Blog

Esztergom

Az idei év kiemelt rendezvényeit mutatták be Esztergomban

Április 18-án, kedden az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján vettünk részt az esztergomi exKomárom állóhajón, ahol az idei év kiemelt turisztikai rendezvényeit mutatták be a meghívottaknak. Ezután pedig egy study tour keretében három kiemelt helyszínt látogattunk meg a szervezőkkel. Mutatjuk, mi minden vár rátok idén Esztergomban!

Sajtótájékoztató – Megnyitó

Esztergom, Sajtótájékoztató 2023.
Fotó: visitesztergom.hu

A sajtótájékoztatót Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy május elsején lesz egy éve, hogy Esztergom visszakapta megyei jogú városi rangját, ezt pedig az új piac megnyitásával ünnepli majd a város. Kiemelte, Esztergom történelmi jelentősége megkerülhetetlen, hiszen itt formálódott igazi nemzetté hazánk.

Tickless 2024
Hirdetés

Számtalan kulturális értékkel bír a Dunakanyar Fővárosa címet is viselő település. Számos múzeum található itt, mint például az európai viszonylatban is kiemelkedő, többszörösen díjnyertes Duna Múzeum, valamint Európa egyik legnagyobb egyházi gyűjteményével rendelkező Főszékesegyházi Kincstár és Keresztény Múzeum is. A polgármester beszélt a már megvalósult, illetve még futó beruházásokról, valamint a kiemelt rendezvényekről is.

Rendezvények a Rugby Club területén

A polgármester után a kiemelt rendezvények szervezői vették át a szót. Neuzer András, a Neuzer Kft. alapító-tulajdonosa elmondta, hogy a Rugby Club területén 2010 óta szerveznek programokat, összekötve a városi és kulturális eseményekkel. Jelenleg évente négy nagyobb rendezvényt bonyolítanak le, köztük az április 29-30. között megrendezésre kerülő Lampionos Hajós Felvonulást, az Akkor és Most Jármű Expot, valamint a Zenei Fesztivált.

A Lampionos Hajós Felvonulással kapcsolatban Neuzer András elmondta, 2011-ben keltették újra életre, mára azonban bátran kijelenthető, hogy olyan szintű felvonulássá vált, amely méltón szerepel Magyarország legnagyobb rendezvényei között, hiszen évről évre olyan hajók és installációk mutatkoznak be, melyek páratlan látványt nyújtanak. A járműkiállítással kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy nem csak szárazföldi, hanem vízi és légi járműveket is bemutatnak majd, sőt a veterán gépjárművek mellett egy Csaba páncélozott harckocsit is megcsodálhatnak majd az érdeklődők.

Esztergom
Fotó: I Love Dunakanyar

Múzeumok Éjszakája

Vereckei András, a Múzeumok Éjszakája esztergomi főszervezője elmondta, hogy Budapesten kívül vidéken egyedül Esztergomban sikerült összefogással egy olyan programot megvalósítani, melybe minden múzeumot be tudtak vonni. Június 24-én is közös programokkal várják az ide látogatókat. Hozzátette, azért is teljesen egyedülálló az esztergomi program, mert a természettudományokon át, a szépművészeti irányokon keresztül, a történelmi adottságokig minden megtalálható Esztergomban, sőt még egy irodalmi emlékház, valamint a szomszédos párkányi múzeum is csatlakozik hozzájuk.

Kiemelte, hogy az idei Múzeumok Éjszakáján is egy darab karszalag megvásárlásával járhatják végig az érdeklődők Esztergom múzeumait és kiállítótereit, melyek között kisvonattal biztosítják az utazást. A Múzeumok Éjszakájának az idei mottója a „Trendben vagyunk”, ezért az idei programokat is ehhez fogják majd igazítani – jegyezte meg a főszervező.

MCC Feszt

Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője elmondta, 2021-ben rendezték meg az első MCC Fesztet Esztergomban, ami azóta töretlen sikerrel zajlik, idén már harmadik alkalommal a városban. Kiemelte, hogy az MCC Feszt ideje alatt a magyar tehetségeket ünneplik, hiszen az MCC több mint 25 éve működtet az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig ingyenes tehetséggondozási programokat. Ugyanez köszön vissza az MCC Feszten is, hiszen a zenei és kulturális programok mellett előadásokat, panelbeszélgetéseket és edukatív foglalkozásokat is szerveznek.

Július 27. és 29. között pedig ismét neves külföldi és magyar előadókkal találkozhatnak az érdeklődők, sőt az idei évben a megszokott fesztivál koncertek mellett egy komolyzenei hangszerelést is behúznak, így például fellép a Blahalouisiana Szimfonik, de lesz operett előadás is. Sőt, már most elmondhatnak néhány nevet, akik biztosan ott lesznek az idei MCC Feszten: Bagossy Brothers Company, Parno Graszt, Irie Maffia és VALMAR. Végül, de nem utolsó sorban a főszervező megjegyezte, hogy a rendezvény nagy része ingyenes, csak a Prímás-szigeten található színpad és rendezvénysátorhoz kell belépőjegyet vásárolni. Aki pedig bérletet szeretne, az további kedvezményeket és ingyenes szolgáltatásokat vehet igénybe a rendezvény helyszínein! Fontos megemlíteni azt is, hogy idén 0. napja is lesz a fesztiválnak, ahol a helyi tehetségek mutatkoznak majd be.

Szent István Napok

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója a Szent István Napokra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a három napon keresztül tartó esemény ismét több generációnak és rétegnek kínál megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Sőt, idén ünnepeljük a város 1050. születésnapját is, ezért további programok színesítik majd az augusztus 20-i ünnepségsorozatot. Megjegyezte, hogy a kultúra és a művészet képviselői a hagyományokat, tradíciókat és a nemzeti sajátosságokat próbálják feldolgozni és ezzel a közönség elé állni.

Augusztus 18-án a kulturális fővárosok találkozóját rendezik meg, ahol Veszprém és Temesvár művészei adnak elő zenei és színházi produkciókat. 19-én könnyű és komolyzenei koncerteket, valamint musical estet szerveznek, míg augusztus 20-án a családi programoké lesz a főszerep. Mindemellett a háromnapos rendezvény keretében a Magyar Filmek Fesztiválját is megrendezik az Erzsébet Parkban, ahol ingyenes filmvetítéseket szerveznek a látogatóknak.

Hídfutás

Esztergom
Fotó: I Love Dunakanyar

Érdy Gábor, az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület elnöke a nagy múltú Hídfutást mutatta be. Rávilágított arra, hogy a Mária Valéria hidat 2001-ben építették újra, azóta pedig az esztergomiak és a párkányiak minden évben megünneplik a híd újjáépítésének évfordulóját. 2022-ben a négy kilométer távolságú futásra és gyaloglásra összesen több mint háromezren neveztek.

Kiemelte, hogy a tavalyi évben a hídfutás mellett gyaloglást is bevezettek, így azok is részt vehetnek a rendezvényen, akik valamilyen okból nem tudnak futni, de szeretnének mozogni. Idén kiemelt céljuk, hogy jobban megmozgassák a felvidékieket is, ezért jelenleg is tárgyalnak a párkányi intézményekkel, hogy nagyobb számban vegyenek részt az eseményen. Hozzátette azt is, hogy a Hídünnep során „Reggeli a hídon” című programot is szerveznek, ahol egy-egy párkányi és esztergomi közéleti személlyel közösen reggelizhetnek a helyiek.

Adventi Vásár

Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly nagy sikere volt az Esztergomi Adventi Vásárnak, amit idén is folytatni szeretnének, megtartva a tematikus hétvégék koncepcióját, a testvérvárosokkal együttműködve. December 1. és 24. között ismét ünnepi köntösbe öltözik Esztergom főtere, a Széchenyi tér, ahol több árusító faházzal, megújult kínálattal várják a látogatókat. Ami újdonság lesz, hogy nem színpadon zajlanak majd az előadások, hanem leviszik azokat a közönséghez. Amit még fontos megemlíteni és sok helyi lakost is érdekelni fog: idén a tervek szerint újra lesz jégpálya is!

+ 1 programsorozat – Visegrád 700

Cseke László, a visegrádi TDM vezetője meghívott előadóként a Visegrád 700 című programsorozatot mutatta be, hiszen 700 évvel ezelőtt, 1323-ban Visegrád történelmének legkiemelkedőbb eseményére került sor, hiszen I. Anjou Károly udvartartását Visegrádra költöztette, és királyi székhellyé tette az ország közepén található, erős várral rendelkező települést. Ezen évforduló alkalmából emlékérmét és -bélyeget adnak ki, 700 fát ültetnek el a településen, 20 ezer diákot fogadnak, szobrot avatnak, valamint a hagyományos programjaikat – mint például a 38. Nemzetközi Visegrádi Palotajátékokat – is ennek a tudatában rendezik meg.

Study Tour

Esztergom, Sajtótájékoztató 2023.
Fotó: visitesztergom.hu

A rendezvények bemutatását követően study tourra indultunk a szervezőkkel, melynek keretében bemutatták nekünk a jelenleg felújítás alatt álló Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházat, ahol a bátrabbak lifttel mehettek fel a Bazilika kupolájába. Ezután a 2021-es évben megújult Aquasziget Esztergomot látogattuk meg, végül pedig a május 1-jén debütáló új Esztergomi Piac nyitás előtti exkluzív bejárásával zárult az esemény.

Programokban tehát az idei évben sem lesz hiány a városban, így biztosan nem fogtok unatkozni, ha Esztergomba látogattok. Még több esztergomi látnivalóért és programért kattintsatok ide!

Megosztás: