Blog

Kiadó irodák és a közösségi lehetőségek

Az elérhető irodák palettája

Bár egyre több munkáltató alkalmazza a home office munkarendjét, az irodák továbbra is kiemelt szereppel bírnak a cégek életében. A modern felfogás szerint nem is csupán munkánk helyszíneként, hanem közösségi térként is tekinthetünk rájuk.

Legyen szó bármilyen ingatlantípusról, a piac meglehetősen telített. Aki bérlésben gondolkodik, egészen tekintélyes kínálattal számolhat. Nem képeznek ez alól kivételt a kiadó irodák sem. Országosnak is mondható, de főképp a fővárosban észlelhető tendencia, hogy folyamatosan új irodák épülnek. A befektetők az utóbbi években előszeretettel fektettek ingatlanokba. Ennek okán szinte minden nap belefuthatunk egy újabb építkezésbe.

Habár a koronavírus-járvány még inkább eltolta az arányokat a jelenléti és távmunka között, a cégek részéről nem szűnt meg az igény az irodabérlésre. Így tehát a kiadó irodák nagy valószínűséggel előbb-utóbb gazdára is találnak, hiszen minden vállalkozásnak szüksége van egy központra. Az irodákról pedig mindenki fejében él egy kép, mely nem feltétlenül egy közösségi térrel egyenlő. Az újhullámos modellek azonban már sokkal inkább ebbe az irányba mutatnak.

Nyitott terek és lehetőségek

Az irodákkal és munkahelyekkel kapcsolatban sokak fejében kisebb, zsúfolt helyiségek élnek, ahol néhány ember unottan végzi a napi munkáját. Ezen elképzelés szerint a cél mindössze a funkcionalitás, mely érdekében csak a dolgozónak és munkaeszközének van hely. Ha belegondolunk, sok esetben még a filmes ábrázolások is ezt támasztják alá, ahol mindenki egy apró fülkében ütögeti a billentyűzetet naphosszat. Ez az elképzelés persze kifejezetten sarkított és hiba is lenne azt állítani, hogy a kiadó irodák többsége ennyire ingerszegény.

A kialakítás persze rajtunk is múlik, de már a bérlemény keresésekor is figyelhetünk bizonyos részletekre. Nyugati nagyvállalatoknál már egyre gyakoribbak az egyterű, vagy több nagyobb, nyitott térrel rendelkező irodák. Az újonnan épülő irodaházak már sok esetben ezt a modellt követik, így számos ilyen típusú kiadó irodával találkozhatunk. Mivel jelent mégis többet a nyitott tér? Hogyan befolyásolhatja pozitívan munkavállalóink általános hangulatát?

Munkahelyi közösség

Az irodák elsődleges funkciója természetesen a munkavégzés, ám nem szabad túlságosan szigorúan ragaszkodni a konzervatív elképzelésekhez. A nyitott terek számos innovatív ötlet megvalósítására adnak lehetőséget. Ez pedig együtt jár azzal, hogy munkahelyi közösséget építsünk. Az, hogy a cég nagy része egyetlen teremben dolgozik, eleve ad egy összetartozás-érzést. Ez építi a munkatársi kapcsolatokat, a közösséget és egységesebbé kovácsolja cégünket.

A nagyobb terekkel rendelkező kiadó irodák pedig a berendezés szempontjából is tágabb lehetőségeket kínálnak. Próbáljunk kreatívak lenni és közösségi szellemben gondolkozni. Alakítsunk ki különböző közösségi tereket, ahol a dolgozók együtt kávézhatnak, étkezhetnek, vagy csupán leülhetnek pár perc szünetre és átbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat. Ne különítsük el szigorúan a munkahely és a közösségi tér funkcióit, igyekezzünk azokat egyensúlyba hozni. Ha ebben a szellemben alakítjuk ki irodánkat, a munkatársak is nagyobb kedvvel járnak majd be minden nap.

(X)

Megosztás: