Blog

V. ÖKO-Sziget

V. ÖKO-Sziget – Víz Világnapja Szigetmonostoron

A Víz Világnapja alkalmából március 21-22-én az V. ÖKO-Sziget nevű eseményen az általános iskolás gyerekek a víz mellett az energiafelhasználásról, és az energiagazdálkodásról tudhatnak meg többet Szigetmonostoron. A cél, hogy a diákok sokkal jobban odafigyeljenek a saját, és családjuk energiafogyasztására. A kétnapos rendezvénynek a Szigetmonostor Faluház és Klímapark ad otthont.

Szigetmonostor, Víz Világnapja

V. ÖKO-Sziget Szigetmonostoron

A szigetmonostori ÖKO-Sziget programsorozatra hagyományosan 15-20 iskola látogat el évente, nem kevesebb, mint 1000 diákkal és 60-70 kísérővel. A kötött programok korosztályra szabottak, ami azért nagyon fontos, mert így mindegyik korosztályhoz a saját nyelvén szólnak.

A gyerekek játékos formában szerezhetnek tapasztalatokat a környezetre negatív hatást gyakorló jelenségekről, eközben pedig olyan megoldásokkal is találkozhatnak, amelyeket ők maguk is alkalmazni tudnak majd a hétköznapok során.

Víz Világnapja

V. ÖKO-Sziget – Programok

Az 1-2. osztályosok az öko-játszótéren közelebb kerülhetnek a szelektív hulladékgyűjtés kérdéseihez, a 3-4. osztályosok pedig megtudhatják, hogy a lokális vagy a távolról érkező élelmiszerek terhelik-e jobban környezetünket. Emellett egy farmlátogatás alkalmával a lokális élelmiszer előnyeivel ismerkedhetnek meg.

Az 5-6. osztályosok az energia előállításának lehetséges alternatíváival, és energiatakarékos háztartási eszközökkel találkozhatnak, és végül, de nem utolsó sorban a 7-8. osztályosok az öko-lábnyommal foglalkoznak majd. Egy saját „akciótervet” készítenek majd a szakemberek segítségével, amit hazavihetnek, hogy önállóan, vagy a családjukkal együtt megvalósítsák az abban leírtakat.

A felnőttek a klímaváltozás és az energiagazdálkodás témakörében hallgathatnak előadásokat.

Az V. ÖKO-Sziget támogatóiról és részletes programjáról Szigetmonostor honlapján tájékozódhattok bővebben.

V.ÖKO-Sziget Szigetmonostor

Az esemény szervezője Szigetmonostor Község Önkormányzata, az Outdoor Mission Kft. és az Ökológiai Művelődés Alapítvány, állami védnöke Áder János köztársasági elnök, szakmai védnöke Lányi András környezetvédő, az ELTE egyetemi docense. A szabadon látogatható programokat az ÖKO-Sziget szakmai partnerei nyújtják: a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kívánjuk, hogy a több száz általános iskolás gyerek olyan élményeket vigyen haza az eseményről, amivel napról napra mindannyian egy apró lépést tesznek majd a környezettudatos hétköznapok felé. 

Fotó: Kovács Attila

Megosztás: