Blog

Szent István ezüst dénárja

Szent István ezüst dénárja került elő a sekély Dunából

Hosszú hetek óta olyan sekély a Duna vize, hogy időről időre felbecsülhetetlen értékű leletek kerülnek elő a korábban vízzel borított területekről. A Vízügyi Igazgatóság esztergomi gátőre, Dávid Balázs egy több száz éves nyílhegyre bukkant, majd ezt követően került elő Szent István ezüst dénárja a Helemba-szigeten. A pénzt egykor Esztergomban verték, ez volt az ország első pénzeinek egyike.

Hirdetés

Szent István ezüst dénárja

A Vízügyi Igazgatóság október közepén gázlók felmérését végezte a Helemba-szigeten. Ekkor Dávid Balázs gátőr egy nyílhegyet vett észre a füvön, amit azonnal le is fényképezett. Nem sokkal később megcsillant a közelben egy ezüst érme, amelyen különleges jelek és írások voltak, valamint a „REX” felirat.

A gátőr bevitte a leleteket az esztergomi Duna Múzeumba, ahonnan a Balassa Múzeumba irányították. A múzeum munkatársai megerősítették, hogy a nyílhegy egy 13-14. századi darab, az érme pedig egy STEPHANUS REX, azaz Szent István ezüst dénárja.

A Helemba-szigeten végzett korábbi ásatásokon őskori földházak, középkori emlékek, egy Árpád-kori templom és a körülötte elterülő temető, valamint egy érseki nyaraló alapjai kerültek elő. A sziget igen gazdag régészeti lelőhelyekben. Ahogyan az egész Dunakanyar.

Helemba-sziget

Helemba-sziget

Régészeti leletek a Dunakanyarban

Szent István ezüst dénárja mellett más értékes régészeti leleteket is találtak a Dunakanyarban, ezért a régészek jelenleg is a kiszáradt Duna-medret kutatják. Az alacsony vízszint miatt a kiszáradt homokpadok és zátonyok szinte kizöldelltek, az esztergomi Mária Valéria híd melletti hajókikötőnél pedig már nyáron is hatalmas zátony bukkant ki a vízből.A zátonyról drónvideó is készült, amelyet megtekinthettek IDE kattintva.

Az elmúlt időszakban olyan érdekes leletekre bukkantak a Duna medrében a Dunakanyar lakói, amelyek nemcsak a civileket lepték meg, de a környék múzeumainak szakembereit is. A nyár végén például Esztergomnál egy török kori pipa került elő az iszapból. Urnatöredékeket, faragott márvány és kerámiadarabokat is találtak. Nagyon izgalmasan hangzik, ugye?

A Balassa Múzeum ezek alapján a következőkre kéri a Duna-parton sétáló kincskeresőket:

„Ha különleges, régészetileg vagy történetileg értékes leletre bukkannának, kérjük küldjenek egy fotót a leletről és a lelőhelyről, vagy elérnek bennünket telefonon is a 0633/500 175-ös telefonszámon. Emellett minden hétköznap 08:00-16:00 közt személyesen is a rendelkezésükre állunk. Vigyázzunk együtt értékeinkre! Ne hagyjuk elkallódni csodás emlékeinket! Köszönettel, az MNM Balassa Bálint Múzeuma munkatársai.”

Németh László csempe-vagy mozaikdarabot talált a Duna medrében

Bármennyire is izgalmas a Duna-mederben folytatott kincskeresés (mert kétségtelenül az!), a katasztrófavédelem szakemberei arra kérik a lakosságot, hogy óvatosan járjon el közben. A Dunakanyar ugyanis számos második világháborús robbanótestet rejthet, melyek hatástalanítása egyértelműen a tűzszerészek feladata.Ha pedig olyan izgalmas régészeti leletre bukkantok, mint Dávid Balázs, az örökségvédelmi törvény alapján értesítsétek az illetékes múzeum munkatársait. Ugye, milyen izgalmas kihívásokat és híreket tartogat számunkra napról napra a térség?

Forrás és borítókép: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megosztás: