Blog

Vác, Richter Egészségváros

Május 4-én Vácra érkezik a Richter Egészségváros!

Egészség ezreknek, milliók a kórháznak! Egy napra Richter Egészségváros lesz Vác főtere. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvényén a Március 15. téren szombaton reggel 9:00-től délután 17:00-ig egy helyen, egyszerre több fontos szűrésen is ingyenesen részt vehetnek az eseményre kilátogatók.

Ráadásul aktivitásukkal a helyi kórházért is tesznek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont jár. Az összegyűlt adományösszegből lélegeztető gép beszerzését tervezi a Jávorszky Ödön Kórház.

Richter Egészségváros

Richter Egészségváros Vác főterén

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvártól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem.

Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

„A Richter Egészségváros családias közegben végzett szűrővizsgálatai egyszerűek, gyorsak, biztonságosak, nem okoznak kellemetlenséget vagy fájdalmat a páciensnek, és nem utolsó sorban mindenki számára ingyenesek. Kórházvezetőként örülök és nagyon köszönöm, hogy a váci kórház küldetésével összhangban, aktív szereplői és résztvevői lehetünk a rendezvénynek. Célunk, hogy a gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre is.” – hangsúlyozta Dr. Urbán Edina, a Jávorszky Ödön Kórház főigazgató főorvosa. „Hiszek a közösség erejében, a lakosság aktivitásában. Bízom benne, hogy a váci Richter Egészségvárosra is sokan eljönnek, és élnek azzal a lehetőséggel, hogy tehetnek a kórházukért és annak eszközparkjáért.” – tette hozzá.

Váci Egészségváros

Richter Egészségváros Program

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 68 városban mintegy 170 ezren vettek részt. A program mottója: “Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”.

Az esemény helyszínén több mint 30 sátorban várják az egészségükért tenni vágyókat többek között olyan szűrővizsgálatokkal, mint prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, érszűkület-vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés vagy éppen szív- és érrendszeri kockázatfelmérés.

Továbbá fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészi témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

Richter Egészségváros programok

„Együttműködés a helyi kórházért”

„A Richter Egészségváros nagy előnye, hogy egy napon, egyszerre számos szűrővizsgálaton részt lehet venni, ráadásul a lakóhelyhez közel és ingyenesen. A szűrésekre való jelentkezés nincs regisztrációhoz kötve, nincs várólista, előzetes utánajárás. Akinek az eredményei figyelmeztető értéket mutatnak, azonnali tanácsadásban részesülnek, és megtudhatják, hol szükséges változtatni, milyen további lépésekre van szükség az egészségük minél további megőrzése érdekében.” – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs csoportvezetője. „A program pozitívumaként még feltétlenül kiemelendő, hogy a városokban az együttműködés a helyi kórház szakembereivel valósul meg, így a lakosok a vizsgálatok során, a tanácsadásokon folytatott személyes beszélgetésekben, az előadások által megismerhetik az intézmények szakembereit is” – tette hozzá.

Vác

A Richter Egészségváros keretében elérhető valamennyi vizsgálat és tanácsadás ingyenes, sőt a részvételért adománypont is jár. Minden egyes aktivitás 300 forintot ér. Az összegyűlő összeg a nap végén hozzáadódik a Richter Gedeon Nyrt. által a Jávorszky Ödön Kórház számára felajánlott 2 millió forintos alapadományhoz.

Változatos programok, tartalmas időtöltés

A változatos programok tartalmas időtöltést ígérnek. Sokakat érintő témájú előadások hallhatók Szily Nóra közismert pszichológus, Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, és Jaksity Kata közéleti személyiség által.

Béres Alexandra fitnesz világbajnok táplálkozási és testmozgás tanácsokat ad a mindennapokra. Közös tornaórát tart Katus Attila aerobik világbajnok. A program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, akivel személyesen is találkozhatnak a váciak.

Vác, Március 15. tér - váci főtér

A családok számára bábszínház, gyermeksarok, zenei- és táncprodukciók teszik teljessé a napot: a Silverstar Művészképző Iskola és Társulat, a Váczi Néptáncegyüttes, a Miami Tánciskola és sztárvendégként színpadra lép Bereczki Zoltán. Az esemény házigazdája Abaházi Csaba lesz.

„A váciak számára rendkívül fontos, hogy segíthessenek a közösségnek. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy Vácra újra ellátogat a Richter Egészségváros! Ez a rendezvény nemcsak pluszt ad a helyieknek, de a közösséget és a helyi kórházat támogató koncepciója miatt biztosan sikeres lesz a váciak körében.” – fogalmazott Fördős Attila, Vác Város polgármestere.

A nap programja Vác Város és a Jávorszky Ödön Kórház szervezésében egy közös Egészségsétával indul reggel 9 órakor Bécsi kapu elől a Váci Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében. A sétához bárki csatlakozhat, aki az egészségtudatosság ügyét fontosnak tartja és tevőlegesen tesz is érte.

Az Egészségsétával a rendezvényre érkezők dupla részvételi adományponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához.

A részletes program Vác város honlapján olvasható.

Megosztás: