Blog

Szent István Napok

Szent István Napok Horányban – Hozd a bográcsod!

A szigetmonostori Szent István Napok utcazenével, szabadtéri koncertekkel és gyermekprogramokkal vár benneteket, valamint harcolhattok A legjobb szigetmonostori lecsó címért is. Indul a lecsófőző verseny, ne hagyjátok ki Horány legillatosabb fesztiválját!Egy halom paprika és paradicsom, egy kis hagyma, és egy jól megtermett bogrács. Azt gondolnánk, hogy csupán ennyi kell ahhoz, hogy az év lecsóját megfőzzük, de a horányi Szent István Napok lecsófőző versenyén ennél egy picivel többet várnak tőlünk. Itt bizony szükség lesz rá, hogy a szívünket-lelkünket is hozzáadjuk a féltve őrizgetett családi recepthez, mert ezek az elszánt versenyzők már tavaly sem tréfáltak. Szívesen megmutatnátok, mitől igazán jó egy lecsó? Mutatjuk a nevezés részleteit!

Horányi lecsófesztivál

10. Monostori lecsófőző verseny

Mivel a zsűrizés során figyelembe veszik az ízharmóniát, a színeket és az illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezettséget és ízhatást, és az esztétikus tálalást is, ezért alaposan fel kell kötnötök a gatyátokat, bár a helyzet nem reménytelen.

Fontos tudnotok, hogy nevezési díj nincs, és tulajdonképpen az is teljesen rátok van bízva, hogy hány fős csapattal indulok a megmérettetésen. Nevezni a helyszínen lehet, a rendezők főzőhelyet és tüzelőanyagot is biztosítanak számotokra. Mivel nincs semmilyen megkötés a lecsó hozzávalóit illetően, ezért – ahogyan mondani szokták – még a kertkapu kilincsét is belefőzhetitek, ha éppen az rejtőzik a titkos recept utolsó sorában.

Tavaly kóstoltunk cukkinis, padlizsános, tojásos és gombás ételeket is, sokan pedig az elkészítési módnál alkalmaztak rafinált megoldásokat, és pitába, vagy tésztabatyuba töltötték a lecsót. Megsúgjuk, hogy a köretekkel is érdemes variálni, mert a rizsen és a tarhonyán kívül igen izgalmas ötletek születtek előző évben.

Hirdetés

Ami fontos még: a verseny augusztus 18.-án, szombaton 11.00 órakor kezdődik, és bőven lesz időtök a főzésre, ugyanis a kóstolás 14:00 órakor lesz, a díjátadó ceremóniára pedig 15.00 órakor kerül sor.  A helyszín pedig természetesen ismét a horányi Piac tér lesz.

13. Szent István Napok programjai

A rendezvény a lecsófőzésen kívül is bőven tartogat számunkra meglepetéseket, ezért érdemes arra készülni, hogy Horányban töltitek az egész napot.

Reggel 9 órakor megnyitja kapuit a kézművesek vására, ahol minden évben igazán minőségi, igényes, kézzel készült termékekre csaphattok le. Lesz rodeó bika verseny is, ami igazi kuriózumnak számít az eseményen. Megmérettethetitek magatokat férfi, nő és gyermek kategóriában az értékes díjakért! Lesz sakk-szimultán is, Jeszenszky József mesterjelölttel, ezért ha úgy gondoljátok, hogy verhetetlenek vagytok sakkban, feltétlenül keressétek fel őt, hogy bebizonyosodjon, mennyire vagytok tehetségesek ebben a sportban!

A Szent István Napok koncertjei

Természetesen a nap folyamán számos koncertet hallgathattok meg a Piac téren felállított színpadnál. Köztük Csoóri Julianna és a Kerek zenekar népzenei műsorát, a Zrínyi Pop Duo swing és django-jazz dallamait, a Dynamite Dudes rockabilly utcazenéjét, a Rednek Roadkill country-rock koncertjét, valamint Farkasházy Réka és a Tintanyúl koncertjét. Az esti utcabálhoz az Online bulizenekar szolgáltatja a talpalávalót.

Ahogyan már megszokhattátok, jobbnál jobb ételekkel és italokkal vár benneteket Horány. Sőt, ha minden igaz, idén már olyan lecsó is készül, amiből a helyszínen vásárolni is lehet! A rendezvény programját Szigetmonostor honlapján és az esemény Facebook oldalán is megtaláljátok, mindenképpen kukkantsátok meg!Kellemes szórakozást kívánunk nektek! Reméljük, hogy legalább olyan hangulatosak lesznek az idei Szent István Napok is, mint tavaly voltak, mert akkor bizony legszívesebben végigkóstoltuk volna az összes lecsót, miközben a színpad előtt a zsűrizéshez sorakoztak!

Megosztás: