Blog

Közösségi faültetés a Pomázi Parkerdőben

Közösségi faültetés a Pomázi Parkerdőben

Pomázon zajlik az ország egyik legnagyobb szabású parkerdő-telepítése: a Pilisi Parkerdő két év alatt több mint százhúszezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdőhöz vezető út egyik első lépéseként tegnap egy közösségi faültetésen erdészek, pomázi óvodások és iskolások együtt ültettek sok száz csemetét a helyi közösség vezetőivel és tagjaival.

Közösségi faültetés a Pomázi Parkerdőben
Fotó: Vajda Bertalan, Pilisi Parkerdő
Közösségi faültetés a Pomázi Parkerdőben
Fotó: Vajda Bertalan, Pilisi Parkerdő

A tizenkét hektáros területen korábban egy gazdasági célú, egykorú, elöregedett, leromlott nemesnyár faültetvény volt. „Én együtt nőttem fel ezekkel a fákkal, és amikor először hallottam, hogy ezeket a fákat ki kell vágni – emlékezett vissza Leidinger István, Pomáz polgármestere, aki szintén részt vett az ültetésen –, akkor a szívemhez kaptam, hogy ki kell vágni a barátaimat. De a szakemberekre kellett hallgatnunk, akik elmondták, hogy miért szükséges megújítanunk a területet.

Hirdetés

Az önkormányzattal szorosan együttműködve határoztuk el – tette hozzá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója –, hogy a faültetvény megújítása során annak helyén őshonos lombos fafajokból ökológiailag értékes, hosszú távon évtizedekig, évszázadokig fennmaradó elegyes erdőt hozunk létre az itt élő lakosok örömére.

Közösségi faültetés a Pomázi Parkerdőben
Fotó: Vajda Bertalan, Pilisi Parkerdő

Az ültetésre a helyi közösség vezetői és tagjai mellett eljöttek a pomázi óvodákat és iskolákat képviselő gyermekcsoportok is, akik pedagógusaik és az erdészek segítségével lelkesen vettek részt az munkában. Így igazi közösségi eseményre került sor, melynek nem titkoltan szemléletformáló szerepe is volt: a részvétellel tudatosítani a Pomázi Parkerdő most elültetett csemetéivel együtt felnövő gyerekekben, hogy az erdő mindannyiunk közös erőfeszítéséből születik meg és marad fenn.

„Most a legnehezebb, a türelem próbatétele vár ránk – mondta Reinitz Gábor gyerekekre szabott „meséjében” –, mert a mi mesénkben sajnos nincs olyan varázsital, amitől a fák egyik napról a másikra az égig szöknek.” De az ország egyik legnagyobb szabású, százhúszezer csemete elültetésével induló parkerdő-telepítésének hosszú folyamata során létrejön a pomázi közösség és az idelátogató turisták turisztikai és rekreációs igényeit kielégítő, ökológiai szempontból is optimálisnak mondható Pomázi Parkerdő – a Visegrádi-hegység festői hegyeivel körülölelt területen.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Képek: Vajda Bertalan, Pilisi Parkerdő

Megosztás: