Blog

Szentendrei Teátrum

Július 5-én startol a Szentendrei Teátrum!

50 év, 50 nyár, számtalan élmény – a Szentendrei Teátrum Magazin köszöntőjében Vasvári Csaba igazgatótól olvashatjuk e mondatot, amelyet még izgalmasabbá tesz az, hogy ebben az évadban 5 bemutatót 5 együttműködő partnerrel valósít meg 5 helyszínen az 50 éves Teátrum.

Szentendrei Teátrum nélkül nem telhet el nyár, hiszen már kora tavasztól várjuk minden évben a színházi előadásokat, zenei koncerteket és gyermekprogramokat. Mutatjuk, hova érdemes idén mindenképpen ellátogatni július 5. és augusztus 11. között!

Teátrum, Szentendre
Fotó: Balázs Gergő

Indul a Szentendrei Teátrum!

Tavaly a programfüzet sarkait behajtogattuk azoknál az oldalaknál, ahol a programok azonnal felkeltették az érdeklődésünket. Idén az online változatot lapoztuk végig, és egy A4-es lapra komplett térképet rajzoltunk az 5 helyszínnel, és a temérdek fantasztikus programmal. A lap jelenleg úgy néz ki, mint egy valóságos térkép, a határidőnaplónkban pedig többször szerepel a „Teátrum” kifejezés, mint a „hétfő”.

Talán mostanára már kitaláltátok, nagy rajongói vagyunk Szentendre kulturális nyári fesztiváljának, annál is inkább, mert évről évre folyamatosan megújuló programkínálattal várja a közönséget. Annyit már elöljáróban elárulhatunk, hogy a Teátrum háziasszonya idén Gubik Petra énekes-színművésznő lesz!

Operagála a Fő téren!

Az egyedülálló színházi együttműködés, a Co-Opera Szentendrén tartja évfordulóját, és együtt ünnepel a Szentendrei Teátrummal, így a jubileumi évad nyitányaként Operagálával köszönti az évfordulót a szentendrei Fő téren.

A gálán olyan neves művészek lépnek fel, mint Balczó Péter, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Pataki Bence vagy éppen Farkasréti Mária. Az este folyamán közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, a rendező Szabó Máté.

A Szentendrei Teátrum várva várt előadásai

A Szentendrei Teátrumot a Dan Gordon: Becéző szavak című darabjának premierje nyitja  Hernádi Judit szereplésével július 5-én a Városháza udvarán, mely még további négy alkalommal lesz megtekinthető. Július 21-én a Karinthy Kabaré című felolvasószínházi esten Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve szerepel majd, míg július 26-án az Amazonok – Három év múlva című darabra válthattok jegyet.

Július 27-én este Mellettünk címmel Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje lesz (Orlai Produkció előadása), az Élet.történetek.hu előadás keretében pedig Lázár Kati és Epres Attila előadását tekinthetitek meg. Augusztus 4-én a Ferenczy Múzeum udvarán a Terike és Irén című produkciót lesz érdemes megnézni, míg A Bilincs a szabadság legyen c. felolvasószínházi előadáson Ónódi Eszter és Trill Zsolt lép majd fel.

Becéző szavak
Fotó: Pénzes Kristóf

FRISS, FRISS, FRISS

A Szentendrei Teátrum 2017-ben indította el FRISS programsorozatát, amellyel a középiskolás és egyetemista diákokat, illetve a fiatal színészeket szeretné elérni. 2019-ben hat produkcióval, három bemutatóval (két ősbemutatóval), egyetemi vizsgaelőadásokkal és frissen bemutatott darabokkal várják a nézőket.

A Szentendrei Teátrum FRISS előadásai között érdemes lesz megtekinteni Nyitrai László és Máthé Zsolt: A hentes lánya című darab ősbemutatóját, melyben Gubik Petra, a Teátrum háziasszonya is szerepel majd, illetve a másik ősbemutató Balázs Ágnes: Petőfi-játék zenés bátorságpróba lesz.

Amellett az Ördöngösök (Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának előadása), a Liliom (A Szentendrei Teátrum, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös bemutatója), a Vízkereszt, de amúgy mindegy (a Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház produkciója), és a Széttépve című koncertszínházat is nagyon várjuk már, utóbbit Szabó Kimmel Tamással.

Petőfi-játék, Szentendrei Teátrum
Fotó: Ridzi Gábor

A Szentendrei Teátrum koncertjei

A színházi előadások mellett természetesen különleges koncertek is tarkítják a rendezvénysorozat programjait.

Augusztus 10.-én a Ferenczy Múzeum udvarán meghallgathatjátok Újratervezés címmel Szinetár Dóra lemezbemutató koncertjét, miközben a színésznő elkalauzolja a nézőket a gyermekkorától egészen az anyaság megélésének csodájáig.

A Dunaparti Művelődési Ház udvarán július 6-án szombaton érdemes lesz meghallgatni a Borbély Műhely & Dresch Mihály koncertjét, július 13-án pedig fellép majd a Pádár Alexandra-Aranyosi Norbert Duó. Július 27-én a Gébert-Ulbert Project ft. Ferenczy András zenekar koncertje teszi izgalmassá a szombat estét, augusztus 3-án pedig az Oláh Szabolcs Quintet lép majd fel. Kíváncsiak vagytok a vígszínházi fiúzenekar koncertjére? A GRUND szintén augusztus 3-án lép majd fel.  

Augusztus 11-én, a Szentendrei Teátrumot a Söndörgő Nyolc8Nyolc című lemezének bemutató koncertje zárja majd.

Söndörgő

Gyermekprogramok a legkisebbeknek

Gondoskodjatok róla, hogy a csemeték számára is élmény legyen a Teátrum, hogy mihamarabb megismerjék és megszeressék azokat a kulturális programokat, amelyek az ő nyelvükön szólnak hozzájuk.

2019-ben a Dunaparti Művelődési Ház udvarán A sündisznó (Nyáry Bábszínház), Szász Ilona: A holdkirály palotája (Aranyszamár Színház), és A malacon nyert királylány (Majorka Színház) című előadás várja őket, illetve meghallgathatják az Apacuka Zenekar koncertjét is.

Helyszínek, és fontos információk

Az előadások és a koncertek 5 helyszínen zajlanak majd. A Városháza udvarán, a Ferenczy Múzeum udvarán, a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, a Fő téren és a Barlangban.

A 2019-es Programfüzetet megtaláljátok a Szentendrei Teátrum honlapján, a jegyvásárlással kapcsolatban pedig szintén érdemes lesz ellátogatni az oldalra, ahol részletes információt kaphattok a jegyfoglalásról, és az esőnapokról is, emellett nyomon követhetitek a rendezvény Facebook oldalát is.

Fontos! Ha tehetitek, gyertek Szentendrére tömegközlekedéssel, így ugyanis nem kell vadászni a parkolóhelyekre, ráadásul minden programra odaértek a HÉV- és a buszjáratokkal!

Szentendrei Teátrum 2019
Fotó: Gordon Eszter

Reméljük, hogy ti is kedvet kaptatok a Szentendrei Teátrum programjaihoz. Sőt, írásunk végére talán már előttetek is fekszik egy telis-tele rajzolt papírlap a kedvenc előadásaitokkal. Találkozzunk Július 5. és augusztus 11. között Szentendrén, szerezzünk együtt életre szóló élményeket.

Borítókép: Deim Balázs

Témába vág

Őrületes élmény volt az idei Pestisűző Fesztivál! A 2019-es Pestisűző Fesztivál nem okozott számunkra csalódást, annál is inkább, mert pontosan ezt a színes, vidám, fergeteges pörgést vártuk a szente...
Hétvégén startol az első fergeteges Ipoly Feszt! 3 nap, 7 helyszín, 100 program. Komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok, vizes élmények, vonatozás és megannyi színes esemény vár az Ipol...
Online jegyvásárlás a szentendrei HÉV járataira Bár egyelőre csak próbaverzió működik, és az is csak egy vonalon, de ha sikeres lesz a teszt, akkor több vonalon is igénybe lehet majd venni a szente...
Hangadó nyár esti koncertek – Készülj Horány! Természetesen idén nyáron is folytatódnak a Hangadó nyár esti koncertek Horányban! A tavalyi év sikerén felbuzdulva a szervezők 2019-ben is hangulato...
Indul a Szentendrei Pestisűző Fesztivál – 2019 Gondoltátok volna, hogy napokon belül ismét kitárja a látogatók előtt kapuit a második Szentendrei Pestisűző Fesztivál? Bennünk nagyon élénken él még...
Elkezdődik a zebegényi strand fejlesztése is! Februárban bejárta az országot a hír, miszerint 1 milliárd forintos strandfejlesztés előtt áll a Dunakanyar. A tervekben Esztergom, Visegrád, Kisoros...
Indul a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben A Pünkösdi Örökség Ünnep két napon át színpadi produkciókkal, zenés és táncos programokkal, kulináris élményekkel és kézműves bemutatókkal vár bennet...
7+1 hangulatos fesztivál júniusban! Nem telhet el nyár fesztivál nélkül, ráadásul a térség csak úgy bővelkedik izgalmasnál izgalmasabb koncertekben, és formabontó fesztiválokban. Elő a ...
Ne feledjétek! Június 1-jén Kittenberger Kálmán Nap! Hamarosan megnyitja kapuit a nagymarosi Kittenberger Kálmán Nap, amely 2019. június 1-jén izgalmas és rendhagyó programokkal vár benneteket a vadásza...
Visegrádi Gasztrofesztivál – Helyi ízek pazar köntösben Régen tudjuk már, hogy Visegrád nem csak a történelmi és természeti kincsei miatt szédületesen jó úti cél, hanem éttermei, büféi és kávézói miatt is,...