Blog

Három okos megoldás az autó időjárás elleni védelmére

Az autó főleg vidéken tartozik a nélkülözhetetlen eszközök közé. Enélkül az ember beszorul egyetlen helyre, egyetlen településre, és vajmi kevés esélye van kimozdulni otthonról. Még ha nem is a legújabb modell egy ilyen fontos járműre érdemes vigyázni, és nem érdemes kitenni az időjárás viszontagságainak. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha esztétikus és tartós megoldásra vágyunk. A kulcsszó: garázs helyett kocsibeálló.

A mi kontinentális – és az éghajlatváltozással egyre szélsőségesebbé váló – klímánk négy évszak minden típusú időjárását felvonultatja. Szokott lenni eső bőségesen, télen hó (de legalábbis fagy), ónos eső, jég, zúzmara, viharok, melyek faágakat tördelnek le, valamint a nyári időszakban az eső és a viharok mellett kánikula és erős UV-sugárzás. Autó legyen a talpán, amelyik mindezekkel megbirkózik egy helyben álltában.

Ha autónknak megfelelő helyet szeretnénk, több szempontot kell figyelembe venni. Ami közös mindegyik megoldásban: szükségünk lesz egy beton alapzatra, amelyre a tartó rudakat lehet erősíteni, s ami stabil egyúttal alap lesz az autó számára.

Aztán: igen fontos, hogy esztétikus legyen a kocsibeálló, hiszen egyáltalán nem mindegy, mi az a hely, amelyre nap mint nap ránézünk a kocsiba ki- és beszálláskor. Még ha meg is szokja a szemünk, jobb egy szép garázs, mint egy csúnya, mondaná a népi bölcsesség, ha lenne ilyen. Ebből a szempontból mindenképpen gondoljuk végig, milyen alapanyag fér bele a költségvetésünkbe, és mi az elképzelésünk arról, hogy mi szép.

Másodszor, bár régen divat volt a garázst a mindenféle lomokkal, majd-jó-lesz-egyszer-holmikkal teletömni, hosszú távon jobban járunk, ha olyan tárolót építünk az autónknak, ahová nem lehet mindenféle egyebet bezsúfolni, ahova egyetlen dolog fér el: az autó. A hely tekintetében érdemes végiggondolni, hol legyen: közel a házhoz, de nem kell feltétlenül a főbejárat elé tolakodnia. A kert legközepre sem érdemes tenni, hogy ne vegyen el sok értékes zöldterületet a kocsibehajtó. Evidensnek tűnhet, de a házastársunkkal fontos ezeket megbeszélni, a családi béke érdekében, mert lehet, hogy neki eltérő kép él a fejében arról, hogy mire való a garázs, és milyennek kell kinéznie.

Az első megoldás: a fából épített autóbeálló

Van a fának valami rejtélyes vonzereje, és a fából készült, akár egyszerű szerkezetű, cseréppel fedett autóbeálló egyszerre tud stílusos és tartós lenni. a akarják, még az unokáink is ezt használhatják, gondos kezeléssel a fa az egyik legjobb megoldás, ha szükséges, el is lehet költöztetni, vagy felfuttatni rá valami kúszónövényt az extra esztétikai hatásért. Hátránya, hogy a jó minőségű faanyag drága, a cserép nemkülönben, és a mesteremberek sem olcsóak manapság (és akkor a minőségről még nem beszéltünk).

Akkor különösen hasznos ez a fajta autóbeálló, ha szűkös a helyünk, vagy valami okból egyedi méretű garázsra, kocsibeállóra van szükségünk. A gerendákat jóval könnyebb méretre szabni, mint egy kész szabvány-beállót.

A második megoldás: a kész kocsibeálló

Ha kisebb a büdzsénk, mégis szeretnénk esztétikus megoldást, a készen vehető kocsibeálló is jó megoldás lehet. Ezek többsége szabvány méretű, többféle méretben és kivitelezésben, mi pedig egyszerűen kiválasztjuk azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. Ezeknek a fajta kocsibeállóknak acél állványzata van, rajta pedig polikarbonát tető. A polikarbonát korunk egyik legnépszerűbb alapanyaga, nem véletlenül. Egy olyan kemény és ütésálló műanyag fajtáról van szó, amely ha szükséges, árnyékol, ha pedig arra van igény, átereszti a fényt. Hajlítható, méretre vágható, összepattintható, többféle színben igény szerint (víztiszta, gyöngyház, arany).

A készen vett, polikarbonát tetős kocsibeálló tartós, akár 10-15 évig is bírja az időjárást viszontagságait, nem beszélve a jégverésről vagy a lecsapódó ágakról. Ha pedig kár történne benne, elég csupán a polikarbonát tetőt kicserélni, nem kell az egész kocsibeállót. Akár otthon magunk is meg tudjuk csinálni ezt a fajta autóbeállót néhány barát segítségével, hála az összepattintós rendszernek. Annyi nehézség van vele, ha magunk szállítjuk, hogy mivel nagyobb lemezekben kapható, egy hosszabb kocsi vagy utánfutó szükséges a szállításához.

Ha déli fekvésű a kocsibeállónk, és túl sok napot kap, az acélvázra is könnyedén fel lehet futtatni vadszőlőt vagy más kúszónövényt, amely szintén árnyékol, a kánikulai napokon pedig hűt is, így az alatta lévő kocsiban nem lesz elviselhetetlenül meleg (pláne hogy szellőzik is, hiszen nyitott oldalú beállóról van szó).

Harmadik megoldás: Autóponyva

A legolcsóbb megoldás egy jó minőségű kültéri autóponyva beszerzése, amellyel az autónkat hosszabb egy helyben tartózkodás, jégeső, hó vagy napsütés elől meg tudjuk védeni. Nem nagyon szép és nem nagyon tartós, de rövid távon megfelelő megoldás lehet, vagy akár vészhelyzetekre, hirtelen jégeső vagy vihar esetén jól jöhet. Mivel kültéri ponyva, viszonylag hamar meg szokta enni az időjárás, egy-két évente érdemes újat beszezerni az autónk megfelelő védelmére.

További lehetőségek

Garázsbérlés

Ha nincs helyünk egyáltalán, mert mondjuk lakásban lakunk, de nem akarjuk az autónkat az utcán parkolni, van még egy lehetőségünk: a garázsbérlés. Ekkor – ugyanúgy, mint egy bérelt lakás esetén – kibérelünk egy garázst a lakóhelyünk közelében, hogy ott tároljuk az autót. Ez akkor éri meg, ha rendszeresen és rendeltetésszerűen használjuk.

Érdemes a használatba vétel előtt szerződést írni, rögzíteni mindent, ami adott esetben fontos lehet a bérbeadónak és a bérlőnek. Ilyenkor általában a bérbeadó dolga a garázs karbantartása, de erről is lehet egyéni megegyezést tenni a szerződésben.

Mobilgarázs

Igen népszerűek mostanában az úgynevezett lengyel mobilgarázsok. A lényege, hogy egy lemezből összetákolt, zárt dobozt házhoz visznek, néhány óra alatt összeszerelnek, és kész is. Olcsó, gyors, és még véd is, nem? Nos, aki látott már élőben vagy fényképen ilyen mobilgarázst, és esetleg eltérő esztétikájú kocsibeállóra vágyik azt talán tudja, mi ezzel a gond. A mobilgarázsok bár lehetnek olcsók, de ahhoz képest, hogy minden nap látni kell, mérhetetlenül csúnyák. Arról nem is beszélve, hogy mivel zárt, mágnesként vonzza majd magához azokat a tárgyakat, amelyek valahogy mindig elkerülik a kukát és a lomtalanítást, mert még jók lesznek valamire…. És egy idő után lesz egy nagyon csúnya lomtárunk a garázs helyén. Ugyanis a kocsi nagy eséllyel kiszorul.

Hátrány még, hogy ugyan teljesen zárt, ártó szemek nem bánthatják az autónkat, ellenben sem a hideg, sem a meleg ellen nem véd, hiszen nincs szigetelve, olcsó lemezből van az oldala, teteje, amelyet hiába kezelnek le, azért egy-két év után már úgy sem fog kinézni, ahogy eredetileg. Még akkor se, ha kicsit drágább fa-mintásat veszünk. Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki utánzatra vágyna: fából készült garázsra persze igen, de fautánzatú bádoglemezre, hát…

Összefoglalva: Ha okos megoldást keresünk autónk védelmére, több lehetőségünk van, attól függően, mennyi pénzt szánunk rá, és milyen alapanyagokat részesítünk előnyben. Mindegyiket évekig fogjuk nézegetni, érdemes hát megfontolni, mire adjuk ki a több százezer: egy tartós és ízlésünknek megfelelő stílusos autóbeállóra, vagy valami másra.

(X)

Megosztás: