Zátonyra futott uszály a Helemba-szigetnél

Zátonyra futott teherhajó vesztegel a Helemba-sziget közelében – VIDEÓ

Olyan hírre lettünk a napokban figyelmesek, amely nemcsak meghökkentő, de igencsak rendhagyó és látványos a maga nemében. A Dunakanyarban egy zátonyra futott teherhajó vesztegel jelenleg is az Esztergomnál található Helemba-sziget közelében.

A hajóról nem mindennapi felvételeket kaptunk Tóth Krisztiántól, aki – mint ahogyan biztosan ti is emlékeztek rá – korábban a Duna alacsony vízállását is megörökítette. Mutatjuk a megfeneklett teherhajó képeit, és a róla készült légivideót!

Megfeneklett uszály Esztergomnál

Zátonyra futott teherhajó a Helemba-szigetnél

Bár a térség elképesztően sok meghökkentő vagy éppen emlékezetes látványossággal lep meg bennünket napi szinten, azért az mégiscsak meglepő, ha az általunk olyan nagyon szeretett Dunán egy zátonyra futott teherhajó a legkevésbé sem hétköznapi módon várakozik.



A román felségjelzésű teherhajóról annyit lehet egyelőre tudni, hogy 2019. január 16-án letért a hajók számára kijelölt útvonalról, ami miatt a kapitány feltehetően büntetésre számíthat.

A szerencsétlen körülményeket természetesen a vízirendészet vizsgálja, és amennyiben emberi mulasztás történt, nem marad el a szankció sem.

Megfeneklett uszály

A megfeneklett teherhajó sorsa

A pilismaróti hajótemető is rendszeresen borzolja a helyi lakosok kedélyeit, azonban a zátonyra futott teherhajó leginkább érdekes látványosságként vonzza a Duna-partra az érdeklődőket. Elvégre igen ritkán láthatjuk, hogyan „köt ki” hajó a folyó közepén.

Hirdetés

Az teherhajó sorsáról annyit lehet tudni, hogy a hajó valószínűleg még jó ideig vesztegel a Helemba-szigetnél, hiszen a sóderes zátonyról majd csak áradáskor lehet lehozni. A képeken látható, hogy a hajótest igen nagy része, így a fara is szárazföldön van.

A hajóról készült egy légivideó felvétel is, amelyen látható, hogy a hajólapátok is jócskán a sóder felett helyezkednek el. Nézzétek meg a szédületes felvételt, valószínűleg (és persze remélhetőleg) jó ideig nem találkoztok majd hasonlóval.

A Szobi-rév fölött található zátony nyáron főleg a sirályok és a kacsák kedvelt pihenőhelye, olykor pedig kenukkal és kajakokkal kötnek ki rajta a kirándulók, hogy megpihenjenek az evezőtúra közben. Jelenleg nagy részét a zátonyra futott teherhajó veszi birtokba. Ki tudja, mennyi ideig?

Fotó: Tóth Krisztián, Videó: GoPro Special Videos

Megosztás: