Image Alt

Blog

Monostori Művésztelep

Hamarosan startol a III. Monostori Művésztelep!

Bizonyára sokatnak ismerősen cseng már a zseniális Monostori Művésztelep névre keresztelt esemény, amelynek 2016-os nyitása óta legfőbb célja a fiatal tehetségek felkarolása, és az olyan hihetetlenül rendhagyó, és még annál is izgalmasabb művészeti ágak támogatása, mint amilyen betonszobrászat is. Ezen a nyáron is megnyitja kapuit a Művésztelep, mutatjuk a részleteket.

Monostori Művésztelep 2018

Monostori Művésztelep

Betonból hidat teremteni

A Monostori Művésztelep névre hallgató alkotófórum idén már harmadik alkalommal, július 16-30. között nyújt lehetőséget fiatal képzőművészeknek a betonnal, mint szobrászati anyaggal való kísérletezésre. A közös alkotás élményén túl a kéthetes esemény célja a művésztelepnek otthont adó, a kultúrára fogékony, befogadó közösséggel bíró Szigetmonostor művészeti életének felpezsdítése is.

Szentendrei Borfeszt
Hirdetés

Monostori Művésztelep ötletét Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila Szigetmonostor Faluház vezetője hívták életre 2016 nyarán. A beton szobrászati felhasználásán alapuló alkotói fórum hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek mondható. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva Szigetmonostor Község Önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók, valamint magánszemélyek felajánlásaival és segítségével valósulhat meg. A befogadó szellemű közösség tagjai ugyanis különösen fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkarolását és az olyan nem mindennapi művészeti ágak támogatását, mint a betonszobrászat.

Monostori MűvésztelepMár az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szüksége és igénye van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre.

2018 júliusában a szentendrei-szigeti településen kilenc művész vetheti bele magát a betonszobrászat sajátos műfaja kínálta lehetőségekbe és kihívásokba. Az alkotók között egyaránt lesznek visszatérők és újoncok, sőt, ez évtől már pályázat útján bekerülő fiatal művészek is kipróbálhatják magukat e területen. A kéthetes alkotófórum idei mottója „Emelj hidat!”, melynek mentén a résztvevők feladata az lesz, hogy alkotásukkal definiálják a művésztelep – és rajta keresztül az alkotók – társadalomban betöltött „híd” szerepét.

Mindezt nagyméretű betonszobrászati alkotások létrehozásával kell majd megvalósítaniuk, amelyek azután Szigetmonostor közterein foglalják el végső helyüket. A szervezők célja ugyanis, hogy a falu különböző pontjain olyan folyamatosan bővülő köztéri kiállítás jöjjön létre, mely új színt hoz a település művészeti életébe.

Ennek első állomásaként a művésztelepnek otthont adó faluházban létesül majd „szoborpark” az eddigi találkozók során született műalkotásokból.

Az érdeklődők azonban már korábban is beleshetnek a kulisszák mögé, amennyiben ellátogatnak a Budapesttől csupán 20 km-re fekvő, páratlan természeti kincseket magában rejtő Szigetmonostorra. Mindez azért lehetséges, mert az Európa egyik legnagyobb, legtisztább vízbázisú településén megrendezésre kerülő művésztelep nyitottságának köszönhetően bárki bepillantást nyerhet az alkotás folyamatába, vagy kérdéseket tehet fel a közreműködő művészeknek.

Monostori Művésztelep

A művésztelep nyílt napjai: július 19., 21., 26., 28.

Cím: 2015 Szigetmonostor, Árpád utca 15.

Bejelentkezés:

Telefon: 06 20 960-9266 (Mádl Janka)

E-mail: monostorimuvesztelep@gmail.com

A szervezők reményei szerint a tavalyi évhez hasonlóan a 2018-as találkozó is egy budapesti tárlattal zárul majd, ahol a születendő szobrok egy része a főváros művészetkedvelő közönsége előtt is bemutatkozhat.

Fotók: Kovács Attila