túráról, de azok akkor csak ábrdándok voltak, komoly szándék nélkül. Még ugyanebben az évben a Zöldgömb Sport Klub által rendezett Börzsöny-Királyrét 30 céljában vetődött fel komolyabban a teljesítménytúra-szervezés gondolata. Kardos Attila és édesapja Tibor, akik akkor már régi motorosnak számítottak a teljesítménytúrázás világában, vetették fel a dolgot. Az akkori beszélgetésünk után több mint egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kikössünk a Verőcei Ifjúsági Diák Sportegyesületnél. A csatlakozás lehetőségét Kovács Zsolt, az egyesület elnöke ajánlotta fel ezzel nem kevés munkát véve le a vállunkról.

Miután csatlakoztunk azonnal megindult a közös munka. Körülbelül három hónapunk volt az első országos teljesítménytúránk előkészületeire. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden flottul ment és nem voltak kisebb problémáink. Mivel tapasztalatlanok voltunk és nagyon szerettük volna, hogy jól sikerüljön minden, ezért a túra napjához közeledve mindenki feszültebb lett. Ráadásul a feladatmegosztással is gondjaink voltak. A kezdeti nehézségek ellenére a túra napjára minden elkészült és teljes harci díszben vártuk a túrázókat a szakadó esőben. Az első Börzsöny Kapuján ugyanis egész nap szakadt az eső, megállás nélkül. De a rossz idő ellenére, és ahhoz képest, hogy az első rendezésünk volt már akkor átléptük a 100 fős résztvevői számot. A nyári Börzsöny Szíve túránk előkészületeinél már kevesebb volt a feszültség, elkezdett kialakulni egy jól működő rendszer.

A megalakulás óta eltelt időszak akár a kisgyermekkorotokként is értelmezhető. Mit gondolsz, iskolaéretté vált a Szakosztály? Valahogy így képzeltétek el magatokat másfél évvel ezelőtt?

Meglepően hamar felnőttünk a rendezvényeink lebonyolításához szükséges feladatokhoz. Ehhez az is kellett, hogy már az elején megzabolázzuk az egónkat, ugyanis csak így lehetett elkezdeni a közös építő munkát. Nem hagyhattuk, hogy ilyen butaságok miatt már az elején széthulljon egy induló csapat. Egységre kellett törekednünk.

Túlságosan előre nem szeretünk tervezni. Mindig a következő lépés volt a fontos, az hogy a soron következő rendezvényünket tudásunkhoz mérten a lehető legjobban kivitelezzünk. Ezért az elején nem is volt tervbe véve másik túra csak a téli Börzsöny Kapuja, aztán láttuk, hogy van igény további túrákra, így elkezdtünk gondolkodni az újabb túraútvonalakon.

Turistaút a Börzsönyben

Börzsöny Kapuja, Börzsöny Szíve teljesítménytúrák, a Naszály-hegyen tartott turistatalálkozó, szemétszedési akció (mindezek többször is) voltak címszavakban a működésetek eddigi gyümölcsei. Kicsit részletesebben kitérve az egyes eseményekre, mi volt a célotok ezekkel?

Legfőbb célunk az volt, hogy kinyissuk az ajtót a Börzsöny természeti kincseire, varázslatos bérceire és völgyeire. A teljesítménytúrák erre remek lehetőséget biztosítanak. Mivel Verőcéről eddig igen kevés túra indult, úgy gondoltuk lehetne itt a rendezvényeink túraközpontja. Ezt azért emelem ki, mert nem feltétlenül volt egyértelmű, hogy Verőcéről induljanak a túraútvonalaink, hiszen ahhoz, hogy innen elérjük a Magas-Börzsönyt jó pár km-t meg kell tennünk, ami nem szerencsés akkor, ha nem szeretnénk túlságosan hosszú túrákat szervezni.

Nem titkolt célunk volt még, hogy többen megismerjék Verőcét. Az utóbbi esztendőben teljesítmánytúráinknak köszönhetően az ország számtalan pontjáról látogattak el ide. Bízunk benne, hogy rendezvényeikkel valamennyire hozzájárulunk községünk turisztikai életének fellendítéséhez. A Naszály-hegy csúcsán rendezett turistatalálkozónk lényege, ahogy az a nevében is benne van, a találkozás. A résztvevők találkozhatnak régi ismerősökkel, egykori túratársaikkal, és természetesen velünk is. Mivel itt nincs szintidő, ezért többet tudunk beszélgetni a természetjárókkal. Elmondhatják véleményüket, megoszthatják velünk jobbító szándékú ötleteiket a rendezvényeinnkel kapcsolatban. Már az alakulásunkkor megfogalmaztuk azt a célt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét környezetünk védelmének fontosságára, és lehetőségeinkhez mérten segítünk egy tiszta, szemétmentes település kialakításában. Ezért hívtuk életre 2016-ban a Tiszta Verőcéért! szemétgyűjtési akciót.

A börzsönyi túraszakosztály egyszerre próbál helyi, verőcei eredményeket elérni, valamint egy meghatározó börzsönyi túraszervező csoporttá válni. Milyen sikereket értetek el egyik, s a másik területen? 

Tavaly februárban, amikor az első Börzsöny kapuja teljesítménytúrát szerveztük még csak kevesen hallottak rólunk a környéken és bár, ahol tudtuk hirdettük a túrát a helyi résztvevők száma 20 fő alatt maradt. Idén ez már megváltozott, hálásak vagyunk ezért a Verőcei Tükör szerkesztőségének is, akik mindig lehetőséget biztosítottak a megjelenésre. Nekik, a jó kritikáknak és a jobb mozgósításnak köszönhetően az idei kapun a helyi résztvevők száma megközelítette a százat. Ez már elég nagy előrelépés. Itt is fontos megemlíteni Tiszta Verőcéért! szemétgyűjtési akciónkat, hiszen egyelőre ez az egyetlen kifejezetten helyieknek szóló programunk. Az akció első állomásán a Fehér-hegyi-dűlőn körülbelül két tucat önkéntessel 36 zsák szemetet sikerült összegyűjtenünk. Ez is nagyon jó eredmény, de a jövőben itt is szeretnénk eredményesebben mozgósítani, hiszen ahhoz képest, hogy Verőce lakóinak száma lassan megközelíti a 4000 fős számot a fenti létszám igen kevés.

A túraszervezésben nekünk a legnagyobb öröm, hogy a természetjárók, akik eljönnek a rendezvényeinkre elégedetten, pozitív élményekkel, feltöltődve térnek haza. Számos túrabeszámolóban méltatták a túráinkat és idén a Börzsöny kapuja túránkkal kikerültünk a Turista Magazin online felületének címlapjára is. Mégis idén az egyik legnagyobb megtiszteltetés, hogy a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület velünk együtt írta ki a Dél-Börzsöny Kupát, ami egy teljesítménytúrázóknak rendezett túramozgalom. Egy év alatt erre a szintre eljutni nem kis teljesítmény. Szeretnénk, ha a lekesedésünk és tettrekészségünk nem lankadna és a jövőben is hasonlóan színvonlas rendevényeket tudnánk szervezni.

Felhők a Börzsöny hegység felett

Milyen túrákon, programokon vehetnek részt a Dunakanyar szerelmesei, azaz az I love Dunakanyar olvasói a 2017-es esztendőben? 

Május 13-án második alkalommal kerül megrendezésre Börzsöny szíve teljesítménytúránk, ahol idén már négy táv közül választhatnak az indulók. A 65 km-es és a 25 km-es távok mellé bekerül egy 45 km-es középtáv és egy rövidebb 15 km-es táv is. A hosszútáv útvonalát idén szeretnénk módosítani, így a Nagy-Hideg-hegyi ellenőrző-, és frissítőponttól az Aklok-rétje felé haladna a túra, onnan pedig a Csarna-patak-völgyén és a Fekete-völgyön keresztül jutna el a Börzsöny legmagasabb pontjára a Csóványosra, ahonnan már a tavalyi útvonalon kellene a túrázóknak visszajutni Verőcére. Augusztus 26-án új teljesítménytúrával jelentkezünk, ami egyben egy emléktúra is lesz. Sisa Pista 45 elnevezésű túránk kivételesen Diósjenőről indul majd, ahonnét a Magas-Börzsönyön keresztül jutnának el a túrázók Bernecebarátiba, ahol a börzsönyi betyár sírja is található. November 18-án az előző évhez hasonlóan turistatalálkozót szervezünk a Naszály-hegy csúcsára. Ez nem teljesítménytúra lesz, hanem úgynevezett csillagtúra. Itt nem lesz szintidő és meghatározott útvonal sem. Bármelyik turistajelzésen fellehet jönni a hegy csúcsára. Mivel idén ősszel leszünk két évesek valószínűleg valamilyen meglepetéssel is készülünk majd a résztvevőknek. December 2-án pedig a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesülettel közösen rendezzük a Börzsönyi Mikulás 25/20/15/10 km túrát, ami az első közös rendezésünk lesz.

Tél a Börzsönyben

Mik a közép-, és hosszútávú terveitek? Szeretnétek-e esetleg kibővíteni a „hatókörötöket” mondjuk a Pilisre?

Ahogy azt korábban is említettem nem szeretünk nagyon előre tervezni, az biztos, hogy továbbra is szeretnénk tartani a színvonalat. Ebből nem engedünk, inkább legyen kevesebb túránk, de azokkal a többség legyen elégedett. Egyelőre maradunk a Börzsönynél. A Pilis-Visegrádi hegység többször is szóba került már, de túlvállalni sem szeretnénk magunkat, ezért a következő egy-két évben még nem várható VIDE-s túra a Pilisben. Idén szerettük volna elindítani a Börzsöny Teljesítménytúrázója túramozgalmunkat, de számos más feladatunk is van erre az évre, így ezt a mozgalmat a 2018-as évben rendezzük meg először. Valamilyen módon szeretnénk megszólítani a tizenéveseket is. Még csak ötletként merült fel, de a közeljövőben turisztikai, természetvédelmi vetélkedő-sorozatot indítanánk börzsönyi általános iskolák részvételével. Jelenleg nagyon kezdeti stádiumban van a dolog, de lelkesek vagyunk és ez eddig általában elég volt ahhoz, hogy működő, eredményes programok kerüljenek ki a kezeink közül. A könnyebb túraútvonaltervezés miatt az egyesüleből többen szeretnénk elvégezni egy jelzésfestő tanfolyamot. Így új útvonalakat is felfesthetnénk a környéken és a jelenlegi jelzéseket is karban tudnánk tartani. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy látjuk, hogy van igény a vezetett túrákra, és a szintidő nélküli, hagyományos kirándulásokra is, ezeket az igényeket figyelembe vesszük, és ha idén még nem is, jövőre biztosan bekerül majd az eseménynaptárunkba több ilyen rendezvény is.

Megosztás: