Blog

Szentendrei Skanzen

Augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban!

Az augusztusi hosszú hétvégén az első világháború alatti és utáni mindennapokat mutatja be a szentendrei Skanzen, Fronton innen, fronton túl címmel. Érdekel benneteket, milyen volt a katonák sorsa az első világháborúban? Szeretnétek látni testközelből, hogyan zajlott a besorozás? Akkor látogassatok el 2019. augusztus 17-20. között Szentendrére, és fedezzétek fel, milyen fergetegesen izgalmasnak ígérkezik az augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban!

Fronton innen, fronton túl – Hosszú hétvége a Skanzenban

Élő történelmi jeleneteknek lehettek részesei, így például megtekinthetitek, ahogyan a nemrégiben bevonult katonák lesátoroznak a falu szélén, gyakorolják a fegyverforgatást, a rohamozást, a géppuska és a hegyi ágyú telepítését, és az ágyúvontatást. A mindeddig békés faluban hadifoglyot ejtenek, és sebesültet is ápolnak.

Eközben a hátországban az otthon maradtak igyekeznek áthidalni az élelmiszerhiányt, rezet gyűjtenek, és megküzdenek a mindennapok nehézségeivel. A háború után pedig még évekkel később is hazavárják a szeretteiket.

Tematikus túrák és beszélgetések

Részt vehettek a Pillanatképek a háborús hátország életéből című, muzeológus által vezetett tematikus túrán, ahol a csomagküldés, a jótékonyság és a betegápolás lesz a középpontban. A Katonakönyv segítségével pedig önállóan is bejárhatjátok a pecsételős túrát, melyhez a katonakönyves menetlevelet az információs pultnál szerezhetitek be.

A rendezvény keretében Gyógynövények az első világháborúban, „Béna hadfiak” a “Nagy Háborúban”, Nők az élet frontján és Ünnepi alkalmak a “Nagy Háború” idején címmel történészek, néprajzkutatók és muzeológusok tartanak beszélgetéseket. A hosszú hétvége a Skanzenban ezzel még nem teljes, hiszen számos játék, kézműves program és egy koncert koronázza meg a programkínálatot.

Játékos helyszínek, kézműves programok

Háborús kvíz, háborús rejtvények, bakaképző, és egy első világháborús interaktív társasjáték vár benneteket a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, emellett katonás papírbabát, ágyút, obsitlevelet és saját tábori képeslapot is készíthettek. Kipróbálnátok a bodza- vagy krumplipuska-készítést, és a keszkenő-hímzést is? Erre is lesz lehetőség!

Augusztus 20-án, 15:00 órakor pedig érdemes lesz meghallgatni a Sebő Együttes koncertjét!

A programokról, a jegyárakról, a nyitva tartásról és az állandó kiállításokról részletesebb információt a Skanzen honlapján találtok!

A szentendrei Skanzen Fronton innen, fronton túl c. rendezvénye az Élet a fronton túl tematikus évének kiemelt eseménye, melyre érdemes a családdal együtt érkezni, ugyanis minden korosztály megtalálhatja a számára értékes, érdekes és lebilincselő programpontokat!

Megosztás: