Blog

Csipkerózsika-torony

A Csipkerózsika-torony felújítását tervezik a Dunakanyarban

A Csipkerózsika-torony csendesen és magányosan bújik meg a Dunakanyar szívében, Dömös és Visegrád között, ez idáig arra várva, hogy felfedezzék maguknak a turisták. Egy EU támogatásnak köszönhetően hamarosan megújul a Csipkerózsika-torony, ami remélhetőleg kedvelt célpontja lesz a visegrádi kirándulásoknak.

Csipkerózsika-torony

Elképesztő, hogy mennyi újdonságról értesülünk nap, mint nap a térségben, annak pedig még jobban örülünk, hogy egyre több terület kap támogatást a fejlesztésekre. A nagymarosi duzzasztót a 80-as években kezdték el építeni. 88-89-ben, a rendszerváltás hajnalán tüntetések folytak annak érdekében, hogy a vízpart megmaradhasson természetes állapotában, megőrizve a Dunához kötődő élővilág nyugalmát.



A kormány egy osztrák céget bízott meg a munkálatok elvégzésével, a cég dolgozói számára ezekben az években készült el a ma már csak nagymarosi „szellem lakótelepként” ismert üresen és félkészen hagyott szálloda és lakótelep.

Végül a kormány 1989. május 13-án hozta meg a döntést az építkezés leállításáról és 1991 áprilisában határozatot hozott a térségben egy új nemzeti park létrehozásáról. 1997 novemberében, hatósági egyeztetések és tudományos kutatások sorát követően megszületett a Duna-Ipoly Nemzeti Park, ennek a területén található a Csipkerózsika-torony.

Csipkerózsika-torony lépcső

Csipkerózsika-torony

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának hírlevelében, a Cincérben nemrégiben olvastunk egy cikket, amelynek köszönhetően képet kaptunk a Csipkerózsika-torony jelenlegi állapotáról, történetéről és a tervezett fejlesztésekről.

Ha a Duna mentén Dömösről utazunk Visegrád felé, jobbra a hegyoldalban különös épület rejtőzik a fák és bokrok dzsungelében. Az útról nem látható, mert eltakarják a fák, megközelíteni pedig egy erdei parkolóból induló keskeny ösvényen lehet, gyalog. Évtizedekkel ezelőtt fontos szerepet szánhattak ennek az útnak, lábunk alatt szilárd burkolatot érzünk, oldalt egykori lámpatestek csonkjai meredeznek. Most azonban nehezen törünk előre, mert oldalról sűrűn behajlanak a juharfaágak, az iszalag- és szederindák. Végül elérünk egy fehér kőépületet, melynek ablaka nincs, csak egy nagy vasajtaja.

Mozdítani nem lehet, de résnyire nyitva van, így be tudjuk préselni magunkat. Belül egy pénztárablak törött üvegekkel, kibelezett vizesblokkok, leszakadt ajtók, törmelék. Valamikor úgy rendezték be, hogy kirándulók tömegére számítottak. Az épület mögött összetört kőlépcső vezet a tetőre. Fent kilátóterasz, rajta omladozó, pagodaszerű fatorony, a kilátást gyomfaként felnőtt bálványfák, akácok akadályozzák. A kis kísértetkastélyt a Nagymaros és Visegrád közé tervezett vízlépcső munkálatainak kezdetekor építették, célja az volt, hogy az emberek innen nézhessék a gigantikus építkezést, majd később a dübörgő erőművet. (Cincér, 2017.nyár, 13. évfolyam 2. szám)

Csipkerózsika-torony

A Csipkerózsika-torony mesés jövője

A támogatásoknak köszönhetően valóra válhat a nemzeti park álma, miszerint létrehoznának a dömösi Dunakanyar Látogatóközpont mellett a Csipkerózsika-toronyban is egy bemutatóhelyet. Így a Dunakanyar legnagyobb turistaforgalmú pontjain adnának tájékoztatást a látogatóknak a nemzeti parkról, a környék legjobb bakancsos, kerékpáros és vízi túrahelyeiről.

Hirdetés

Ha befejeződnek a munkálatok, akkor a tornyot a Dömösi központból kenuval, biciklivel, és Visegrád felől autóval lehet majd megközelíteni. Egy kényelmes úton lehet majd felsétálni a toronyba, amelynek a tervek szerint pillangóra emlékeztet majd a formája.

Csipkerózsika-torony

Az épület alsó szintjén, melyet terméskő borít majd, egy vetítőterem és kiállítás fogadja majd a kirándulókat. Itt a korabeli híradórészletekből és fotókból megtudhatjuk, hogyan zajlottak a viták és mozgalmak, melyek később a nemzeti park születéséhez vezettek. A tetőre lépcsőn lehet majd felmenni, de jó hír, hogy a kerekes székesek és a babakocsikkal érkezők feljutására is gondoltak a tervezésnél.

Az élményt pedig nem más koronázza meg, mint a csodálatos kilátás a Dunakanyarra, Csipkerózsika sokáig elfeledett, most azonban újjáépülő tornyából.

A projekt az „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem” keretében valósul meg 2018. január – 2019. március között.

Forrás: Kézdy Pál, szakmai igazgatóhelyettes, DINPI, Cincér magazin

Megosztás: