Blog

Dunakanyar Látogatóközpont - Dömös

Dunakanyar Látogatóközpont épül a dömösi hajóállomás közelében

A Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontot épít a dömösi hajóállomás közelében fekvő 2,5 hektáros területen, amely a tervek szerint átadás után 36 ezer látogatót fogad majd évente, melyet Dunakanyar Látogatóközpont névre kereszteltek.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára 2017. április 26.-án, szerdán tartott dömösi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park birtokában lévő területen, a Rám-szakadék vagy a Prédikálószék felé tartó kirándulók kedvelt kiinduló állomásán, a dömösi hajóállomás közelében épül meg a Dunakanyar Látogatóközpont.

Hirdetés

Az 1997-ben, több tájvédelmi körzet összevonásával alapított Duna–Ipoly Nemzeti Park Magyarország második legnagyobb nemzeti parkja. A Dunakanyar két oldalát magába foglaló és a kirándulók által igen kedvelt parkerdőnek számos kisebb csomópontja van, de eddig nem volt önálló látogatóközpontja.   A sajtótájékoztatón Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Dunakanyar koncepciójába remekül illeszkedik a látogatóközpont megépítése.

Korábban az erdészet felújította a Rám-szakadék turista útvonalait, megújult a dömösi hajóállomás, és itt vezet majd az EuroVelo kerékpárút nyomvonala is. Arra a kérdésre, hogy hogyan fog kinézni majd a látogatóközpont épülete, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója adta meg a választ. A főépületben berendeznek egy 150 fős konferenciatermet és egy kiállítást, míg a két kisebb mellékhelyiségben szakmai találkozókat és csoportos foglalkozásokat lehet majd tartani. A látogatóközponthoz tartozó kertben egy Dunát formázó és a Duna menti védett területeket bemutatótanösvény, állatsimogató és madárröpde kap helyet, valamint az ide látogatók számára kenu és kerékpár kölcsönzési lehetőség is lesz. 

Az igazgató elmondta, hogy:

a projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a magyar kormány hozzájárulásával valósul meg 2017 és 2019 között. Átadás után évente 36 ezer látogatót vár a létesítmény.

Az épület elhelyezkedése a közlekedés szempontjából kiválónak bizonyul, mivel hajóval is megközelíthető, ide érkezik Dobogókő felől egy nagy forgalmú turista útvonal, itt halad a 11-es számú főút Esztergom felé, illetve erre halad majd az EuroVelo kerékpárút is.

forrás: mti.hu

Megosztás: