Blog

Szentendrei Teátrum

Július 5-én startol a Szentendrei Teátrum!

50 év, 50 nyár, számtalan élmény – a Szentendrei Teátrum Magazin köszöntőjében Vasvári Csaba igazgatótól olvashatjuk e mondatot, amelyet még izgalmasabbá tesz az, hogy ebben az évadban 5 bemutatót 5 együttműködő partnerrel valósít meg 5 helyszínen az 50 éves Teátrum.

Szentendrei Teátrum nélkül nem telhet el nyár, hiszen már kora tavasztól várjuk minden évben a színházi előadásokat, zenei koncerteket és gyermekprogramokat. Mutatjuk, hova érdemes idén mindenképpen ellátogatni július 5. és augusztus 11. között!

Teátrum, Szentendre
Fotó: Balázs Gergő

Indul a Szentendrei Teátrum!

Tavaly a programfüzet sarkait behajtogattuk azoknál az oldalaknál, ahol a programok azonnal felkeltették az érdeklődésünket. Idén az online változatot lapoztuk végig, és egy A4-es lapra komplett térképet rajzoltunk az 5 helyszínnel, és a temérdek fantasztikus programmal. A lap jelenleg úgy néz ki, mint egy valóságos térkép, a határidőnaplónkban pedig többször szerepel a „Teátrum” kifejezés, mint a „hétfő”.

Talán mostanára már kitaláltátok, nagy rajongói vagyunk Szentendre kulturális nyári fesztiváljának, annál is inkább, mert évről évre folyamatosan megújuló programkínálattal várja a közönséget. Annyit már elöljáróban elárulhatunk, hogy a Teátrum háziasszonya idén Gubik Petra énekes-színművésznő lesz!

Operagála a Fő téren!

Az egyedülálló színházi együttműködés, a Co-Opera Szentendrén tartja évfordulóját, és együtt ünnepel a Szentendrei Teátrummal, így a jubileumi évad nyitányaként Operagálával köszönti az évfordulót a szentendrei Fő téren.

A gálán olyan neves művészek lépnek fel, mint Balczó Péter, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Pataki Bence vagy éppen Farkasréti Mária. Az este folyamán közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, a rendező Szabó Máté.

A Szentendrei Teátrum várva várt előadásai

A Szentendrei Teátrumot a Dan Gordon: Becéző szavak című darabjának premierje nyitja  Hernádi Judit szereplésével július 5-én a Városháza udvarán, mely még további négy alkalommal lesz megtekinthető. Július 21-én a Karinthy Kabaré című felolvasószínházi esten Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve szerepel majd, míg július 26-án az Amazonok – Három év múlva című darabra válthattok jegyet.

Július 27-én este Mellettünk címmel Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje lesz (Orlai Produkció előadása), az Élet.történetek.hu előadás keretében pedig Lázár Kati és Epres Attila előadását tekinthetitek meg. Augusztus 4-én a Ferenczy Múzeum udvarán a Terike és Irén című produkciót lesz érdemes megnézni, míg A Bilincs a szabadság legyen c. felolvasószínházi előadáson Ónódi Eszter és Trill Zsolt lép majd fel.

Becéző szavak
Fotó: Pénzes Kristóf

FRISS, FRISS, FRISS

A Szentendrei Teátrum 2017-ben indította el FRISS programsorozatát, amellyel a középiskolás és egyetemista diákokat, illetve a fiatal színészeket szeretné elérni. 2019-ben hat produkcióval, három bemutatóval (két ősbemutatóval), egyetemi vizsgaelőadásokkal és frissen bemutatott darabokkal várják a nézőket.

A Szentendrei Teátrum FRISS előadásai között érdemes lesz megtekinteni Nyitrai László és Máthé Zsolt: A hentes lánya című darab ősbemutatóját, melyben Gubik Petra, a Teátrum háziasszonya is szerepel majd, illetve a másik ősbemutató Balázs Ágnes: Petőfi-játék zenés bátorságpróba lesz.

Amellett az Ördöngösök (Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának előadása), a Liliom (A Szentendrei Teátrum, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös bemutatója), a Vízkereszt, de amúgy mindegy (a Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház produkciója), és a Széttépve című koncertszínházat is nagyon várjuk már, utóbbit Szabó Kimmel Tamással.

Petőfi-játék, Szentendrei Teátrum
Fotó: Ridzi Gábor

A Szentendrei Teátrum koncertjei

A színházi előadások mellett természetesen különleges koncertek is tarkítják a rendezvénysorozat programjait.

Augusztus 10.-én a Ferenczy Múzeum udvarán meghallgathatjátok Újratervezés címmel Szinetár Dóra lemezbemutató koncertjét, miközben a színésznő elkalauzolja a nézőket a gyermekkorától egészen az anyaság megélésének csodájáig.

A Dunaparti Művelődési Ház udvarán július 6-án szombaton érdemes lesz meghallgatni a Borbély Műhely & Dresch Mihály koncertjét, július 13-án pedig fellép majd a Pádár Alexandra-Aranyosi Norbert Duó. Július 27-én a Gébert-Ulbert Project ft. Ferenczy András zenekar koncertje teszi izgalmassá a szombat estét, augusztus 3-án pedig az Oláh Szabolcs Quintet lép majd fel. Kíváncsiak vagytok a vígszínházi fiúzenekar koncertjére? A GRUND szintén augusztus 3-án lép majd fel.  

Augusztus 11-én, a Szentendrei Teátrumot a Söndörgő Nyolc8Nyolc című lemezének bemutató koncertje zárja majd.

Söndörgő

Gyermekprogramok a legkisebbeknek

Gondoskodjatok róla, hogy a csemeték számára is élmény legyen a Teátrum, hogy mihamarabb megismerjék és megszeressék azokat a kulturális programokat, amelyek az ő nyelvükön szólnak hozzájuk.

2019-ben a Dunaparti Művelődési Ház udvarán A sündisznó (Nyáry Bábszínház), Szász Ilona: A holdkirály palotája (Aranyszamár Színház), és A malacon nyert királylány (Majorka Színház) című előadás várja őket, illetve meghallgathatják az Apacuka Zenekar koncertjét is.

Helyszínek, és fontos információk

Az előadások és a koncertek 5 helyszínen zajlanak majd. A Városháza udvarán, a Ferenczy Múzeum udvarán, a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, a Fő téren és a Barlangban.

A 2019-es Programfüzetet megtaláljátok a Szentendrei Teátrum honlapján, a jegyvásárlással kapcsolatban pedig szintén érdemes lesz ellátogatni az oldalra, ahol részletes információt kaphattok a jegyfoglalásról, és az esőnapokról is, emellett nyomon követhetitek a rendezvény Facebook oldalát is.

Fontos! Ha tehetitek, gyertek Szentendrére tömegközlekedéssel, így ugyanis nem kell vadászni a parkolóhelyekre, ráadásul minden programra odaértek a HÉV- és a buszjáratokkal!

Szentendrei Teátrum 2019
Fotó: Gordon Eszter

Reméljük, hogy ti is kedvet kaptatok a Szentendrei Teátrum programjaihoz. Sőt, írásunk végére talán már előttetek is fekszik egy telis-tele rajzolt papírlap a kedvenc előadásaitokkal. Találkozzunk Július 5. és augusztus 11. között Szentendrén, szerezzünk együtt életre szóló élményeket.

Borítókép: Deim Balázs

Témába vág

Augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban! Az augusztusi hosszú hétvégén az első világháború alatti és utáni mindennapokat mutatja be a szentendrei Skanzen, Fronton innen, fronton túl címmel. ...
Nagyot szólt idén az 50. Szentendrei Teátrum! Június elején úgy gondoltuk, hogy nem telhet el nyár Szentendrei Teátrum nélkül. És milyen jól gondoltuk! A szentendrei fesztiválok egyébként is nagy...
JÖN, JÖN, JÖN! – 11. Monostori lecsófőző verseny Hamarosan megint csatasorba állíthatjátok a legfényesebb és legízesebb paprikákat és paradicsomokat, ugyanis idén is lesz Monostori lecsófőző verseny...
Ilyen szép lett a felújított verőcei szabadstrand! A Dunakanyar strandjainak felújítása már javában zajlik, sőt, van olyan strand, amelyet már birtokba vehettek a fürdőzők. A felújított verőcei szabad...
TOP13 augusztusi program a Dunakanyarban Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanánk, hogy van olyan elképesztően jó augusztusi program a tarsolyunkban, amire biztosan felkapjátok a fejeteket? Na ...
Sikeresen zárult a háromnapos Kékevező Fesztivál! A korábbi évektől eltérően a Kékevező Fesztivál 2019-ben három napon keresztül várta az érdeklődőket Horányba. A fesztivál nem csak a helyi lakosok é...
Így alakulnak a strandfejlesztések a Dunakanyarban! Ahogyan korábban arról tájékoztattunk benneteket, a 2018-ban elindított strandfejlesztési program második ütemében a Dunakanyar strandjai 1...
Szentendrei Ister Napok – Népzenei fesztivál! A Dunakanyar legnépszerűbb népzenére épülő fesztiválja kétségkívül a Duna ünnepe, amely a Szentendrei Ister Napok nevet viseli. 2019. július 20-21-én...
Kitárja kapuit a XXVII Váci Világi Vigalom! Ismét eltelt egy év, és a nyári meleggel megérkezik természetesen a XXVII Váci Világi Vigalom is, amely annyira népszerű Vácon, hogy sokan még a szab...
Új hullámokon jön a Kékevező Fesztivál 2019 Miért beszélünk új hullámokról? A Kékevező Fesztivál 2019-ben teljesen megújul! Változatos programokkal, kulináris és vízparti élményekkel immár háro...