Blog

Elek, a dömösi gólya

Hazatérhet Isztambulból Elek, a sérült dömösi gólya

Törökországból hozza haza Eleket Márton Vlad András madármentő, miután egy szigeteletlenül hagyott középfeszültségű oszlopon megcsapta az áram. Elek, a sérült dömösi gólya szerencsére már jó kezekben van, és hamarosan ismét biztonságban lesz itthon.

Ismét egy remek példa a közösségi oldalak mindent elsöprő erejére. Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy közösségi összefogásnak köszönhetően megújult a nagymarosi játszótér, most pedig szerencsére újabb remek hírrel szolgálhatunk. Bár a történet szomorúan indult, ma már örülhetünk a ténynek, hogy az állatok és a környezet védelme apró lépésekkel ugyan, de az internet segítségével (is) megvalósítható.

Hirdetés

A Dömösi Madárpark és Vadmadár- mentőközpont alapítványi formában működő madárpark, ami egzotikus madarakat mutat be, és vadmadarak mentésével foglalkozik. Talán ismerős számotokra a hely neve, ugyanis itt nevelkedett Zokni gólya, akit egynapos kora óta Márton Vlad András nevelt, a Fióka és Madármentés vezetője. Zoknit halálos áramütés érte még tavasszal, a hír pedig bejárta az országot.

Eleket szintén kézzel nevelték fel, így tanították meg tücsköt és sáskát fogni még 2015-ben. A szervezet pár nappal ezelőtt kapta a hírt, hogy Eleket, a gyűrűzött gólyát Törökországban találták meg sérülten, ugyanis melegebb égtájra vándorlás közben megcsapta az áram. A dömösi gólya szerencsére nem pusztult el, de segítségre szorul. Mikor egykori gondozójához elért a hír, így reagált a helyzetre.

„Napok óta kering egy gondolat a fejemben. Amióta hír jött Elekről, aki egyike annak az 5 gólyagyerekemnek, akit kézzel neveltem fel, akit a kezemben melengettem, akit tanítottam tücsköt, sáskát fogni, akit sikerrel útjára engedtem, akinek „szüleje” voltam, akiért azóta is szülőként aggódom…, szóval amióta jött a hír, hogy él, de baja esett, azóta tudom, mennem kell érte. Mennem kell, látnom kell, meg kell simogassam, hogy tudja, ott vagyok vele, hogy bármi áron segítek neki. Mert a lelkünk örökre összenőtt” – írta a közösségi oldalán.

Ezen a közösségi oldalon az önzetlen és segítőkész követők egy nap alatt összekalapozták a repülőjegy árát, így Elek rövidesen újra itthon lehet. Egy ilyen történetben már csak egy dolog teheti fel a pontot az „i”-re: még a török madármentő kollégák is segítenek abban, hogy a gólya mielőbb hazakerülhessen.

Ha nyomon szeretnétek követni a dömösi gólyák sorsát, keressétek fel a dömösi madárpark facebook oldalát, itt ugyanis élő közvetítéseket is láthattok a madarakról!

forrás: infoesztergom.hu, fotó: BirdMania (a fenti kép illusztráció)

Megosztás: