Blog

Királyréti Erdei Vasút

Így közlekednek 2020-ban a kisvasutak a Börzsönyben

A Börzsönyben közlekedő kisvasutak hatalmas népszerűségnek örvendenek, a vonatozás mellett pedig nagyszerű családi program bejárni a környék kirándulóhelyeit, és látványosságait is. A 2020-as év a kisvasutak számára egyértelműen a felújítás éve, ezért mielőtt útnak indulunk, célszerű megtervezni, merre szeretnénk vonatozni. Mutatjuk a három útvonallal kapcsolatos tudnivalókat!

Hirdetés

Megújul a Királyréti Erdei Vasút útvonala

A Királyréti Erdei Vasút nem közeledik, és várhatóan a 2020-as évben ez nem is fog változni, ugyanis egy hosszantartó felújítási munka vette kezdetét. A kisvasút útvonala 1979/1980-ban kapott nagyobb felújítást utoljára, így időszerű volt egy újabb ráncfelvarrás. A munkálatok során megújul a pálya, új sínek érkeznek, illetve a járművek is felújításra kerülnek a dolgozók és az utasok legnagyobb örömére.

Remek hír, hogy Királyréten van vonatpótló busz is hétvégenként, tehát aki ide szeretne kirándulni, az megteheti, hiszen a terület számos élménnyel és programmal várja a kirándulókat. Ilyen a Csóványosi-kilátó, a Királyréti tanösvény, és természetesen a Hiúz Ház is.

Augusztus 23-ig közlekedik a Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút szintén a Börzsönyben közlekedik, és szintén felújítás alatt áll, ezért kizárólag szombati és vasárnapi napokon közlekedik. Az útvonal a felújítás során kap egy erősebb pályaszerkezetet, de egyelőre nincs teljes lezárás, a 4 km-es útvonalból 2 km-en lehet közlekedni augusztus elejéig. Ezt követően késő ősszel, vagy csak télen lesz ismét használható a vonat.

A legfontosabb természetesen az, hogy egy szép és izgalmas szakasz várja majd a továbbiakban a kisvasutak és a vonatozás iránt érdeklődőket, a kemencei vonal közelében pedig a Nagyvölgy strand is páratlanul hangulatos élményekkel vár nyáron.

Egész szezonban tárt karokkal vár a Szob – Nagybörzsöny Kisvasút

A Szob-Nagybörzsöny Kisvasút jelenleg úgy működik, hogy a márianosztrai szakasz önkormányzati, a nagyirtáspusztai szakasz az Ipolyerdő Zrt., míg az utolsó szakasz a nagybörzsönyi önkormányzat tulajdonában van.

Útközben nincs térerő, tehát anélkül gyönyörködhetünk a természet szépségében, és a szerpentines útvonalban, hogy közben a telefonunkat nyomkodnánk. A Szobról Nagybörzsönybe vezető vasút a Börzsöny legnagyobb egybefüggő vasútja, azonban jelenleg két szakaszban lehet utazni:

  • Szob – Nagyirtáspuszta között
  • Nagyirtáspuszta – Nagybörzsöny között
  • Nagyirtáson át kell szállni!
  • A vonatok CSAK péntek, szombat, vasárnap közlekednek!

Nagyirtáson találunk egy kis épületet is, ahol fel van rajzolva az egész útvonal az emelkedési viszonyaival, hogy milyen tengerszint feletti magasságokról indulunk, hogyan jutunk idáig, és hogyan megyünk vissza. Itt büfét és mosdót is találunk.

Miért jó választás a három börzsönyi kisvasút?

Bár bizonyos útvonalak felújítás alatt állnak a 2020-as szezon egyes részeiben, fontos tudni, hogy a járatok mind gyermek- és kutyabarátok, emellett a szobi (és a felújítás után a királyréti) vonalon kerekesszékes utasok számára is ajánlják a járatokat.

A Börzsöny látványosságai a vonatok menetidejétől függetlenül szabadon látogathatók. Kár lenne kihagyni ezeket a színes programokat, annál is inkább, mert egy utazás a Transzbörzsönyi Vasúttal remekül kiegészíti a családi kikapcsolódást, a baráti kiruccanást és a kutyabarát kirándulásokat.  

Elérhetőségek:

Telefon: +36 20 852 4512
E-mail: csoport.kiralyret@gmail.com

Megosztás: