Blog

felolvasószínházi előadás

Felolvasószínházi előadás a Szentendrei Teátrumban!

A szentendrei Barlang fergeteges koncertekkel és előadásokkal készül minden alkalommal a közönség számára, ahogyan azt Szentendrétől már megszokhattuk. Idén ősszel két felolvasószínházi előadás teszi még színesebbé a Szentendrei Teátrum kínálatát, jegyek még vásárolhatók, érdemes lecsapná rájuk időben. Nézzük a két előadás részleteit!

Felolvasószínházi előadás Szentendrén!

A Festő égő ház előtt és a Csókol hű Miskád előadásokról Vasvári Csaba színművésszel, a Szentendrei Teátrum igazgatójával beszélgettünk, aki elmondta, hogy mindkét téma izgalmas és kimeríthetetlen, ezért nagy reményekkel várja az érdekes estéket.

A felolvasószínházi előadások fellebbentik a fátylat a magánéleti kapcsolatokról, a Munkácsy életéről szóló darabban kirajzolódik a közönség előtt az a szenvedő ember, aki ott van a képek mögött, ám akiről nem igazán tudjuk, hogy valójában milyen esendő sorsa volt.

Vasvári Csaba külön kiemelte annak fontosságát, hogy mindkét darab előtt bevezető művészettörténeti előadáson vehetünk részt, amely során értékes történetekkel és információkkal ismerteti meg a nagyközönséget Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! alapítója és Krasznai Réka művészettörténész.

Az elmondottak tükrében még izgalmasabbnak ígérkeznek az előadások, melyekről alább mutatunk még több részletet!

felolvasószínházi előadás

Festő égő ház előtt

Anna Margit – Ámos Imre felolvasószínházi előadás

2019. november 7., csütörtök, 19:00–20:30

A történet: 1943 áprilisában a 30 éves Anna Margit férje naplójegyzeteit olvasta. A pesti lakásban hagyott füzet utolsó bejegyzésében a 36 éves Ámos Imre közös párizsi útjukra emlékezett. Mindketten szabad lelkű művészek voltak, s akkor már több mint egy éve nem látták egymást. Egy darabig még jöttek tábori levelezőlapok a munkaszolgálatra hurcolt férfitől, később azonban semmi hír nem érkezett róla. Ámos Imre ekkor egy ukrajnai parasztház padlóján feküdt élet és halál között,  de rengeteg szenvedés után hazajutott a harmadik munkaszolgálatából is, és újra festeni kezdett. Még kétszer vitték el. Barátai és felesége megpróbálták rávenni, hogy próbáljon elmenekülni, búvóhelyet keresni, de ő azt válaszolta: „menjen minden, ahogy a víz folyik.”
Anna Margit barátainál bujkálva élte túl a háborút, apja és családtagjainak többsége koncentrációs táborban végezték. Két éven át várta haza mindennap a férjét, s csak ezután törődött bele a megváltoztathatatlanba. Eldöntötte, hogy úgy lesz méltó Ámos örökségéhez, ha élni és festeni fog.

Anna Margit: Pető Kata
Ámos Imre: Vasvári Csaba
Bevezető előadást tart: Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! alapítója
Író, rendező: Réczei Tamás
 
Belépőjegy: 1900 Ft diák-, nyugdíjas jegy: 950 Ft (igazolvány felmutatásával)

Csókol hű Miskád

Munkácsy Mihály – Cécile Papier felolvasószínházi előadás

2019. október 31., csütörtök, 19:00–20:30

A történet: A 26 éves Munkácsy Mihály 1870-ben Siralomház című képével elnyerte kora legrangosabb tárlata, a párizsi Szalon aranyérmét. Egy csapásra ismert festő lett, ennek ellenére kételkedett a tehetségében, és azt tervezte, hogy otthagyja düsseldorfi műtermét, hazatér Magyarországra és újra asztalosként fog dolgozni. Egy véletlen találkozásnak is köszönhető, hogy élete más irányt vett. Egy párizsi estélyen találkozott egy luxemburgi arisztokratával, a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével, a polgári származású Cécile Papier-vel. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők…

Cécile Papier: Györgyi Anna
Munkácsy Mihály: Vasvári Csaba
Bevezető előadást tart: Krasznai Réka művészettörténész
Író, rendező: Réczei Tamás
 
Belépőjegy: 1900 Ft diák-, nyugdíjas jegy: 950 Ft (igazolvány felmutatásával)

Több információt az előadásokkal és a jegyvásárlással kapcsolatban a Szentendrei Teátrum honlapján, illetve a Festő égő ház előtt és a Csókol hű Miskád Facebook eseményén olvashattok!

Tegyétek még színesebbé az őszt, találkozzunk a Barlangban és éljük át közösen a két felolvasószínházi előadás által nyújtott élményt!

Megosztás: