Blog

Mocsári béka

Lenyűgözően érdekesek a 2017-es év fajai!

Hazánkban minden évben megválasztják az év fáját, az év emlősét, az év gombáját, az év vadvirágát, az év halát, az év rovarát, az év madarát és az év kétéltűjét. Kíváncsiak vagytok, melyek lettek idén az év fajai? Máris mutatjuk!

Néhány nappal ezelőtt egy nagyon aranyos hírre lettünk figyelmesek, egy védett mezei hörcsöggel kapcsolatban.  A németországi Euerbach településnél leállították egy kerülőút és egy körforgalom építését, mert ez a bizonyos hörcsög – ami védett állat – ezt az építkezési területet választotta ki téli alvásához. Ennek a kisállatnak már az áthelyezése is büntetőjogi következményeket von maga után (csak külön engedéllyel lehetséges), és teljesen tilos végrehajtani a téli álom idején, ezért csak jövő év áprilisában vagy májusában lehet majd folytatni az építkezést.

Hirdetés

A Dunakanyar területén is számos védett faj él. A zöldes-barnás páncélú mocsári teknős akár 40 cm-re is megnő, ez Magyarország egyetlen őshonos teknőse. A téli hideg hónapokat az iszapba fúródva vészeli át. Ha a Cincér magazint lapozgatjátok, megtalálhatjátok benne a 2017-es év fajainak a listáját. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és mivel a mezei hörcsöghöz hasonló szőrmók is szerepel köztük, kezdjük talán vele. Tartsatok velünk!

Az év emlőse: a MOGYORÓS PELE (Muscardinus avellanarius)

Az állat hossza 6–8 cm, hasonló méretű farkát sűrű szőr fedi. Nagy fekete szeme éjszakai életmódra utal. Ez az apró emlős nemcsak téli álmot alszik, hanem a nyári hőség ellen is alvással védekezik, nyári álomba merül. Kétféle fészke van: a 15 cm átmérőjű nyári fialófészek faüregekben található, a földön vagy a föld alatt lévő téli fészekben október végétől áprilisig alussza mély téli álmát. Eszmei értéke 50 000 Ft

Az év fája: a VADALMA (Malus sylvestris)

Már évezredek óta fogyasztják savanyú, kicsi termését. Sokféle nemesített almafajtának az őse. Szinte egész Európában megtalálható.

Az év gombája: a VILÁGÍTÓ TÖLCSÉRGOMBA (Omphalotus olearius)

Ez a feltűnő, tölcséres, rókavörös árnyalatú mérgező gomba a fatönkök tövén, tuskóján csoportosan nő. Könnyű összetéveszteni az ehető sárga rókagombával. Párás, meleg éjszakákon a tuskók felszínére növő fonalak fel-felvillanó kékes fénnyel világítanak – innen kapta nevét is.

Tölcsérgomba

Az év vadvirága: a HÓVIRÁG (Galanthus nivalis)

A hóvirágok 20 fajából Magyarországon néggyel találkozhatunk természetes körülmények között. Hazánkban a kikeleti hóvirág őshonos, de megtalálható a pompás hóvirág, a redőslevelű hóvirág és a levantei hóvirág is. Ahogy a neve is mutatja, még a havat is képes leküzdeni, a hórétegen át utat törve virágot bont és megörvendezteti látványával a kikeletre várókat. Védetté nyilvánítását a hagymák nagyüzemi kitermelése tette szükségessé. Eszmei értéke 10 000 Ft.

Az év hala: a HARCSA (Silurus glanis)

Földünk legnagyobb testű édesvízi halfaja a harcsa. Jellegzetes bajuszszálairól viszonylag könnyen felismerhető. Kisebb folyókban, folyamokban és állóvizekben is előfordulhat. Általában éjszaka vadászik, férgek, puhatestűek, rákok és halak mellett akár a vízre szálló madarakat is zsákmányul ejtheti.

Az év rovara: a NAGY SZARVASBOGÁR (Lucanus cervus)

Európa legnagyobb termetű bogara, akár a 8 centimétert is eléri. A kifejlett bogarak rövid életűek, lárváik fejlődése azonban 5 évig is eltarthat a korhadó fagyökerek között, ahol kezdetben avarral, később pedig korhadó fával táplálkoznak. A nagy szarvasbogarat élőhelyeinek fogyatkozása veszélyezteti. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Az év fajai - 2017Az év madara: a TENGELIC (Carduelis carduelis)

Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk, szinte kizárólag csapatosan látni. A hideg idő beálltával gyakran találkozhatunk vele a madáretetőkön. Régebben dekoratív külseje miatt kalitkamadárnak tartották, de már régóta védett faj. Eszmei értéke 25 000 Ft

Az év kétéltűje: a MOCSÁRI BÉKA (Rana arvalis)

Ennek a kétéltűnek legismertebb tulajdonsága, hogy a nászruhás hím teste kék színűvé válik. Népnyelven ezért kék békának is nevezik. Ez a jelenség március végén, április elején néhány hétig figyelhető meg. Nászidőszakon kívül viszonylag nehezen különböztethető meg a többi, ún. barna békától. Lápokat és mocsarakat kedvelő faj, hasonlóan a többi kétéltűhöz. Természetvédelmi oltalom alatt áll. Eszmei értéke 50 000 Ft.

Amennyiben bővebben szeretnétek tájékozódni a hazánkban élő védett és fokozottan védett fajokról, azt a Magyar Állami Természetvédelem hivatalos honlapján tehetitek meg!

forrás: Cincér magazin, fotó: google

Megosztás: