Blog

A Dunakanyar gasztronómiája

A Dunakanyar gasztronómiája a legnagyobbak között

Egy-egy jó étel kedvéért szívesen felkeresünk egy hagyományos, vagy éppen rendhagyó ételeket felsorakoztató éttermet. Egy most készült lista szerint pedig a Dunakanyarban is kincsekre bukkanhatunk, ha korgó gyomorral indulunk útnak a Dunakanyar gasztronómiája felfedezésére.

Hirdetés

Az interneten a legnépszerűbb gasztronómiával foglalkozó oldalakon olyan finomságokat találhatunk, melyek arra ösztönöznek, hogy kipróbáljuk a legfurcsább ízkombinációkat, és megcsodáljuk a legtrendibb tálalási formákat. A magyar konyhaművészet a kultúránk egyik kiemelkedő eleme, hiszen egyedi ízvilággal büszkélkedhet. Mi egy jó hamburgerért akár a világ végére is elbandukolnánk, de szerencsére – a pontozás szerint – már Zebegényben is valóságos ételkölteményekre számíthatunk. Mutatjuk, hogyan alakult a HVG Toplistája (a Dunakanyar gasztronómiája az élvonalban!).

A Dunakanyar gasztronómiája

A Top 10 étterem mellett értékelték a Top 10 Street-food-ot, az Év Top 10 Nyitását és számba vették az Év Veszteségeit is. Az említett kategóriákban Budapest mellett Eger, Balatonszemes, Miskolc, Villány, Pécs, és Zebegény is bejutott a legjobbak közé. No, de nem csigázzuk tovább a kedélyeket, a Top 10 étterem között szerepel a Natura Hill, míg a Top 10 Street-food között a Füstölgő Sarok BBQ is megtalálható, egyébként mindkettő zebegényi. Hogy miben rejlik ennek a két étteremnek a titka, azt a hvg.hu cikke nem részletezi, de mi természetesen utánajártunk.

Natura Hill Zebegény

Natura Hill – Zebegény

A Natura Hillnél az egyik legfontosabb szempont a fenntarthatóságra való törekvés, illetve az sem titok, hogy Zebegény színes gasztronómiai hagyományai tarkítják az étlapot. A Vendégház honlapján az alábbi sorokkal csalogatják a kirándulókat:

A menü kialakításánál szinte kizárólag helyben előállított termékeket használtunk fel. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját birtokunk javai mellett a Duna, a Börzsöny és az Ipoly völgye terményei és állatállománya bőséges választékot szolgáltat vendégeink változatos és egészséges étkezéséhez. Kiváló kapcsolatot ápolunk a szomszédos gazdákkal és tanyákkal, akiktől mindig friss és ízletes termékeket tudunk az asztalra tenni.

Natura Hill

A divatos street food ételek lassan meghódítják az egész országot, némi túlzással szinte nincs olyan utca, ahol ne találkoznánk hasonló étteremmel. Ha szívesen fogyasztotok ilyen ételeket, akkor bizonyára tudjátok, hogy a street food ételeknél ugyanannyira fontos a minőség és az egyediség, mint bármely más étel esetében, ezért itt is igaz, hogy „nem minden arany, ami fénylik”.

Füstölgő Sarok BBQ

A Füstölgő Sarok BBQ Instagram képei között azonban mi már az első percben elvesztünk, és Gombóc Artúrhoz hasonlóan – csak éppen itt csoki helyett füstölt ételekről beszélünk – felsoroltunk egy halom ételt, amit most azonnal (ha nem hamarabb) meg szeretnénk kóstolni.

Füstölgő Sarok BBQ

Az oldalas, a marhaszegy és a szószok látványa elvarázsolt, de a vegaburger is azonnal gondolkodóba ejtett minket. A BBQ ételek hamar teret hódítottak maguknak, és kikövetelték az őket megillető, megfelelő figyelmet a hazai gasztronómiai palettán, így nem csoda, hogy a zebegényi füstölgők is felkerültek a Top 10-es listára.

Füstölgő Sarok BBQ - Zebegény

Ha tehát nagy rajongói vagytok a szalámis kirándulós zsömléknek és a kulacsban lötykölődő forró teának (vagy kávénak), de szeretnétek valami igazán huncut finomságot is megkóstolni, vegyétek az irányt Zebegény felé, és lubickoljatok a Top10-es gasztronómiai élményekben!

forrás: hvg.hu

fotók: Natura Hill, Füstölgő Sarok BBQ

Megosztás: